2024. április 24., szerda

„Nem lesz gond az öt uniós országgal”

Az USA arra számít, hogy hamarosan újabb európai államok ismerik el Koszovót

Ha alkalmazni kezdik a Belgrád és Pristina közötti rendezési tervet, az lehetővé fogja tenni, hogy az Európai Uniónak az az öt tagállama is elismerje Koszovó függetlenségét, amely ezt ezidáig nem tette meg, jelentette ki Antony Blinken, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere az Amerika Hangja beszámolója alapján. Blinken erről voltaképpen egy amerikai szenátor által feltett kérdésre válaszolva beszélt, aki azt firtatta, hol tart az USA az öt EU-ország meggyőzésében Koszovó függetlenségét illetően. A külügyminiszter közölte, meggyőződése, hogy éppen a jelenlegi tárgyalások alapját képező francia–német rendezési terv az, amelyik el fog vezetni a szóban forgó elismerések eléréséhez, nem számít gondokra ezeknek az uniós államoknak a tekintetében. Egy olyan kérdés ez, amelyen továbbra is dolgozik az Egyesült Államok, értékelte a diplomácia vezetője, a megállapodás implementálása út Koszovó függetlenségének az elismerése felé.

Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy Szerbia már sokkal nehezebb esetnek számít ebből a szempontból, s még sokáig eltart majd, amíg Belgrád is a koszovói önállóság elismerése mellett dönt.

– Ha megtörténik a kapcsolatok normalizálása Koszovó és Szerbia között, annak meglehetősen pozitív hatása lenne, s elérkeznénk ehhez a ponthoz is. Már annak a ténye is lényeges azonban, hogy megállapodásra jutottak a felek, s amennyiben alkalmazzák is majd ezt a megállapodást, nagy valószínűséggel ki lehet jelenteni, hogy az EU fennmaradó öt tagállama meghozza az elismerésről szóló döntését – fogalmazott a külügyminiszter.

Megítélése szerint az elmúlt hetekben jelentős előrelépés történt a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok rendezése irányába, reménykeltő fordulatnak számít mindaz, amit láthattunk. Blinken aláhúzta, a rendezési terv betartása mindkét fél esetében az európai uniós csatlakozás előfeltételének is, az integrációs folyamat egyik tételét jelenti, így arra számít, hogy ez megfelelő ösztönzés a rendezési tervbe foglaltak teljesítésére.

Nyitókép: Antony Blinken (Stefani Reynolds/POOL/AFP)