2024. április 25., csütörtök

A duális oktatásnak van jövője

Törvénymódosítással a sikeresebb és jobb oktatási modellért

Tegnap Újvidéken ismertették a középiskolai beiskolázási tervvel kapcsolatos kutatási eredményeket, amelyet követően nyilvános vitát tartottak a duális oktatásról szóló törvény módosításairól. Az eseményen részt vett Szakállas Zsolt tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár is.

– E találkozó nagyon fontos számunkra, hiszen a duális oktatásról szól. A szerbiai oktatási rendszerben ez az oktatási modell valamilyen szinten újdonságot jelent, viszont ha kicsit visszatekintünk a múltba, akkor láthatjuk, hogy nem is annyira újsütetű dolog. A duális oktatási modell mostani bevezetése mégis azt eredményezte, hogy az ipar és az iskolák sokkal közelebb kerültek egymáshoz. Az eseményen bemutatjuk azt a kutatást, amelyet a tartományi oktatási titkárság a Vajdasági Pedagógiai Intézettel együttesen végzett el. Ez a felmérés elsősorban a középiskolások beiratkozásáról szól a tartomány területén. Az a célunk, hogy minél jobban optimizáljuk az egész oktatási rendszert. Ez többrétű dolog, hiszen amikor a kisebbségi nyelvű oktatásról beszélünk, akkor nem lehet önmagában az a cél, hogy teljes feltöltöttségű osztályaink legyenek, hanem meg kell engedni azt a rugalmasságot, amelyet a törvény is előír. A törvény pedig úgy rendelkezik, hogy a tizenöt fős osztályokat is teljes osztályokként lehet megnyitni, abban az esetben, ha ezek kisebbségi tannyelvű osztályok. A gyakorlat az mutatja, hogy sokkal kisebb számú diákkal is megnyílnak ezek az osztályok. Gazdasági indokoltsága ennek a rendszernek valójában létezik, mert mégis sikerül itt tartani diákokat, és annak ellenére is, hogy fennáll az a lehetőség, hogy az általános iskola elvégzése után a szülők a gyerekeiket Magyarországra küldik továbbtanulásra. Amennyiben megtartjuk ezt a modellt, amely eléggé befogadó, akkor a jövőben is biztosított lesz az osztályok léte, és remélem, hogy a konkrét javaslatok alapján meglátjuk azokat az irányvonalakat, amelyeket fejleszteni kell – fejtette ki a titkár.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Ezután pedig a szóban forgó, duális oktatásra vonatkozó törvény módosításainak a szakaszai kerültek fókuszba.

–El kell mondani, hogy ez a típusú oktatási modell a tartomány területén nem csak szerbül valósul meg, hanem magyar nyelven is. Szabadkán és Temerinben is vannak szakközépiskoláink, ahol duális képzésről beszélhetünk – tette hozzá Szakállas Zsolt.

Gabrijela Grujić, az oktatási minisztérium tisztségviselője szerint a duális oktatásról szóló törvény eddigi végrehajtása során bebizonyosodott, hogy van mit javítani a folyamaton.

– Amikor a duális oktatásról beszélünk, az emberek többsége a gyárakra és a futószalag melletti munkára gondol, de ez nem erről szól, hanem arról, hogy holnap valaki jó, gyakorlati tudással megpatkolt szakemberré tudjon válni. Meggyőződésem, hogy a törvénymódosítási javaslatok azt fogják eredményezni, hogy még sikeresebb és jobb oktatási modellünk legyen – emelte ki az államtitkár.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Gilice Hilda, az adai Műszaki Iskola igazgatója is részt vett az eseményen, aki elmondta, hogy iskolájuk már évek óta együttműködik különböző cégekkel.

– A fémipar és az építészet területén működünk együtt vállalatokkal, mert igyekszünk arra fókuszálni, hogy a tanulóink minél gyakorlatiasabb tudást szerezzenek. Öt évvel ezelőtt a fémmegmunkáló gépkezelő szakon indult el a duális képzés, de jelenleg nem folyik, mivel a piac telítődött és úgy érzem, hogy minden területen fel tudtuk tölteni a munkaerő-piaci igényeket. A jövőben azonban tervezzük újra bevezetni a mechatronikai technikusi szakon, amely viszonylag új oktatási profilnak tűnik, és most kezd igény mutatkozni arra, hogy a cégek szívesen látnák duális képzésben a tanulóinkat. A megbeszélések folyamatban vannak, egyeztetünk a cégekkel, és bízom benne, hogy a jövőben ez újraindul – mondta az igazgatónő.

Az eseményen részt vettek az oktatási minisztérium, a Duális Oktatási Hivatal, a Tartományi Foglalkoztatási Szolgálat, az önkormányzatok, az oktatási központok és a vajdasági középiskolák képviselői.

Nyitókép: Fotó: Ótos András