2024. április 27., szombat

Szerencsés győzelem

Telt ház előtt játszotta le a magyar válogatott idei első mérkőzését. Az ellenfél Törökország volt, amely ezúttal sokkal komolyabb kihívás elé állította Szoboszlai Dominikéket, mind az előző két Nemzetek Ligája-találkozón. Láthatóan mindkét szövetségi kapitány remekül felkészítette tanítványait az ellenfélből, ami nem is csoda, hiszen mindkét kispadon olasz szakember foglalt helyet. A csapatok előszeretettel támadtak, és a megszerzett labdával igyekeztek helyzetet kialakítani. A magyar védelmen meglátszott Willi Orbán hiánya, a törökök többször is megközelíthették Gulácsi Péter kapuját, akinek három alkalommal is védenie kellett. A másik oldalon Sallai Roland és Varga Barnabás előtt adódott gólszerzési lehetőség, de összességében távolról sem volt olyan gördülékeny a hazaiak támadójátéka, mint a korábbi mérkőzéseken megszokhattuk. Nem volt véletlen, hogy Szoboszlai többször is ingerülten szólt oda csapattársainak.

A második játékrész előtt a csapatkapitány már jóval higgadtabban tartott eligazítást a többieknek, aminek meg is lett az eredménye. A magyar válogatott szabadrúgáshoz, majd büntetőhöz jutott, amelyet a Liverpool játékosa higgadtan értékesített. A folytatásban a törökök több ígéretes támadást vezettek, és a hazai csapat nagyrészt a kiváló formában védő Gulácsinak köszönhette, hogy elmaradt a vendégek egyenlítő találata. Érdekesség, hogy a török rohamok közepette Rossi kockázatos cserére szánta el magát, hisz beküldte a védelembe az újonc Dárdai Mártont, de a fiatal játékos remekül helytállt. Az utolsó pillanatokban úgy tűnt, Schäfer András egy ellentámadás végén gólt szerez, ám a videóelemzés után kiderült, hogy a támadó lessen tartózkodott, így maradt a minimális arányú győzelem, valamint a megállapítás, hogy a kontinensviadalon a pénteki teljesítménynél sokkal több kell majd a magyar csapattól.

Marco Rossi szövetségi kapitány a találkozó után így foglalta össze véleményét: „Ha nem tévedek, ez volt a hatvanadik mérkőzésem a válogatott kispadján. Ez számomra elismerés. Mélypontról kezdtük, de látjuk, hol tartunk most. Elmondtam a srácoknak, legyenek rá büszkék, hogy egy ilyen találkozón, egy felkészülési meccsen is telt házas a Puskás Aréna. Dárdai Márton teljesítményét ki kell emelnünk, mert nem volt sok ideje összerázódni a többiekkel, de a mai meccsen máris beállt a második félidőben. Változtatnunk kellett a védelem tengelyén, ez nem volt egyszerű, de ő megoldotta, amit kértem tőle. Ami Schäfert illeti: régóta ismerem, tudom, mire képes, nagyon jó meccset játszott, de számítottunk erre. Reméljük, a jövőben elkerülik a sérülések. Gulácsi egészen kiválóan védett, de ez egyáltalán nem lepett meg. Ő a Leipzig kapusa, nem lehet vitatni egy ilyen kvalitású kapus képességeit. Ami a császáré, azt adjuk is meg neki. Dibusz érdemeit sem lehet elvitatni, ősszel végig ő védett, de most visszatért Gulácsi a kapuba, és a tőle megszokott jó teljesítményt nyújtotta. A kollégám, Vincenzo Montella labdarúgóként, emberként és szakemberként is kivételes. A török válogatott élén ez még csak az ötödik meccse volt, de látjuk a munkájának nyomát. Jó kerete van, intenzív, presszingre épülő játékot játszanak, sok potenciál van bennük. Ami a meccsen történeteken illeti, próbáltuk lelassítani a törökök letámadását, nem szerettük volna, hogy legyen lehetőségük kontrázni, mert abban erősek. Ma este a három támadónk közül senki nem játszotta a legjobb meccsét, sok volt a pontatlanság, nem sikerült kihasználni a lehetőségeinket, amelyek a támadóharmadban adódtak.”

