2024. március 4., hétfő

A diplomácia krémje Szkopjéban

Ivica Dačić több ország külügyminiszterével is tárgyalóasztalhoz ült

Ivica Dačić külügyminiszter tegnap Szkopjéban, a Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Miniszteri Tanácsa 30. ülésének keretében több állam külügyminiszterével tárgyalt. Bejelentések szerint szkopjei látogatásának egyik hozománya a délkelet-európai országok diplomáciai vezetőivel aláírt közös nyilatkozat lesz a korrupció elleni küzdelemről.

Az ENSZ Miniszteri Tanácsa ma záruló ülésén több mint 70 küldöttség vesz részt, köztük van Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is, akinek érkezését nagy figyelem övezte. Még szerdán megérkezett Észak-Macedóniába, mégpedig Törökországon és Görögországon keresztül, ugyanis Bulgária elutasította az áthaladást a légtéren. Lavrov jelenléte miatt az eseményen való részvételét visszautasította Ukrajna, Litvánia, Lettország és Észtország is.

Lavrov felszólalásában kiemelte, az EBESZ az összeomlás szélén áll, a Nyugat pedig ellehetetleníti a szervezet újjáélesztésének esélyeit – közölte a Reuters. A Sputnik beszámolói szerint Lavrov hozzátette, a szervezet perspektívái nem egyértelműek, és emlékeztetett arra, hogy a szervezetet 1999-ben megszüntették.

– Úgy tűnt, a kétpólusú konfrontáció vége értelmetlenné tette az atlanti szövetség létezését. A NATO és az EU országai lerombolták az EBESZ katonai-politikai dimenzióját. 1999-ben a NATO leplezetlen, brutális agressziót hajtott végre egykori tagja, az akkori Jugoszlávia ellen. 2008-ban pedig, megsértve az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244. számú határozatát és a helsinki záróokmányban foglalt európai határok sérthetetlenségének elvét, Szerbiát népszavazás nélkül megfosztották Koszovótól – fogalmazott Lavrov.

Ivica Dačić mindenekelőtt Elina Valtonen finn külügyminiszterrel tárgyalt, elsősorban a két ország kapcsolatáról. Mint a külügyminisztérium közleményében rámutattak, a tárgyaló felek megállapították, hogy Szerbia és Finnország kapcsolata jó, és mindkét ország kész a kölcsönös párbeszéd további erősítésére, a látogatások minden szintű cseréjére, valamint a két ország együttműködésének javítására számos területen, különösen gazdaság szintjén.

Ugyanakkor Franciaország külügyminiszterével, Laurence Boone-nal is beszélgetést folytatott, akivel megállapították, hogy Szerbia és Franciaország kiváló kapcsolatokat ápol, és dinamikus párbeszédet folytat. Franciaország diplomáciai vezetője hangsúlyozta, országa támogatásáról biztosította Szerbiát az eurointegráció útján, valamint a Belgrád és Pristina közötti párbeszédben.

A szerb diplomácia vezetője tárgyalásokat folytatott Matteo Mecaccival, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) igazgatójával. A találkozó során Dačić rámutatott, hogy Szerbia továbbra is azon munkálkodik, hogy az ODIHR ajánlásainak megfelelően javítsa a választási folyamatokat, és reményét fejezte ki, hogy a jöbőben más kérdésekben is együttműködnek. A szerb külügyminiszter elmondta, Szerbia az ODIHR-re az EBESZ egyik pilléreként tekint, illetve pótolhatatlan partnernek számít az EBESZ emberi jogi dimenziójában és a demokratikus társadalom építésében – áll a külügyminisztérium közleményében.

Nyitókép: A szerb diplomácia Laurence Boone-nal, Franciaország külügyminiszterével (Fotó: Beta)