2024. május 14., kedd
LE MANS

A Toyota újabb sikere, Kubicáék drámája

A hagyományosan júniusra kiírt Le Mans-i 24 órás autóversenyt a járványra hivatkozva idén sem tudták megrendezni az eredeti időpontjában, ellenben augusztusban már nézők előtt zajlott a világ egyik leghíresebb és legnehezebb futama, a Hosszútávú-világbajnokság ékköve. A csúcskategória szabályrendszere az idei évre megváltozott: az LMP1-es formula az elmúlt három évben hanyatlásnak indult, s a Toyota tulajdonképpen komoly ellenfél nélkül húzhatta be az összetett győzelmet. Idénre az LMP1 helyét átvette a Hypercar, amely lehetővé teszi, hogy a nagy gyártók utcai csúcsmodelljeire, hiperautóira épülő járgányok nevezhessenek, így vonzóbbá téve a kategóriát a gyártók és a nézők számára is. A Toyota az új érára is maradt a mezőnyben, és ezúttal is az ő két autójuk számított elsőszámú favoritnak, hiszen a Hypercar kategóriában rajtuk kívül még csak egy Alpine és két Glickenhaus indult (a következő években azonban a Peugeot, a Porsche, az Audi és a Ferrari is érkezik).

A verseny szombat délután esőben kezdődött, és a rajt rögtön kalamajkát hozott az élmezőnyben, hiszen az egyik Glickenhaus kiforgatta a Sébastien Buemi által vezetett #8-as Toyotát, majd a versenyzőcserekor a svájci rögtön ki is fakadt a közösségi oldalán: „Elképesztő, miért vállalnak egyesek ekkora kockázatot egy 24 órás verseny első kanyarjában, vizes pályán…” A Buemi, Kazuki Nakadzsima és Brendon Hartley által vezetett autó hamar visszazárkózott ugyan a második helyre, a hátránya azonban már jelentős volt a #7-es számú testvérautóval, Mike Conway, Kamui Kobajasi és José María López triójával szemben. A két japán gép kényelmesen haladt az élen, bár a délelőtti órákban volt némi aggodalom a csapatnál, amikor az üzemanyagrendszer problémája miatt mindkét autónak a tervezettnél kisebb időközönként kellett kihajtania tankolni, végül azonban ez nem okozott számukra nagy veszteséget. A Toyota kettős győzelemmel, zsinórban negyedik összetett sikerével zárta a 89. Le Mans-i 24 órást, ám míg az előző három szezonban a Buemi-féle #8-as autó ünnepelt a dobogó tetején, most először a #7-es legénységének, Conwaynek, Kobajasinak és Lópeznek sikerült ez. A harmadik helyen az Alpine különítménye futott be André Negraóval, Nicolas Lapierre-rel és Matthieu Vaxiviérevel.

2016-ban a Toyota emlékezetes módon úgy bukta el a biztosnak hitt győzelmet, hogy autójuk a verseny legutolsó körében állt meg műszaki hiba miatt, most pedig ugyanilyen dráma történt a másodosztály, az LMP2 éllovasával. A legnépesebb kategóriában a WRT csapat Le Mans-i újoncként haladt kettős siker felé, ám az utolsó körben a Robert Kubica, Louis Deletraz és Je Jifei trió autóját a kínai versenyző kénytelen volt leparkolni a pálya mellett, így a kategóriasikernek váratlanul mégis Robin Frijns, Ferdinand Habsburg és Charles Milesi örülhetett.

A GT-mezőnyben mindkét kategóriagyőzelem az AF Corse által felkészített Ferrari 488-asokhoz került. GTE Próban James Calado, Alessandro Pier Guidi és Come Ledogar hármasa az éjszaka folyamán lerázta magáról a Corvette-eket, a Porschékat és a testvérautót, így kényelmesen győzött, a GTE Am-ben, vagyis az „amatőrök” között pedig Nicklas Nielsen, Francois Perrodo és Alessio Rovera győzelmét az Aston Martin defektje könnyítette meg. A versenyt a rajthoz álló 61-ből 44 autó fejezte be.

Hiába a Zengő hazai pole-ja

A Hungaroringen vendégeskedett szezonja negyedik versenyhétvégéjén a Túraautó-világkupa, a magyar rajongók pedig már megszokhatták, hogy ilyenkor mindig jó esély van egy hazai siker ünneplésére. Ezúttal is jól indult a hétvége, hiszen a Zengő Motorsport szerezte meg az első rajthelyet Rob Huff révén. Az első futam még az élmezőny rajtsorrendjének megfordításával zajlott: itt Gilles Magnus sima győzelmet aratott az Audival, a másik zengős sztár, Mikel Azcona pedig megelőzte Yann Ehrlacher-t a második helyért. Huff azonban bajba került, hiszen a sikánnál elhelyezett gumibálát eltalálva kitörte a Zengő-Cupra felfüggesztését. A kár olyan súlyos lett, hogy a csapatnak a másnapra, a második futam kezdetére sem sikerült azt idejében kijavítani, Huff nem tudta idejében elhagyni a garázst a start előtt, így a pole helyett a csak a bokszutcából eredhetett a mezőny után. A legjobb helyet megöröklő Santiago Urrutia élt a lehetőséggel, és győzelmet szerzett a Lynk & Cónak, Nestor Girolami és Frederic Vervisch előtt, így a szezon eddigi nyolc versenyét mind más-más pilóta nyerte. A harmadik rajthelyről induló Michelisz Norbert Girolamival került incidensbe, kiforgott, és a mezőny végére esett. Ő így az első futamon szerzett 6. helyével vigasztalódhatott hazai hétvégéjén, míg Tassi Attila egy 13. és egy 10. helyet szerzett a Hondával.

A bajnokság állása: 1. Urrutia 101 pont, 2. Ehrlacher 101, 3. Vernay 87, 4., Magnus 84, 5. Vervisch 78… 11. Tassi 66,… 14. Michelisz 55 stb.