2024. április 26., péntek

Cél a továbbtanulás alapjainak megszerzése

A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium idén számítástechnikai és informatikai tehetséggondozó szakot is nyit magyar nyelven

A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium szeptembertől a természettudományi-matematikai és a társadalmi-nyelvi szak mellett számítástechnikai és informatikai tehetséggondozó szakkal várja jövendőbeli növendékeit. A gimnázium legfőbb célja, hogy a diákok színvonalas oktatásban részesüljenek, és magas szintű felkészítést kapjanak az egyetemre való bejutáshoz.

A biológia, kémia, fizika és matematika kedvelői a természettudományi szakot, míg a történelem, latin, filozófia vagy pszichológia tantárgyakkal szimpatizálók a társadalmi-nyelvi szakot választhatják. Mind a két osztályba 30–30 tanulót vesznek fel, míg az informatika szakra 20-at. A bejutáshoz a diák kisérettségijének a pontszámát, valamint a 6-8. osztályban elért tanulmányi eredményét veszik figyelembe. A számítástechnikai és informatikai tehetséggondozó szak esetében azonban az említettek mellett külön felvételi szükséges. A részletekről Pletikoszity Balázst, a gimnázium informatikatanárát kérdeztük:

– E szakirány célja a továbbtanulás alapjainak a megteremtése. A diákok a szaktantárgyak keretében megismerkednek a számítógép működésének matematikai és logikai alapjaival, valamint számos felhasználói programmal, vagyis applikációval (ilyen pl. a szövegszerkesztő-, táblázatkezelő-, prezentációkészítő-, képszerkesztő-, rajzoló-, hanganyag-feldolgozó-, videoszerkesztő-, matematikai program stb.). Továbbá megtanulnak programozni, megismerik az operációs rendszerek működését, a hálózatok felépítését, az adatbázisok kezelését és a weboldalak készítését is. A szaktantárgyak mellett a diákok nagy óraszámmal tanulják a matematikát és emelt óraszámmal az anyanyelvet is. Ezek a tantárgyak fontosak nemcsak a továbbtanuláshoz szükséges alaptudás megszerzése miatt, hanem mert ezekből a tantárgyakból kötelezően vizsgázni kell majd a hamarosan bevezetésre kerülő egységes, állami érettségi keretében. Erről a szakról elsősorban információs technológiával kapcsolatos egyetemekre mennek tovább érettségizőink, de tulajdonképpen bármelyik egyetemre be lehet iratkozni – emelte ki Pletikoszity Balázs.

Molnár Szilvia, a Svetozar Marković Gimnázium igazgatóhelyettese elmondta, hogy az informatika szakra április 18-tól lehet jelentkezni a Moja srednja škola honlapon vagy személyesen az iskolában. Ehhez a szakhoz külön felvételi szükséges emelt szintű matematikából, erre május 20-án kerül sor. Ezért április 3-án, hétfőn 18 órai kezdettel indulnak a másfél órás felvételi-felkészítők az érdeklődők számára. A diák összesen 240 pontot tud szerezni a felvételin, melyből 120 pontot el kell, hogy elérjen, hogy bejusson erre a szakra. Ehhez adódik majd hozzá a kisérettségi pontszáma, valamint a 6-8. osztályban elért tanulmányi eredménye. Aki azonban még több információt szeretne, az iskola honlapján, illetve a Facebook-oldalán bővebb tájékoztatást kaphat.

Nyitókép: Svetozar Marković Gimnázium (az iskola felvétele)