2024. március 29., péntek

A mesterséges édesítőszerek veszélyeire figyelmeztet a WHO

A mesterséges édesítőszerek nem segítenek a fogyásban, és hosszú távon egészségügyi kockázatot jelenthetnek – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO hétfői közleményében azt írta: a rendelkezésre álló bizonyítékok arra utalnak, hogy a cukorpótlók használata „nem jár hosszú távú előnyökkel a testzsír csökkentése terén sem felnőttek, sem gyermekek esetében".
A szervezet hozzátette: a mesterséges édesítőszerek felnőtteknél hosszú távon fokozzák a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a halálozás kockázatát.
Francesco Branca, a WHO táplálkozásért és élelmezésbiztonságért felelős igazgatója elmondta: a cukrok helyettesítése édesítőszerekkel nem segít a hosszú távú súlykontrollban. A szakértő azt javasolta, hogy az emberek fontolják meg az egyéb lehetőségeket a cukorbevitel csökkentésére, például a cukrozatlan, vagy természetes cukrokat tartalmazó élelmiszerek és italok fogyasztását.
A cukormentes édesítőszerek nem alapvető tápanyagok, és nincs tápértékük – mutatott rá Branca, aki szerint érdemes már egészen fiatalon elkezdeni az étrend édességének csökkentését az egészség javítása érdekében.
A leggyakrabban használt édesítőszerek az aceszulfám-kálium, az aszpartám, az advantám, a ciklamátok, a neotám, a szacharin, a szukralóz, a sztevia és származékaik – emlékeztetett a WHO.
Az Egészségügyi Világszervezet hozzátette: ajánlásai mindenkire érvényesek, kivéve a cukorbetegségben szenvedőket, ugyanakkor feltételesek, mivel a következtetések alapjául szolgáló vizsgálatok résztvevői sokfélék voltak, és a cukormentes édesítőszerek fogyasztási szokásai is nagyon sokszínűek.

Nyitókép: divany.hu