2024. április 25., csütörtök

A közösséget éltető XVII. Préló

Három év kihagyás után, több száz résztvevő ünnepelt Bajsán

Az idén tizenöt versenyző csapat, hagyományőrző és művelődési egyesület, illetve további jelen levő vendégek részvételével tartották meg a XVII. Prélót, a bajsai helyi közösség és a civil szervezetek nagyszabású rendezvényét. A Testériség-egység Általános Iskola tornaterme a járványhelyzet miatt három év kihagyás után ünneplőkkel és felhőtlen hangulattal telt meg. A községbeli, illetve a vajdasági vendégek mellett Magyarországról és Horvátországból, Várdaróc környékéről is érkeztek. Ugyanakkor a vajdasági szlovákság képviselői, német nemzetiségi egyesület tagjai is jelen voltak. A csapatok képviselőinek ünnepélyes bevonulása előtt Lackovics Károly, Bajsa tanácselnöke köszöntötte hallgatóságát magyar, szerb és szlovák nyelven. Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke méltatta a Préló jelentőségét, illetve valamennyi ehhez hasonló rendezvény közösségünket éltető erejét. Szavai szerint a hagyományőrzéssel foglalkozó szervezeteknek és találkozóknak azért is van nagy hatása, mert továbbadják őseink tudását, életszemléletét a jövő generációjának.

Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke köszöntőbeszéde után meggyújtotta az idei Préló fáklyáját (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke köszöntőbeszéde után meggyújtotta az idei Préló fáklyáját (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A rendezvény alkalmat adott a régmúlt hétköznapi rutinjához tartozó foglalatosságoknak a felelevenítéséhez is. Így például a kukorica kézi morzsolásában a bajsai csapat győzedelmeskedett, a gégetészta, azaz a csigatészta készítésében pedig a bácsfeketehegyiek. A pattogatott kukorica készítésében Lalić csapata, hímzésben pedig a topolyaiak lettek a legjobbak. A gyermekek versenyében Tölgyesi Zsanett győzedelmeskedett. A legszebb női népviseletért a lalići Štefanek Művelődési Egyesület szlovák kislány tagját jutalmazták, a férfi viseletet a tari Kontyvirág Együttes képviselője nyerte. Szombaton kihirdették a bajsai Szent Dömötör Borrend és a Kadarka Szőlészek, Gyümölcsészek és Kertészek Egyesülete borversenyének az eredményeit is a helyi közösség dísztermében. A versenyre ezúttal 130 minta érkezett a környékről, Magyarországról, Romániából, de még Portugáliából is. A mintákról 9 nemzetközileg is elismert borbíró döntött dr. Aleksandar Puškaš, az Újvidéki Egyetem szakemberének elnökletével. A fehérbor kategóriájában a Šijački Borászat chardonnay-ja nyert, a rozé kategóriában Soltvadkertre került az első hely, vörösbor kategóriában pedig a horgosi Bíró Nándor győzedelmeskedett. 

Az íráshoz fotógaléria kapcsolódik, amely itt érhető el. 

Nyitókép: Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke köszöntőbeszéde után meggyújtotta az idei Préló fáklyáját (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)