2024. április 18., csütörtök

Aszfaltgőzben a külvárosok is

Milan Đurić polgármester szerdán megtekintette a péterváradi Mirko Matak és a Krajiška utcákban történő, útkarbantartási munkálatokat.

A felsorolt utcák decemberre teljesen megújulnak, a környéken élők kétirányú utcákkal gazdagodnak, járdákat és új közvilágítást is kialakítanak. A polgármester elmondta, hogy a problémát még Újvidék volt polgármestere, Miloš Vučevićnak az idején terjesztették fel az ott élő polgárok, és hogy az erős városi költségvetésnek köszönhetően sikerült megoldást találni rá.

– A Mirko Matak utcában esőelvezető csatornahálózatot alakítunk ki, a Krajiška utca felújítására 158,2 millió dinárt fordítunk a városi költségvetésben. Új úttest épül, az utca is kétirányú lesz. A gyermekes anyukák és az idősek korábban nem tudtak hol közlekedni, a munkálatok végeztével két járda is a rendelkezésükre áll majd. Egy teljesen új, esőelvezető csatornahálózatot is létrehoznak, és a régi vízvezeték-hálózatot is felújítják – hangsúlyozta Đurić.

Hozzátette, hogy a munkálatokat várhatóan november végén fejezik majd be. A polgármester ellátogatott a péterváradi helyi közösség épületébe is, ahol elbeszélgetett a megjelent polgárokkal és meghallgatta javaslataikat, problémáikat.

A városi és külvárosi területeken már egy hónapja teljes gőzzel zajlanak az útkarbantartási munkálatok. Veterniken tíz utca új aszfaltburkolatot kapott, a Zoja Mirosavljević, a Koszovó, a Jelena Kon, a Mácsva, a Szent Arkangyalok, a Bojović vajda, a Nova 14, a Nova 36, a Kosztolányi Dezső és a Milica Rakić utcák. A munkálatok még folyamatban vannak a Dr. Dušan Popović és a Lastina utcákban, várhatóan a hét végéig befejeződnek. Március 22-e és 27-e között a Školska utca kap majd új aszfaltot, a Ljutica Bogdan és az Atar utca 19 közötti szakaszon lezárják az utat a forgalom előtt. Útkarbantartási munkálatok zajlanak Futakon is, ahol idáig a Nada Dimić, a Rakovačka, a Dušan Košutić és a Branko Radičević utcák útburkolatát újították fel. Jelenleg a Lázár cár utcában folyik az aszfaltozás, mégpedig a Branko Radičević és a Bošnjak fivérek utcák közötti szakaszon. A tervek szerint a Szerémség és az Ipari utcában is elvégzik a kátyúzást. A Lázár cár utcában érvényben lévő forgalomkorlátozás április 4-éig tart. A futaki Uroš Predić utcában is folyamatban van az útjavítás.

Begecsen véget értek az útkarbantartási munkálatok a Felszabadulás utcában, jelenleg a Branko Radičević utcában és a szennyvíztisztító felé vezető úton végeznek útjavítást. Újlédincén új aszfaltburkolatot kapott a Nikolin do utca és a temető felé vezető út is. Az elkövetkező napokban Adica városrészben és Piroson terveztek útkarbantartási munkálatokat, néhány utca útburkolatának felújítását végzik majd el a helyi közösségek kérelmeivel összhangban. Az Újtelepen a Slobodan Jovanović sugárúton elvégezték az útjavítási munkálatokat, mégpedig a Jovan Dučić és a Stepa vajda sugárutak közötti szakaszon, valamint a belvárosban, a Duna, az Ilija Vučetić, a Stojan Janković, a Janko Halkozović, a Bajo Pivljanin és a Simo Šolaja utcákban is. Jelenleg a Pirosi út mentén zajlanak az útjavítást előkészítő munkálatok. Az úttestek javítása mellett a járdák és a kerékpárutak karbantartása is megtörténik. A gyalogjárdákat a Pál pátriárka sugárúton, a Tekelija, a Jug Bogdan, a Bela njiva, a Marko Miljanov, a Dózsa György utcában, a Mihajlo Pupin sugárúton, valamint a belváros szívében lévő sétálóövezetben újították fel. Az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés szervezettel együttműködve folyamatban van a kerékpárutak rekonstrukciója a Felszabadulás sugárúton. A kerékpárutakat a Ribnikar fivérek utcában már felújították.

Nyitókép: novisad.rs