2023. szeptember 21., csütörtök

Közeleg a tél!

A közeleg a tél nem csak a Trónok Harca című televíziósorozatban található Stark család mottója, hanem valóban így is van. Igaz, még csak szeptember közepén járunk és javában tart még a nyári meleg, de hamarosan előkerülnek a téli ruhák.

(Fotó: Molnár Edvárd)

Jelenleg napközben akár harminc Celsius-fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála és az éjszakai hőmérséklet is még igen kellemes. Esténként nyugodtan tud aludni az ember, a nyári forró éjszakák után. Amennyiben hihetünk az időjósoknak, akkor ez az időjárás egészen szeptember végéig kitart, sőt várhatóan október közepéig 20 fok felett marad a nappali hőmérséklet. Ettől függetlenül azért érdemes a télre felkészülni. Sokan már megvették a tűzrevalót, viszont olyan is van, akinek még nem volt rá lehetősége. Érdemes lassan megvásárolni a tüzelőt, hiszen az időjárás egyik napról a másikra megváltozhat. A fázósabbak és a kisgyermekes családok érthetően előbb fognak begyújtani, mint a többiek.

Ami a tüzelést illeti, mindenki másra esküszik. Van, aki szerint fával a legjobb tüzelni, más szerint viszont szénnel és fával együtt. Emellett számos más lehetőség is van, egyre népszerűbbek a hőszivattyúk, az inverteres klímák és a pellet kazánok is, de természetesen még ott van a gáz is. Mégis a legfontosabb kérdés ott lebeg mindenki szeme előtt, ami nem más, mint hogy mennyibe fog kerülni a tüzelő, a gáz, és a villanyáram a télen? Az áram ára biztosan emelkedni fog még ebben az évben, jelentette be nemrég Dubravka Đedović bányászati és energiaügyi miniszter. Hozzátette, hogy a hazai és a magyarországi, bérelt tárolókban 645 millió köbméter gáz van, ami átlagos fogyasztás mellett 40–50 napra elegendő. Van továbbá 1.900.000 tonnás szénkészlet, amely 20 napi áramtermeléshez elég akkor is, ha bármilyen rendkívüli helyzet adódna. A nafta- és a kőolajszármazék-tartalékok az átlagos fogyasztás 91 százalékán állnak jelenleg. A miniszter elmondása szerint a kormány célja az, hogy a villany és a gáz ára a legalacsonyabb legyen a régióban.

(Fotó: Molnár Edvárd)

Az átlagpolgárnak ezek egyelőre csak szavak és ígéretek, de hamarosan kiderül, hogy mi lesz belőle igaz. A zentai fatelepeken a tüzelő ára jelenleg a következőképpen alakul. A kemény fa köbmétere 10 ezer dinárba kerül, a félkőszén tonnája pedig 21 ezer dinár. Egy raklap pellet, ami valamivel több mint egy tonna 43 ezer dinárba kerül. Akárhogy is nézzük, az embernek mélyen a zsebébe kell nyúlnia, ha tüzelőt szeretne vásárolni, de az az igazság, hogy nincs választásunk, hiszen szinte mindenhol ennyibe kerül. Sajnos a legtöbb fatelepen még 700–800 dinár fuvardíjat is felszámolnak, ami tovább növeli az amúgy is tetemes kiadásokat. Némely fatelepeken a szakszervezeti tagoknak, illetve a nyugdíjasoknak részletfizetési lehetőség is biztosított, ami sokat segíthet, viszont szerintem rengeteget el is árul az ország és az emberek helyzetéről.
Ami a várható időjárást illeti, a télről a meteorológusok mindig rejtélyesen fogalmaznak és általában olyanokat nyilatkoznak, hogy készüljünk fel mindenre, mintha mi ezt alapból nem tennénk meg. A Severe Weather információkat osztott meg a világhálón és különböző adatok elemzései alapján arra jutott, hogy télen Európában az átlagosnál magasabb lesz a hőmérséklet a kontinens nyugati és középső részén. A hidegebb hőmérséklet inkább a kontinens északi és északkeleti részein lesz meghatározó. Átlag fölött alakul majd a téli hőmérséklet, ez alól a Skandinávia és a Baltikum fölött lévő zóna jelenthet kivételt. Csapadék tekintetében Európa-szerte átlag felett alakul majd a mennyiség. Ami a havazás valószínűségét illeti, a modell szerint Európában többnyire átlag alatti hómennyiség várható.