Természetesen a vendégek szövetségi kapitánya is értékelte a látottakat: „A teljesítményünkkel elégedett vagyok. Ha megnézzük, milyen jól játszott Magyarország mostanában, akkor kijelenthetjük, hogy felvettük a kesztyűt, nem kell aggódnunk a játékunk láttán. Sokkal jobbak voltunk, mint a legutóbbi, Wales elleni meccsen, kiegyenlített összecsapás volt, de megváltoztatta a mérkőzést, amikor az ellenfelünk a második félidő elején büntetőt kapott. Hakan Çalhanoğlu egy pazar labdarúgó. Érett, jó játékos, aki képes lassítani, gyorsítani a tempót, kiosztani a legfontosabb labdákat. Őszintén, nem értem, miért kritizálják. Pár nap múlva Ausztria ellen játszunk, de még nem tudom, akkor hogyan állunk fel. Ki kell értékelnünk ezt a meccset, ahol, még egyszer mondom, jobban teljesítettünk, mint korábban.”

 

Akárhogy kritizálják, Hakan Çalhanoğlu a törökök talán a mostani legjobb labdarúgója (Fotó: MTI)

Akárhogy kritizálják, Hakan Çalhanoğlu a törökök talán a mostani legjobb labdarúgója (Fotó: MTI)

A kapuba hosszú kihagyás után visszatért Gulácsi Péter meghatottan mondta el gondolatait: „Alapvetően kiegyenlített meccs volt, a pici pluszakarat, ami a végén számított. Örülök, hogy nem kaptunk gólt. Úgy gondolom, hogy a meccs nagy részében jól zártunk, egy nagy helyzetük volt a törököknek, egy ziccer, de amúgy hatástalanítottuk őket. Fontos volt a meccs, szerettük volna ezt az évet is győzelemmel kezdeni. Rengetegszer volt alkalmam védeni, és volt egy másfél éves periódus, amikor az ember ezt kívülről nézte. Örülök, hogy újra sikerült védenem itthon, nagy élmény volt, külön öröm, hogy győzelemmel sikerült visszatérni. Hosszú időszak volt, lépésről lépésre kellett visszaküzdenem magam. Mindig az volt a szemem előtt, hogy szeretnék itt, a Puskás Arénában hazai pályán válogatottmeccsen védeni. Ha egy-két helyzetet kihasználtunk volna, akkor a vége kicsit nyugisabb, de így is jó volt.”

A csapatkapitány Szoboszlai Dominik a gólról és az első félidei frusztrációjáról is beszélt: „Azt beszéltük, hogy rájuk megyünk az elején, sikerült az elején szabálytalanságot kiharcolnunk. Egy jó szabadrúgás után tizenegyest harcoltunk ki. Nem határoztam el előre, hova lövöm, kicsit vacilláltam, de mondtam magamnak, minek váltani, ha eddig bejött. Az első félidőben nem klappolt annyira a dolog, kicsit elvesztettem a fejem, volt egy-két dühkitörésem. Ott voltak a csapattársak, és segítettek, ahogy én is nekik.”

Budapest: Magyarország–Törökország 1:0 (0:0)
Puskás Aréna, 58 000 néző, vezette: Frankowski (Lengyelország). Gólszerző: Szoboszlai a 48. percben.
Magyarország: Gulácsi, Balogh (Dárdai), Lang, Szalai A., Nego (Bolla), Nagy Á. (Styles), Schäfer, Kerkez (Nagy Zs.), Sallai (Kleinheisler), Szoboszlai, Varga (Ádám).
Törökország: Günok, Çelik (Aktürkoğlu), Kabak, Akaydin, R. Yılmaz (Müldür), Yüksek, Kökçü (Güler), Akgün (B. Yılmaz), Çalhanoğlu, Yıldız (Uzun), Ünal (Yazıcı).

VILLÁMGYORS GÓLOK HÉTVÉGÉJE
Több felkészülési találkozót rendeztek a hétvégén. Az angolok a Wembley-ben fogadták Brazíliát. Igencsak csalódást keltő volt a háromoroszlánosok játéka, hiszen az első félidőben egyértelműen a vendégek játszottak fölényben, a Real Madrid sztárjai, Rodrygo és Vinícius Júnior is könnyedén gólt szerethettek volna, ha a befejezésnél jobban összpontosítanak. A második játékrészben főként a küzdelem dominált a pályán. A hajrában egy villámgyors akció végén Vinícius lőhetett kapura. Jordan Pickford, a hazai hálóőr ugyan védett, de a róla kipattanó labda Endrickhez került, aki közelről betalált a kapuba. Az utolsó pillanatokban a 17 éves támadó duplázhatott volna, de lövését ezúttal Pickford hárította.

