2024. április 19., péntek

Parlamenti valóságshow

A tervezett nagygyűlések, a hatalmi és ellenzéki képviselők közötti viták és szóbeli leszámolások határozták meg a köztársasági képviselőház tegnapi ülését

Számos, hatalmi párti és ellenzéki tüntetésre vonatkozó megjegyzéssel, egy erőszakmentes társadalom megteremtését gátló tényezők sorra vételével, kölcsönös vádaskodás által meghatározott felszólalásokkal befejezték az ország biztonsági helyzetéről szóló parlamenti vitát tegnap a köztársasági képviselők, s rátértek a jelen ülésszak harmadik ülése további napirendi pontjainak a megvitatására, így az Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testületnek (REM) az országos frekvenciákkal rendelkező kereskedelmi tévécsatornákra vonatkozó, 2022 októberétől 2023 márciusáig terjedő jelentésére is, melyben a REM megállapította, hogy a Pink és a Prva tévécsatornák eleget tettek az országos lefedettség kiérdemlésével és megtartásával kapcsolatos kötelezettségeiknek, míg a B92 elmulasztott teljesíteni minden ezzel kapcsolatos feltételt, a Happy pedig részben hagyta figyelmen kívül feladatait. Mint ismeretes, ezekkel a témákkal a Belgrádban és Mladenovac környékén történt szörnyű tragédiákat követően foglalkozik a parlament, ellenzéki kezdeményezésre került napirendre a biztonsági helyzettel kapcsolatos napirendi pont, de a parlament elé terjesztették a Bratislav Gašić belügyminiszter elleni bizalmatlansági indítványt is, melyet 61 képviselő látott el kézjegyével.

MILYEN MÉLYRE SÜLLYEDHETÜNK?

Heves vitával indult a tegnapi ülés, a Dveri képviselője ugyanis azzal vádolta meg a vezetőséget, hogy keresi a lyukakat a törvényben annak érdekében, hogy ne kelljen maximális büntetést kiszabni a tömegmészárlások elkövetői ellen. Radmila Vasić úgy értékelte, hogy a vezetőségnek nem érdeke a bűnösök felderítése, amire éles hangnemben reagált Ana Brnabić kormányfő, aki elmondta, rettenetesen nagy szomorúsággal tölti el, amikor azt tapasztalja, hogy egyeseknek az az egyetlen céljuk, hogy politikai tőkét kovácsoljanak a tragédiákból is, s azt mondta, sajnálatos, hogy a tegnapi ülésnek is ilyen hangnemben kellett elkezdődnie.

Ana Brnabić (Fotó: Beta)

Ana Brnabić (Fotó: Beta)

– Ki keresi a lyukakat a törvényben? Hogyan állíthat ilyesmit? Most miért nevet, ez magának vicces? Emberi magatartás ez egyáltalán? Ne mondjanak ilyesmit, hogy keressük a bűnösök kimentésének a lehetőségét. Ez egyrészt szemenszedett hazugság, másrészt pedig azokra a családokra is gondolnia kellene mindenkinek, aki csak felszólal, akik most átélték a tragédiát. Hogyan érezhetik magukat, amikor ilyen állításokat hallanak? Milyen mélyre tudunk még süllyedni? – kérdezte a kormányfő.

Mint mondta, nem hajlandó politikai leszámolásokra használni a tragédiákat, a családokkal folyamatosan kapcsolatban áll a kormány, a Vladislav Ribnikar Általános Iskolára vonatkozó négy kérésnek már eleget tettek, de a többi teljesítése is folyamatban van, tette hozzá Brnabić.

HÁTAT FORDÍTOTTAK A HÁZELNÖKNEK

A REM jelentését bemutatva Nebojša Bakarec, a képviselőház művelődési és tájékoztatási bizottságának tagja, a Szerb Haladó Párt képviselője közölte, az ellenzék ismét szelektív jellegű hozzáállást tanúsít, mert a Pink és a Happy tévét akarja beszüntetni, s csak azok a valóságshow-k szúrják a szemét, amelyek ezeken a csatornákon láthatók. Mint mondta, éppen a Demokrata Párt idejében született meg az első szerbiai valóságshow. Szerinte most voltaképpen a United Media Group égisze alá tartozó csatornák (N1, Nova) gyakorolnak állandó nyomást a REM-re, holott ezt a törvény is tiltja. Azt mondta, ezek a csatornák a gyűlöletbeszéd csatornái 700 ezer haladó párttag és 1,3 millió szimpatizáns ellen. Az oppozíció képviselői hangosan tiltakozni kezdtek, felálltak a képviselői padok előtt, majd hátat fordítottak Vladimir Orlićnak, a parlament elnökének, mert tovább engedte beszélni a hatalmi párti képviselőt.

