2024. március 29., péntek

Belgrádban az IMF küldöttsége

Megkezdődött a hitelmegállapodás első felülvizsgálata

A Szerb Nemzeti Bankban tartott tegnapi találkozóval megkezdődtek a hivatalos megbeszélések a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Szerbia küldöttsége között. Az április 4-éig tartó tárgyalásokon a Valutaalap delegációját Donal McGettigan, a hazait Jorgovanka Tabaković, a jegybank kormányzója és Szerbia IMF-beli kormányzója vezeti.

A megbeszéléseket a 2022. december 19-én Szerbiának jóváhagyott készenléti (stand-by) hitelmegállapodás eredményeinek első értékelése, valamint az IMF Alapokmányának IV. cikkelye szerinti gazdaságpolitikai konzultáció keretében tartják. A 2,4 milliárd euró értékű, két évre engedélyezett hitel arra szolgál, hogy az ország könnyebben átvészelje a válságos időszakot, és hozzásegítsen ahhoz, hogy az ukrajnai háború következményei ne akasszák meg az elindított reformokat, illetve hogy enyhítse a világgazdaság lelassulásának Szerbiára gyakorolt hatását.

A Nemzetközi Valutaalap és Szerbia küldöttsége a nemzeti bankban megtartott találkozón (Fotó: Beta)

A Nemzetközi Valutaalap és Szerbia küldöttsége a nemzeti bankban megtartott találkozón (Fotó: Beta)

A hitelmegállapodás első, kéthetes felülvizsgálata során a küldöttségek megvitatják a gazdaságpolitikai intézkedések hatékonyságát a nemzetközi környezetből érkező kihívások feltételei közepette, a következő időszak gazdasági kilátásait, valamint a készenléti hitellel támogatott gazdasági program céljainak megvalósítását. Utóbbiak közé tartozik a makrogazdasági és pénzügyi stabilitás megtartása, a gazdaság ellenálló képességének erősítése a globális energetikai válság körülményei közepette, valamint a nagyarányú, középtávon fenntartható növekedés serkentése.

A tegnap délelőtti, első véleménycserén Siniša Mali pénzügyminiszter is részt vett, majd délután munkatársaival a kormány székhelyén fogadta az IMF-küldöttséget. Tájékoztatójában kiemelte, hogy a közpénzügyek állapota stabil, és az első negyedévet pozitív mutatókkal zárták. A kihívások ellenére a gazdasági növekedés folytatódik, az államadósságot ellenőrzés alatt tartják. Tavaly és az idén az első negyedévben rekordmennyiségű közvetlen külföldi beruházás érkezett, a munkanélküliség pedig történelmi minimumon van. A pénzügyminisztériumi közlemény szerint McGettigan elismeréssel szólt a szerb kormány törekvéseiről. A találkozón kitértek az energetikai szektor helyzetére is, melynek kapcsán Mali elmondta, hogy a következő évekre nagy beruházásokat terveznek, emellett dolgoznak a Szerbiai Villanygazdaság stratégiai átszervezésén is, hogy a vállalat ne jelentsen többé költségvetési kockázatot. A téli idény befejeztével elmondható, hogy az ország nem használt el annyit gázt, amennyit terveztek, közben pedig további 12 hónappal meghosszabbították a magyarországi tározóbérletet. Az IMF küldöttségvezetője helyeselte a kormánynak azt a szándékát, hogy folytatja a közberuházásokat, melyek nagyban hozzájárulhatnak a további gazdasági növekedéshez. Mali kiemelte, hogy a kormány tovább munkálkodik az adóhivatal korszerűsítésén is, és sikeresen beüzemelték az új, elektronikus rendszereket.

Nyitókép: A Nemzetközi Valutaalap és Szerbia küldöttsége a nemzeti bankban megtartott találkozón (Fotó: Beta)