2024. március 28., csütörtök

Együtt erősebbek vagyunk!

Topolyán folytatódott a Vajdasági Mentorprogram

Cikkünkhöz FOTÓGALÉRIA kapcsolódik.

Topolya volt a 2019-ben útjára bocsátott Vajdasági Mentorprogram tavaly októberben megkezdett harmadik évadának soron következő állomása. Kedden a mentorok és mentoráltjaik a TSC Aréna VIP-szektorában gyűltek össze. A Prosperitati Alapítvány szervezésében, valamint a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Vajdasági Magyar Vállalkozók Egyesületének támogatásával, továbbá a Design Terminal szakmai partnerségével még 2022 októberében kezdődött a Vajdasági Mentorprogram harmadik évada, amely ezúttal 77 mentorált és 26 mentor részvételével zajlik. Nem titkolt cél az egyéni képzések mellett egy vállalkozói mikroközösség kialakítása. Az eddigi tapasztalatok ugyanis megmutatták, hogy a mentorprogram közösségformáló erővel bír. Kialakult egy vállalkozói közösség, amelynek képviselői együttműködnek, közösségileg elkötelezettek. Nem mellékesen mindez nagyon sok család megélhetésének alapját is jelenti. Hajnal Virág, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője a rendezvényen elmondta, hogy ez egy olyan program, ami nem anyagi támogatást nyújt, hanem a Prosperitati által biztosított anyagi támogatáshoz ad szakmai segítséget. Így járul hozzá ahhoz, hogy a vállalkozók még hatékonyabban használhassák fel az igényelhető forrásokat.

Hajnal Virág, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője szerint bizalmi közösségek is kialakulnak ily módon (Ótos András felvétele)

Hajnal Virág, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője szerint bizalmi közösségek is kialakulnak ily módon (Ótos András felvétele)

– Nemrégen volt egy kutatás, amely azt mutatta, hogy a fiatalok körében az egyetlen bizalmi közösség a család. A szülőkhöz fordulnak tanácsért a fiatalok, és ott érzik magukat igazán biztonságban. A határon túli régiókban a családon kívül próbáljuk tágítani ezt a kört. Van egy olyan bizalmi közösség, ahol lehet őszintének lenni, és a problémáinkról őszintén beszélni, hogy utána megérkezzen a legjobb segítség egy tapasztaltabb, sikeres vállalkozótól. A közösség így együtt gyorsabban tud előrehaladni – nyilatkozta lapunknak Hajnal Virág.

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője hangsúlyozta, hogy önmagában az a tény, hogy vállalkozói közösséget építünk, fontos mozgatórugója a mentorprogramnak.

– Azt látom és azt hallom a vállalkozóktól, hogy várják a találkozás lehetőségét, mert ez a tudástranszfer mellett a hálózatosodást is segíti, egyben kapcsolatteremtési, üzletkötési lehetőség. Az együtt erősebbek vagyunk érzése miatt, a közösséghez tartozás érzése miatt is fontos a mentorprogram. A mai nap a branding kommunikációról szól, illetve az értékalapú marketingről. A témák úgy lettek kiválasztva, hogy meghallgattuk a visszajelzéseket, az alapján felmértük, hogy mire van szüksége a vállalkozóknak. Az érdeklődésük mentén alakul a program, és olyan témákat nyitunk meg, dolgozunk fel, amelyek segítik őket a boldogulásban. Azt tapasztalom, az a visszajelzés a vállalkozóktól, hogy amit itt hallanak, az alapján rádöbbennek, hogy amiről azt gondolták, hogy jól csinálják, azt lehet még jobban is csinálni – nyilatkozta az ügyvezető, és rámutatott, hogy a vállalkozók részéről egy e-mail megválaszolása nem várhat a mai világban már egy napot, sőt még egy órát sem. Azonnal meg kell tenni. Ha az ember professzionális hozzáállást akar mutatni, ha érvényesülni akar a piacon, ha meg akarja előzni a versenytársait, ez is fontos.

Hetvenhét mentorált vesz részt a harmadik körben (Ótos András felvétele)

Hetvenhét mentorált vesz részt a harmadik körben (Ótos András felvétele)

A mentoráltak között ott volt a bácsfeketehegyi Kórizs Csaba, egy viszonylag fiatal vállalkozó. Szobafestő-mázoló tevékenységet folytat. Véleménye szerint a mentorprogram remek lehetőség a kapcsolatépítésre, ami elengedhetetlen a továbbfejlődéshez. Sikeres vállalkozóktól, szakemberektől kaphatnak itt a fiatalok gyakorlati tanácsokat, amelyek ebben a bizonytalan gazdasági helyzetben sokat jelenthetnek. Elmondta, hogy a jövőben az új eszközök, szerszámok vásárlására jól jönne a támogatás. Rámutatott, hogy sokkal több munkát tudna elvállalni, ha több alkalmazottat tudna foglalkoztatni, de sajnos a munkaerőhiány itt is megmutatkozik.

Holló Roland, a Hollo Company Kft. tulajdonosa mentorként vesz részt a programban. Tanácsokkal látja el a kezdő vállalkozókat. Elmondta, hogy ugyan soha nem lehet minden nehézségre felkészülni, de lehet olyan tapasztalatokat szerezni, melyek birtokában a felmerülő gondok könnyebben megoldhatók. Az pedig biztosan jó, ha minél több ember össze van kapcsolva, ha együttműködnek, és minél több ember tud eszmecserét folytatni. Ha kell, akkor segítik, támogatják is egymást.

Nyitókép: Juhász Bálint szerint a közösséghez tartozás érzése miatt is fontos a mentorprogram (Ótos András felvétele)