2024. május 14., kedd
AUTÓSPORT

Belgrádban az FIA új elnöke

A Nemzetközi Automobil-szövetség december 17-én megválasztott új elnökének első hivatalos útja éppen Szerbiába vezetett, ugyanis a Szerbiai Autó-Motor Szövetség (AMSS) fennállásának 100. évfordulóján rendezett gálaestre kapott meghívást. Mohamed Ben Szulajemet a belgrádi Belexpo Centarban zajló, fotó- és járműkiállítással, valamint koncertekkel tűzdelt eseményen az AMSS elnöke és főtitkára, Dejan Stojić és Milan Nikolić, valamint Vanja Udovičić ifjúsági és sportminiszter fogadta.

Mint Stojić elmondta, százéves múltjával és százezer tagjával az AMSS nemcsak az egyik legrégebbi, de az egyik legnagyobb szervezet is az egész Balkánon. Jogelődjét 1921-ben, még a Szerb–Horvát–Szlovén Királyságban Radovan Savatić autóversenyző és -kereskedő alapította meg Auto-Klub néven, amely az 1940-es években tagosodott be a nemzetközi szövetségbe.

Az FIA és az AMSS együttműködése nemcsak a sportra, hanem a mobilitásra is kiterjed, ami magában foglalja a közúti közlekedés biztonságosabbá tételét, valamint az új, fenntartható közlekedési formák népszerűsítését. Ben Szulajem a beszédében méltatta azt a munkát, amit elődje, Jean Todt 12 éves irányítása alatt a két szervezet elvégzett ezeken a területeken. „Már korábban is jártam Belgrádban, az eltelt idő során végbement fejlődés pedig szemmel látható. Biztosíthatom, hogy az FIA az új elnöksége alatt is támogatást nyújt a jövőbeli tervek megvalósításához, úgy a sport, mint a mobilitás terén” – mondta az emirátusokbeli vezető.