 

 

A brazil válogatottban is sok minden függ Vinícius Jr.-tól (Fotó: Beta/AP)

A brazil válogatottban is sok minden függ Vinícius Jr.-tól (Fotó: Beta/AP)

Rémálomszerűen kezdődött a franciáknak a németek elleni hazai találkozó, hiszen a vendégek Florian Wirtz találatával már a nyolcadik másodpercben előnyhöz jutottak. A bekapott gól láthatóan sokkolta a vendéglátókat, közel egy fél félidő kellett ahhoz, hogy észhez térjenek. Akkor viszont megváltozott a játék képe: Marcus Thuram és Kylian Mbappé is közel jártak az egyenlítéshez, ám Marc-André ter Stegen kapus résen volt. Alig kezdődött el a második játékrész, újabb hideg zuhany érte a franciákat, ezúttal Kai Haertz talált be a kapujukba. Bár a folytatásban veszélyesebben játszottak a gallok, a németek fegyelmezett védekezésükkel meg tudták tartani előnyüket. Érdekesség, hogy nem Wirtzé volt a hétvége leggyorsabb találata. A Szlovákiában pályára lépő Ausztriának ugyanis csak öt másodpercre volt szüksége, hogy Cristoph Baumgartner találatával vezetést szerezzen. Ezt követően a hazaiak vették át a játék irányítását, több helyzetet is kidolgoztak, de egyenlíteni nem tudtak. A hajrában Andreas Weimann döntötte el a találkozót.

Ter Stegen jól védte a németek kapuját (Fotó: Beta/AP)

Ter Stegen jól védte a németek kapuját (Fotó: Beta/AP)

Meglepetésre Spanyolország vereséget szenvedett Londonban Kolumbiától. A dél-amerikaiak győztes gólját bámulatos mozdulattal Daniel Muñoz szerezte a második félidő közepén.

Érdekesen alakult a Hollandia–Skócia találkozó. A vendéglátó az első félidő nagy részében átengedte a kezdeményezést, majd a játékrész hajrájában egy csapásra támadóbbá vált a játékuk, sőt Tijjani Reijnders bombagóljával a tulipánosok megszerezték a vezetést. A szünet után ismét a mezőnyjátéké volt a főszerep, majd a hajrában Georginio Wijnaldum, Wout Weghorst és Donyell Malen is betaláltak a skót kapuba, így végül Hollandia kiütéses győzelmet aratott.

Az argentinok a várakozásoknak megfelelően Lionel Messi távollétében is könnyedén legyőzték Salvadort, a gólokat Christian Romero, Enzo Fernández és Giovani Lo Celso szerezték.

A FIFA kísérleti tornát rendez Egyiptomban, ahol a házigazda mellett Horvátország, Új-Zéland és Tunézia szerepel. Az elődöntőben a házigazda egy góllal felülmúlta Új-Zélandot, Horvátország pedig gól nélküli találkozót követően a büntetők jobb értékesítésével jutott be a torna keddi döntőjébe. Ivica Ivušić kapus volt a találkozó hőse, aki a tizenegyespárbajban két tunéziai lövést is hárított.

Felkészülési mérkőzések: Magyarország–Törökország 1:0, Guatemala–Ecuador 0:2, Belize–Porto Rico 1:1, Közép-afrikai Köztársaság–Bután 6:0, Madagaszkár–Burundi 1:0, Botswana–Ruanda 0:0, Bulgária–Tanzánia 1:0, Srí Lanka–Pápua Új-Guinea 0:0, Azerbajdzsán–Mongólia 1:0, Ghána–Nigéria 1:2, Örményország–Koszovó 0:1, Lichtenstein–Feröer szigetek 0:4, Norvégia–Csehország 1:2, Bermuda–Brunei 2:0, Kambodzsa–Egyenlítői-Guinea 0:2, Szenegál–Gabon 3:0, Albánia–Chile 0:3, Hollandia–Skócia 4:0, Románia–Észak-Írország 1:1, Spanyolország–Kolumbia 0:1, Algéria–Bolívia 3:2, Comore-szigetek–Uganda 4:0, Burkina Faso–Líbia 1:2, Marokkó–Angola 1:0, Mauritánia–Mali 0:2, Niger–Togo 1:2, Szudán–Bissau-Guinea 1:0, Argentína–El Salvador 3:0, Peru–Nicaragua 2:0, Malawi–Kenya 0:4, Elefántcsontpart–Benin 2:2, Írország–Belgium 0:0, Szlovákia–Ausztria 0:2, Anglia–Brazília 0:1, Dánia–Svájc 0:0, Uruguay–Baszkföld 1:1, Francia Guyana–Haiti 1:1, Franciaország–Németország 0:2, Dominikai Köztársaság–Aruba 2:0,
FIFA kísérleti torna, elődöntők: Egyiptom–Új-Zéland 1:0, Horvátország–Tunézia 0:0, büntetőkkel 5:4.

 

Nyitókép: Szoboszlai büntetője a halóban kötött ki (Fotó: MTI)