2024. június 13., csütörtök

Bemutató és mulatozás

Tóbán bemutatkoztak a Színész Csibészek

Egy héttel ezelőtt bemutatkozott a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Színész Csibészek nevű gyermekszínjátszó csoportja a helybeli színházteremben. A gyermekek Illyés Gyula A becsületes tolvaj Marci című népmesei feldolgozását adták elő Helfrih Tímea és Aranyos Heléna rendezésében.

Helfrih Tímeától megtudtuk, a feladatnak úgy vágtak neki, hogy semmilyen színészi-rendezői tapasztalatuk nincs, éppen ezért abból merítettek ötleteket, amit az elmúlt évek során a tóbai felnőtt társulatnál láttak, illetve visszaemlékeztek a gyermekkorukban látott produkciókra.

– Úgy próbáltuk az előadást összerakni, mintha a nézők lennénk. Megpróbáltuk megfogalmazni, mire vágyunk, mit látnánk szívesen. A munkába az összes alsóst bevontuk, tehát a hat és tizenegy év közötti gyermeket. Először április 8-án ültünk össze a gyerekekkel, és akkor beszéltük meg, hogy ki mi szeretne lenni. A kicsik szót fogadtak, a munkafolyamat könnyű volt, talán csak az okozott némi nehézséget, hogy sokat beszéltek, de megcsinálták azt, amit kértünk tőlük, úgyhogy mi nagyon elégedettek vagyunk – számolt be a tapasztalatairól Tímea.

A két rendező arra is odafigyelt, hogy a színészpalánták ne vesszenek el a díszletben, illetve a jelmezekben. Egyforma rövid ujjú pólókban, papírból készült koronákban, karddal, csákókkal és ökörszarvakkal léptek a gyerekek a színpadra. Aranyos Heléna elmondta, hogy a kreativitásra helyezték a hangsúlyt.

– A célunk az volt, hogy minél egyszerűbben és kreatívabban tudjuk átadni ezt a darabot. Szerintem több díszlettel sem lett volna érdekesebb, viszont így sokkal egyszerűbb volt a gyerekeknek is, és nekünk is az, hogy a színpadon meg tudják őrizni a saját személyiségüket. Úgy gondolom, élvezték a munkát, illetve azt, hogy tapasztalatokat szerezhettek a színészkedésből – tette hozzá Heléna.

A két rendezőtől megtudtuk azt is, hogy a következő fellépésük május 24-én esedékes Muzslyán, a Suliszínház Fesztivál elődöntőjén.

Az előadást követően a gyermekek mulatozásba kezdtek, illetve a felnőttek segítségével kiszedték a május 1-je előtti napon elültetett májusfát, amelyet a kultúrotthon előtt helyeztek el, amikor is minden gyermek egy-egy szalagcsokrot kötött rá. Lackó Farkas Erzsébettől, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnökétől megtudtuk, a májusfaállításnak Tóbán is komoly hagyománya van, de az utóbbi időben ez elmaradt. Magyarázata szerint, mivel a gyermekeket hagyományápolásra is tanítják, úgy gondolták, ezt a szép hagyományt is megpróbálják feléleszteni.

– A 70-es és 80-as évek elején minden iparos, tanár, orvos, tehát az összes módosabb tóbai ember számára állítottak májusfát. Utána regruta lány számára állítottak közös májusfát, amelyre minden lány elhelyezhetett egy-egy szalagcsokrot. Az 1994-es generáció volt az utolsó nemzedék, ami májusfát állított – emlékezett vissza Erzsébet.

Nyitókép: Vidács Hajnalka felvétele