2024. április 26., péntek
A GYÖNGYÖSBOKRÉTA ÉS A DURINDÓ UTÓZÖNGÉI

A legnagyobb visszatérők

Hertelendyfalva tíz év kihagyás után ismét a Gyöngyösbokréta színpadán

Az idén Magyarcsernyén megszervezett LIX. Gyöngyösbokréta színpadának legnagyobb visszatérői a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület tagjai voltak, akik tíz év elteltével léptek ismét a Gyöngyösbokréta színpadára. Bukovinai táncokkal érkeztek, tudtuk meg Kerekes Márta csoportvezetőtől.

– Sajnos sokkal kevesebben vagyunk, mint egykor, ezért hagytunk ki ennyi évet. A fiatalok, akik kicsi korukban is táncoltak, négy évvel ezelőtt összefogtak, és visszatértek az egyesületbe. Az ifjúsági tánccsoport tagjai már kiskoruk óta, tehát több mint 10 éve táncolnak, volt viszont egy olyan időszak, amikor nem működött úgy a tánccsoport, ahogyan kellett volna, illetve nem volt olyan erős, hogy egy ekkora rendezvényen részt tudjunk venni – mesélte a csoportvezető.

Nagy Mónika művészeti vezetőtől megtudtuk, hogy előadásuk címe Anti menjen katonának. A felkészülés, amiben a magyarországi Kosnás Andrea és férje, Kosnás Árpád segített, másfél évig tartott. A házaspár évente többször is elment Hertelendyfalvára próbát tartani, gyakorolni a táncosokkal.

Habár az utánpótlás-nevelés problémája szinte minden művelődési egyesületet érint, a hertelendyfalvi közösség nagyon erős, kitartó közösség.

– Nekünk most szerencsénk van azzal, hogy azoknak a szülőknek a gyermekei, akik valamikor tagjai voltak a néptánccsoportnak, tehát az én korosztályomnak a gyermekei, már azok is velünk táncolnak, így az utánpótlással nincs probléma. Minél több három és hét év közötti gyermeket szeretnénk most odacsalni, mert ők jelentik az egyesület jövőjét – hangsúlyozta Nagy Mónika.

A Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület ifjúsági csoportja (Fotó: Molnár Edvárd)

A Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület ifjúsági csoportja (Fotó: Molnár Edvárd)

A néptánccsoport tagjai hagyományos bukovinai székely népviseletben léptek a színpadra, ami nemrég lett felújítva, a Bethlen Gábor Alapnak és a Csoóri Sándor Alapnak köszönhetően.

– A női ruhatárat már sikerült felújítanunk, most a fiúké, illetve a férfiaké következik. A nők három alsószoknyát, egy felső szoknyát és kötényt, egy székely inget és egy mellényt viselnek. A férfiaknak fekete nadrág, székely ing, mellény, csizma és kalap jár – számoltak be beszélgetőtársaink. 

A Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületen belül, az ifjúsági hagyományőrző tánccsoport mellett, működik még egy vegyes férfikórus, egy asszonykórus, varrócsoport és egy fiatal tánccsoport, amelyben hároméves kortól hét-, illetve nyolcéves korig táncolnak a gyermekek, így gondoskodva az utánpótlásról.

Nyitókép: A Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület ifjúsági csoportja (Fotó: Molnár Edvárd)