2024. július 20., szombat

Húsvét a Délvidéken

A szegedi Délvidék Házban (Közép fasor 1-3.) 2024. március 27-én 17 órai kezdettel a horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület hagyományőrzőinek segítségével megelevenedik előttünk, milyen is a magyar húsvét a Délvidéken.

A húsvéti ünnepkörhöz szerte a Kárpát-medencében számos népszokás és hagyomány kötődik. Délvidéken, a népszokások szinte teljes egészében megegyeznek a délalföldivel és a húsvét már a nagyböjttel elkezdődik. Kívül-belül, lélekben és fizikailag is a megújulás időszaka ez, amire a koronát a nagyhét ünnepköre teszi fel. Összemosódik a hagyomány és a vallás és sokszor nem is lehet tudni, hogy úgymond “mi volt előbb, a tojás, vagy a tyúk” és hogyan kerül a nyúl a barka és a hímes tojás mellé?
 

A horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület hagyományőrzőinek nevében Szécsi Ilona, Bárány Rózsa és Gonclik György a Népdalköz vezetője és annak két tagja, Dér Veronka a Barka kézimunka kör kiemelkedő tagja, Kószó Erzsébet viseletkészítő, és Fazakas Attila atya Szegedről most egy húsvéti hagyományokat felelevenítő találkozóra várják a szegedi érdeklődőket. Szeberényi Klára vezetésével ismerhetjük meg együtt a tájegység jellegzetes hímestojás-motívumait, régi locsolóverseit, ünnepi ételeit, templomi szertartásait – és mindazt, ami húsvétkor is összeköt bennünket, magyarokat – közölték a szervezők, akit mindenkit szeretettel várnak 2024. március 27-én 17 órai kezdettel. 

Az estet hagyományainkhoz híven egy délvidéki bor kóstolójával, kellemes beszélgetéssel zárják.