2024. március 29., péntek

Kő, papír, olló, győzelem

A budapesti Puskás Aréna 41 ezres nézőserege előtt győztes mérkőzéssel kezdte meg az évet a magyar válogatott, amely az Eb-selejtező ötcsapatos G csoportjában pihenőnapot kapott, így az észtek elleni barátságossal melegített. Marco Rossi tanítványai nyílt sisakos meccset vívtak a baltiakkal, amelyen mindkét oldalon akadtak lehetőségek, de a magyarok dolgoztak ki többet. Ebből egy a 37. percben az észt hálóban kötött ki, de Bolla Bendegúz korán ünnepelt, a VAR-vizsgálat után kiderült, hogy a felfutó hátvéd apró lesről ugrott ki. Percekkel később viszont már érvényes találatot szerzett a csapat, Kalmár Zsolt húszméteres kapáslövésébe a tizenhatos közepén kialakuló tumultusban jól mozgó Ádám Martin fejelt bele, a labda pedig a bal alsóba vágódott (41.) – a koreai Ulsan Hyundainál légióskodó robosztus csatár 11. meccsén köszönt be először címeres mezben.

Ádám Martin megszerezte első gólját a címeres mezben (Fotó: MTI)

Ádám Martin megszerezte első gólját a címeres mezben (Fotó: MTI)

Az észtek a második félidőben is felvették a versenyt a magyarokkal és többször veszélyeztettek, de a gólhoz a játékrész derekán újra Magyarország járt igazán közel: Kerkez Milos buktatása, illetve a VAR-szünet után jött a büntető, amelyet egy, Rossi mester kritikáját is kiváltó kő-papír-olló játék után Szoboszlai Dominik és Sallai Roland közül utóbbi lőhetett, azonban a bal alsóba helyezett rúgásra remekül nyújtózott Karl Hein kapus. Szerencsére a kihagyott esély nem bosszulta meg magát, így a csapat győzelemmel köszöntötte az évet és olasz trénerét, aki 50. alkalommal ült a kispadon.

Rossi mester a siker és saját jubileuma ellenére higgadtan értékelt. „Voltak jó kezdeményezéseink, és volt rá példa, mikor a szélen meg tudtuk törni az ellenfél védelmét vagy sikerültek az oldalváltások. Összességében azonban túl sok ki nem kényszerített egyéni hibát követtünk el. Az első mérkőzés év elején mindig rozsdásan indul, de mindenki tudja, a hétfői mérkőzés számít” – magyarázta a szövetségi kapitány.

Nyitókép: Ádám Martin megszerezte első gólját a címeres mezben (Fotó: MTI)