2024. április 24., szerda

A kultúra és művészet őrzője

Új épületet kapott a Vajdasági Szlovákok Kulturális Intézete Újvidéken

Tegnap délután Dragana Milošević tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár és Milan Ðurić, Újvidék polgármestere nyitotta meg ünnepélyes keretek között a Vajdasági Szlovákok Kulturális Intézetének új székvárosi épületét.

– Az elmúlt évtizedekben a Vajdasági Szlovákok Kulturális Intézete az egyik legjelentősebb intézmény pozícióját szerezte meg. Az Intézet a szlovák nemzeti közösség kultúrájának, nyelvének és írásmódjának megőrzésével és ápolásával, átfogó tevékenységével jelentősen befolyásolta és befolyásolja az egész közösség kulturális és művészeti életét. A szlovák közösség gazdag kulturális tartalommal rendelkezik, és évről évre egyre több projekten keresztül valósítja meg ezeket – mondta Dragana Milošević, rámutatva, hogy ez is hozzájárul a Vajdaság területén élő nemzeti közösségek együttélésének javítása érdekében.

Újvidék polgármestere szerint a szlovák közösséggel rendkívül jó az együttműködésük.

– A múlt évben folyamatos karbantartási munkát végeztek az épületen. Mi támogattuk a homlokzat és a tetőszerkezet felújítását. Meggyőződésem, hogy együtt sokat tehetünk a szlovák kultúra megőrzéséért és fejlesztéséért, lehetővé téve szomszédaink számára, hogy ápolják nyelvüket és írásukat, szokásaikat és hagyományaikat. Nagyon elégedettek vagyunk az új épülettel, ahol egy könyvtár, egy kiállítóterem, illetve egy iroda is helyet kapott – tette hozzá Ðurić.

A Vajdasági Szlovákok Kulturális Intézete 2008-ban alakult meg a vajdasági szlovákok kultúrájának megőrzése, népszerűsítése és fejlesztése céljából.

– Az intézményt az elmúlt időszakban komoly és kiterjedt munka jellemezte a kultúra és a művészeti alkotás minden területén, Vajdaság egész területére kiterjedően. Az intézetben dolgozó kollégáink és mindannyiunk elkötelezettsége mellett a Tartományi Titkárság és Újvidék város támogatása nélkül azonban nem érhettünk volna el ilyen eredményeket – hangzott el Vladimir Francistitől, a Kulturális Intézet igazgatójától.

Az eseményen részt vett Dušanka Petrak, a Szlovák Nemzeti Tanács elnöke, Monika Podsklanova Šuhajdova, a szerbiai Szlovák Nagykövetség helyettes nagykövete is.

Nyitókép: (Dávid Csilla felvétele)