2024. április 19., péntek

A vajdasági magyar diákok ünnepe

Óbecsén befejeződött az 56. Középiskolások Művészeti Vetélkedője

Az óbecsei Városi Színházban vasárnap gálaműsorral és díjkiosztóval zárult az idei, sorrendben 56. Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének rendezvénysorozata. A gálaműsoron újra bemutatkoztak a beszédművészeti, az irodalmi, a népzenei és a filmművészeti vetélkedő legeredményesebb versenyzői, valamint a díjazottaknak átadták a díjakat. A műsor elején Virág Kiss Anita és Oláh Tamás főszervezők köszöntötték a jelenlévőket, a versenyzőket, a felkészítő tanárokat és a szülőket. Majd Hugyik Richárd, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja mondott köszöntőt és nyitotta meg a gálaműsort. Hangsúlyozta, hogy a küzdelem és a nemes vetélkedés jellemzi a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjét, aminek súlya és tétje van a vajdasági magyar művelődési életében.

A tanuló, a tanárok és szülők a nézőtérről figyelték a gálaműsort (Gergely Árpád felvétele)

A tanuló, a tanárok és szülők a nézőtérről figyelték a gálaműsort (Gergely Árpád felvétele)

– Immár hagyományosan Óbecse ad otthont annak, a Magyar Nemzeti Tanács által is kiemelt jelentőségűnek nyilvánított és a helyzetben megerősített rendezvénynek, ahol a vajdasági magyar középiskolások találkoznak, hogy önképzőköri versenyen mutassák be a tudásukat. A KMV célja, hogy fellendítse középiskoláink magyar tanulóinak művészi és alkotótevékenységét. Fontos, hogy emlékeztessük magunkat erre a célra, hogy a KMV helyet és teret biztosít az iskolai és az iskolán kívüli önképzőköri diáktevékenységnek, ahol bemutatják verseiket, elbeszéléseiket, riportjaikat, tanulmányaikat, humoreszkjeiket. Szavalhatnak, népmesét mondhatnak, képzőművészeti tárlaton tehetik közszemlére elkészült műalkotásaikat, színművészeti vetélkedőn csillogtathatják meg színészi kvalitásaikat, népzenei és néptáncvetélkedőn fejezhetik ki a magyar hagyományban való jártasságukat. A KMV ezért is roppant jelentős közösségünk egésze szempontjából, az ifjúság vonatkozásban pedig kulcsfontosságú ünnepély – mondta Hugyik Richárd, aki rámutatott, hogy a diákoknak, a tanároknak és az oktatási intézményrendszernek is meghatározó szerepe van a gyümölcsöző KMV létrejöttében és fennmaradásában. Az egykori kezdeményezők közül kiemelte Kartag Nándor akkori óbecsei diákot és Bagi Ferenc magyartanár személyét. Végezetül megköszönte a szervezőknek, Szilágyi Miklósnak, Oláh Tamásnak és Virág Kiss Anitának, valamint minden lelkes segítőjüknek, hogy kemény munkával minden évben megszervezik a KMV-t Óbecsén.

Az idén a tanári díjat Lázár Szűcs Anikó angoltanár vehette át Zentáról (Gergely Árpád felvétele)

Az idén a tanári díjat Lázár Szűcs Anikó angoltanár vehette át Zentáról (Gergely Árpád felvétele)

A gálaműsoron az Újvidéki Színművészeti Akadémia másodéves hallgatóinak közreműködésével mutatkoztak be az első helyezést elért versenyzők. Majd kihirdették az idei KMV végeredményét, és Virág Kiss Anita, illetve Oláh Tamás átadták díjakat a díjazott középiskolás tanulóknak. Az 56. KMV tanári díját Lázár Szűcs Anikó, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium angoltanára vehette át.

Az 56. Középiskolások Művészeti Vetélkedőjén született eredményeket és a díjazottak listáját holnapi lapszámunkban közöljük.

Nyitókép: Az 56. KMV díjazott versenyzői (Gergely Árpád felvétele)