2024. május 14., kedd
LE MANS 24 ÓRÁJA

Történelmi Ferrari-diadal

A maranellói csapat ötven év kihagyás után legyőzte a Toyotát!

Különlegesre sikeredett a Le Mans-i 24 órás endurance-verseny tegnap befejeződött futama, hiszen a versenyt 100. alkalommal rendezték meg, s ennek kapcsán a világ egyik leghíresebb, leghírhedtebb versenyébe visszatért az egykor szinte verhetetlen Ferrari, amely öt év egyeduralom után mindjárt megtörte a Toyota dominanciáját! A 24 órás versenyen minden olyat láthattunk, ami egyedülállóvá teszi ezt a futamot, hiszen volt zuhogó eső, néhány látványos falhoz csapódás s ezúttal végig kiélezett verseny a hypercar csúcskategóriában, amelyben a Cadillac, a Peugeot és a Porsche is komoly csapatot hozott, s a legjobb kocsik versenyében ezúttal nem kevesebb, mint 16 hypercar indult. A Toyota a 24 óra során csinált néhány hibát, a Ferrari viszont nem, ráadásul gyorsabb is volt japán ellenfelénél, így megérdemelten győzött, egy egész új érát indítva ezzel el: abba most ne menjünk bele, ki milyen új technológiával rukkol(t) elő, mert a legjobb erőforrások a végén szinte ugyanolyan teljesítményűek, de biztosak lehetünk abban, hogy a fekete csikó fog még ágaskodni a francia versenyen.

Ezt a Ferrarit senki nem tudta idén legyőzni (Fotó: Beta/AP)

Ezt a Ferrarit senki nem tudta idén legyőzni (Fotó: Beta/AP)

Kiváló versengés volt az MP2-es mezőnyben is, s kellemes meglepetésként az Inter Europol csapata nyert, a jövőre már nem induló GTE kategóriában pedig a Corvette megvédte a címét.

A dobogósok, hypercar: 1. Ferrari (Guidi/Calado/Giovinazzi), 2. Toyota (Buemi/Hatley/Hirakava), 3. Cadillac (Bamber/Lynn/Westbrook). MP2: 1. Inter Europol (Smiechowski/Costa/Scherer), 2. WRT (Andrade/Deletraz/Kubica), 3. Duqueine (Jani/Binder/Pino). GTE: 1. Corvette (Catsburg/Keating/Varrone), 2. ORT (Hartly/Dinan/Eastwood9, 3. GR (Vainwright/Barker/Pera).

Nyitókép: Ezt a Ferrarit senki nem tudta idén legyőzni (Fotó: Beta/AP)