2024. április 23., kedd

Folyamatosan bővülő ivóvízhálózat

A Zorka helyi közösségben több mint három kilométer hosszan épül vízvezeték

A Zorka helyi közösségben a napokban fejeződnek be az ott zajló ivóvíz-hálózat-bővítési munkálatok, amelynek köszönhetően négy utca kilencven háztartása juthat ivóvízhez. Az El nem kötelezettek mozgalma utcában zajló befejező munkálatokat tegnap dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke és Sugár György, a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat igazgatója is megtekintette.
Dr. Pásztor Bálint a sajtónak nyilatkozva kiemelte, hogy a városi-képviselő testületnek köszönhetően fejeződhetnek be ezek a munkálatok már március végén, ugyanis a testület az elmúlt évben módosította azt a határozatot, amely értelmében korábban csak márciustól lehetett ehhez hasonló munkálatokat elvégezni.

Kilencven háztartás csatlakozhat az ivóvízhálózatra

Kilencven háztartás csatlakozhat az ivóvízhálózatra

– A város 37,2 millió dinár értékben támogatja ezeket a munkálatokat, amelyeket a vízművek végez el. Ennek köszönhetően összesen kilencven háztartás fog a vízhálózathoz csatlakozni a Zorka helyi közösség területén, négy utcában. Ez az El nem kötelezettek mozgalma, a Sutjeska, a 12. Új és a Proletár Brigádok utca. Összesen 3095 méter hosszan épül vízvezeték ezekben a napokban, és nyártól a polgárok már csatlakozni is tudnak a vízvezeték-hálózatra. Ez egy újabb bizonyítéka annak, hogy nem csak a szavak szintjén gondoltuk azt, hogy a város egyenrangúan, kiegyensúlyozottan fejlődjön, hiszen most a Zorkában építünk vízvezetéket. Ezek a munkálatok továbbá lehetővé teszik azt, hogy egy következő fázisban majd a kelebiaiak is vezetékes vizet tudjanak használni. Ezenkívül készül a Királyhalomra, Hajdújárásra, Noszára és Ludasra vonatkozó tervdokumentáció is, annak érdekében, hogy egy következő lépésben ezeken a településeken is legyen vezetékes víz, illetve ugyanez elmondható Mérges, Alsó- és Felsőtavankút településekről is. A vízművek minden évben kutakat is fúr, annak érdekében, hogy a polgárok megfelelő minőségű ivóvizet használhassanak. Ebben az évben pont ezekben a napokban az egyes vízgyár területén és Csantavéren zajlik kútfúrás – nyilatkozta a városi képviselő-testület elnöke.


Sugár György elmondta, hogy a vízvezeték-hálózat kiépítésével a közvállalat munkája még nem ér véget.
– Már majdnem befejeződtek a munkálatok, az enyhe télnek, és a városi képviselő-testületnek köszönhetően, ahonnan engedményeket kaptunk. Korábban a téli időszakban november elsejétől március végéig nem lehetett aszfaltot felverni. Ezt a tilalmat feloldották, így megteremtették annak a lehetőségét, hogy a munkálatokat már januárban elkezdhessük. A munka nehezebbik része azonban csak most következik, amelyet a vízműveknek kell elvégeznie. Az ivóvíz a legfontosabb élelmiszeri termék, és számos engedélyt kell beszereznünk ahhoz, hogy a háztartásokat rá tudjuk kötni a hálózatra. Ezeket az engedélyeket nagyjából júniusra, júliusra tudjuk beszerezni. Innentől számítva tudjuk fogadni a kérvényeket a bekötésre – magyarázta az igazgató.


Sugár György a fentieket azzal egészítette ki, hogy az ivóvízhálózatra való csatlakozás 60 ezer dinárba kerül, amelyet a fogyasztók 6 vagy 12 részletes lefizetéssel is törleszthetnek. A közvállalat szakemberei az első részlet törlesztése után csatlakoztatják a hálózathoz az adott háztartást. Hozzátette, hogy a csatlakozáshoz szükséges minden dokumentáció PDF-formátumban letölthető a közvállalat honlapjáról. Felhívta a fogyasztók figyelmét, hogy a hálózatra csak legalizált objektumokat tudnak csatlakoztatni.