2024. március 29., péntek

Magyarország számíthat Törökországra a gázellátás terén

Törökország és Azerbajdzsán kész minden támogatást megadni Magyarországnak a gázellátás terén – jelentette ki Recep Tayyip Erdoğan török elnök szerdán az ankarai államfői palotában, a Novák Katalin magyar köztársasági elnökkel folytatott tárgyalást követő közös sajtótájékoztatón.

Erdoğan a beszédében a transzanatóliai gázvezetéket (TANAP) említette biztosítékként, amely a dél-kaukázusi gázvezetékhez (SCP) csatlakozva egészen az azerbajdzsáni Sah Deniz mezőről továbbítja Európa irányába a kitermelt földgázt.

Erdoğan a török–magyar kapcsolatokról szólva egyúttal megköszönte Magyarországnak azt a támogatást, amelyet a február 6-ai dél-törökországi földrengések után a mentési munkálatok során nyújtott.

Mint fogalmazott: „A segítő kéz a mélyreható baráti kötelékeink közvetlen megnyilvánulása volt.”

„A magyar csapatok 35 honfitársunkat mentették ki sérülten a romok alól” – tette hozzá.

Erdoğan elmondta, hogy Novák Katalinnal elsősorban kereskedelmi, katonai, gazdasági és kulturális témákról egyeztetett.

Jelezte azt is, hogy a Török–Magyar Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács 6. ülését decemberben Budapesten tartják.

A török államfő egyúttal az orosz–ukrán háborúról is beszélt. A mielőbbi béketárgyalásokat és a háború lezárását sürgette.

A magyarok a földrengés okozta bajban és a következő időszakban is segítséget nyújtanak a török embereknek – mondta a sajtótájékoztatón Novák Katalin magyar köztársasági elnök.

Elmondta, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet nevében Lehel László elnök-igazgató 100 millió forint értékű adományt ad át szerdán Törökországnak, emellett 100 tonna gyógyszerrel és orvosi műszerekkel is segítik a magyarok a földrengés sújtotta országot.

Novák Katalin a török elnökkel folytatott megbeszélés témái között említette az orosz–ukrán háborút, az illegális migrációt, az Európai Unió és a NATO bővítését, az energetikai együttműködést és a demográfiai kihívásokat.

Kitért arra is, hogy a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából meghívta Erdoğan elnököt, hogy decemberben közösen nyissák meg Törökország és Magyarország közös kulturális évét.

A magyar köztársasági elnök szólt az orosz–ukrán háborúról, kiemelve a mielőbbi tűzszünet, a béketárgyalások és az igazságos béke elérését, s a Kárpátalján élő mintegy 150 ezer magyar ember sorsát. Hangsúlyozta, hogy el kell kerülni a háború eszkalálódását, s megköszönte Törökország közvetítő szerepét.

Novák Katalin kiemelte Törökország illegális migrációval kapcsolatos szerepét, amely Magyarország számára kulcsfontosságú. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország pártolja a NATO és az EU bővítését, elsősorban a Nyugat-Balkán tekintetében. Emlékeztetett, hogy a napokban írta alá a Finnország NATO-csatlakozásának magyarországi ratifikálásáról szóló törvényt, s napirenden van Svédország csatlakozása is.

Nyitókép: Novák Katalin és Recep Tayyip Erdoğan (Fotó: MTI)