2024. április 24., szerda

Mostan színes tintákról álmodom

Iskolanapot ünnepelt a nagykikindai Fejős Klára Általános Iskola

Március 21-én ünnepelte fennállásának 211. évfordulóját a nagykikindai Fejős Klára Általános Iskola. Ebből az alkalomból számos tevékenységet szerveztek, melyeket több napra osztottak be, köztük sport- és irodalmi találkozókat, különféle művészeti és nyelvi műhelymunkákat is.

A Mostan a színes tintákról álmodom című szavalóversenyt az idén harmadik alkalommal szervezték meg. A verseny első fordulójában a résztvevők, az eddigiekhez hasonlóan, videofelvételeket küldtek be, melyeket egy háromtagú bírálóbizottság értékelt.

A legjobb tíz versenyző március 20-án az Egység Művelődési Egyesület színpadán mutatkozott be. A résztvevők Nagykikinda mellett Csókáról, Törökkanizsáról, Apatinból, Rumából, Versecről, Čajetinából, Belgrádból, Velika Planából és Merošinából érkeztek. Az előadásokat Morotvanski Nikoletta és Tóth Ramóna, többszörösen díjazott szavalók, valamint Tanja Nožica, a Nagykikindai Kulturális Központ igazgató-helyettese értékelte.

Az eredményhirdetés előtt Csömöre Hermina igazgatónő elismerő oklevelet adott át minden résztvevőnek és mentornak, majd következett az első három helyezett és két különdíjas szavaló kihirdetése. A tanulók két kategóriában versengtek, a fiatalabb kategóriában az elsőtől a negyedik osztályos tanulókig, az idősebb kategóriában pedig az ötödiktől a nyolcadik osztályosok tartoztak. Az első kategóriában első helyezést Maša Ranković, a másodikat Mateja Stojanović, a harmadikat pedig Dobróka Erna érdemelte ki. Különdíjban Katarina Živojinov és Jovan Stepančev részesült. A második kategóriában az első hely Petar Krstiné, a második helyezés Hana Smiljanićé, a harmadik helyezés pedig Vanja Vulovićé lett. Különdíjban Boris Toskić és Dušan Petrović részesült.

– Számunkra értékes élmény és nagyszerű esemény volt. Igyekeztünk minden szükséges információt megadni a vendégeknek, az idejutástól és a városunkban található látnivalóktól a kiszolgálásig és az esetleges szálláslehetőségekig. Megtiszteltetés volt számunkra, hogy országunk különböző részeiről fogadhattunk diákokat és tanárokat. Szép ismeretségek születtek, melyekből, úgy gondoljuk, sokrétű és sikeres együttműködések alakulhatnak ki – hallottuk Csömöre Herminától.

Nyitókép: A szavalóverseny résztvevői mentoraikkal (Vidács Hajnalka felvétele)