SZERENCSÉTLENEK ÉS VÁMPÍROK

Verbális incidens is történt az ülésen, Milenko Jovanovot, az SZHP frakcióvezetőjét az elnöklő Snežana Paunović fél perccel tovább engedte beszélni a rendelkezésre álló időnél, ami miatt tiltakozott Radomir Lazović, a Zöld-Baloldali klub képviselője. Paunović azzal magyarázta döntését, hogy állandóan bekiabáltak a felszólalás ideje alatt, ezért látta jónak a hosszabbítást. Maga Jovanov is szót kért, majd „lénynek", „szerencsétlennek" nevezte az ellenzéki képviselőt, s azt mondta, az ellenzék már „régen kötelet ígért neki, de nem bánja, halála után is visszajár majd vámpírként kísérteni ellenzéki képviselőket."

Milenko Jovanov (Fotó: Beta)

Milenko Jovanov (Fotó: Beta)

KÉSZÜLŐDÉS A HÉTVÉGÉRE

A hatalmi pártok képviselői tegnap sem mulasztották el az alkalmat arra, hogy az utcára szólítsák ma 19 órára a polgárokat, arra biztattak, vegyenek részt az általuk szervezett, az ellenzéki pártok által csak ellentüntetésként kezelt nagygyűlésen Belgrádban, mely A remény Szerbiája címet viseli. Az ellenzéki pártok többsége ugyanezt tette szombat estére vonatkozóan, a Szerbia az erőszak ellen elnevezésű megmozdulás kapcsán.

BŐVÍTIK A MAGYAR–SZERB ÁTKELŐK KAPACITÁSÁT

A köztársasági képviselőházban tegnap délután a kormánytagokhoz intézett képviselői kérdésekkel folytatódott a munka. Újvári Zsombor, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője Goran Vesić infrastruktúraügyi miniszterhez intézett kérdést, mely szerint megoldást kellene találni a Szerbia és Magyarország közötti Horgos–Röszke 2-es, közúti átkelőn autóbuszok is áthaladhassanak tekintettel a megnövekvő forgalomra.

Újvári Zsombor

Újvári Zsombor

Mint kifejtette, manapság már nem csak ünnepnapokon és hétvégéken tapasztalható a hosszú várakozás, hanem a naponta ingázók, a határ másik oldalán tanulók és dolgozók is hatalmas tumultusokkal szembesülnek. Az autóbuszok egyszerűen nem tudják tartani magukat a menetrendhez a nagyhatáron történő átkelés során. Minimális beruházásra lenne szükség ahhoz, hogy a horgosi kis átkelőt alkalmassá tegyék az autóbusz-forgalom számára. Válaszában Vesić elmondta, infrastrukturális szempontból a tetőszerkezet magassága gátolja jelenleg ennek lehetőség, de a jelenlegi államközi nemzetközi szerződés sem teszi ezt lehetővé. Minderről, mondta, szó volt a Lázár János építési és közlekedési miniszterrel folytatott legutóbbi budapesti megbeszélésen. Az egyik megoldás a béregi átkelő adaptálása. A Béreg–Nákófalva–Szerbcsernye gyorsforgalmi útvonal megépítését követően, ez az átkelőhely átveszi majd a horgosi átkelő forgalmának jelentős részét.

Magyarország is kiépíti addig a szükséges útvonalat és hidakat. Kelebián még egy határt nyitnak, hogy különváljon az utas- és a teherforgalom. Ezzel három nagy átkelő jön létre tulajdonképpen, értékelte a miniszter. Tervben van a horgosi autóúti átkelő integrált átkelővé alakítása is.

Nyitókép: Ana Brnabić (Fotó: Beta)