2024. május 8., szerda

A legifjabb tűzoltók

Aktív munka folyik a gyerekekkel a kishegyesi önkéntes tűzoltótestületben

A Maronka Károly Önkéntes Tűzoltótestület Kishegyes aktívabb civil szervezetei közé tartozik, és fontosnak tartják az utánpótlás-nevelést. Némi szünet után újraindult a foglalkozás a gyerekekkel, ami egyelőre benti körülmények között zajlik, de a szebb idő beköszöntével megkezdik a kinti gyakorlatokat is. A csoport egyik vezetőjével, Szűcs Karolinával arról beszélgettünk, hogy mik voltak az utánpótláscsapat megalakulásának előzményei.

– A mostani kistűzoltó-csoport toborzására tavaly júliusban került sor, miután az előző csoport 2020-ban, főként a koronavírus-járvány miatt, feloszlott. Szerettük volna újra bevonni a gyerekeket a Maronka Károly Önkéntes Tűzoltótestület tagjai közé. Amikor újraindultak a foglalkozások, kevesen tértek vissza a régi csapatból, alsós gyerekekből felsős kiskamaszok lettek, más érdeklődési körrel. Néhányan azért kitartottak, ők már az ifjúsági csapatot erősítik.

Hány gyerek vesz részt a foglalkozásokon?

– A kis tűzoltók csapata 25 tagjából 14–16 gyerek jár rendszeresen a foglalkozásokra, viszont folyamatosan csatlakoznak hozzánk új tagok is, ahogy a gyerekek mesélik az élményeiket a társaiknak. Kis lemorzsolódás is jellemző, de ez természetes. A legtöbben szívesen járnak, alig várják a szombat délutánt. Általában hetente, kéthetente találkozunk. A korosztály skálája elég széles, az óvodáskorú gyerekektől a 4. osztályosokig minden korosztályból járnak a csoportba, tehát az 5 évestől a 11 évesig. Ez picit megnehezíti a foglalkozások struktúráját, mert fontos, hogy mindenkinek érdekes legyen.

Mi mindent csinálnak a foglalkozásokon?

– A kis csoportot Kurin Ákos, testületünk alelnöke, Kéménczy Noémi és jómagam vezetjük. A téli időszakban főleg én tartottam a foglalkozásokat, és játékos kreatív feladatokat igyekszem kitalálni hétről hétre, hogy mindenkit lekössön. Az ovist és a negyedikest is. Meg kell dicsérnem a nagyfiúkat, akik hősiesen ragasztanak, rajzolnak, színeznek. Igyekszem minden feladatba belecsempészni valami „tűzoltósat”. Legutóbb tűzoltós bingót játszottunk gyurmával, amit nagyon élveztek mindannyian. Angoltanárként dolgozom a helyi általános iskolában, az óráimon is sokat játszunk, így a hivatásomból adódóan sok játékot hoztam, csak átalakítottam őket. Érdekes, hogy most már az angolórákon is a tűzoltós változatot kérik. Így bővül a tagjaink száma is, mert a tanulók mindig értesülnek a szombati foglalkozásokról. Amint felmelegszik az idő, a szabadban fogunk gyakorolni, akadálypályán futkározni.

Mi a céljuk ezeknek a foglalkozásoknak?

– A testület elsődleges célja, hogy a köreiben tartsa a gyerekeket, hogy önkéntes tűzoltóként segítsék a hivatásos tűzoltók munkáját, a közösséget. Ebben a kicsi korban a hangsúlyt a csapatszellem kialakítására, a játékos barátkozásra, a közösségi érzés erősítésére helyezzük.

Milyen terveik vannak a jövőre vonatkozóan?

– Tavaly bemutatót tartottunk a Szent Iván-napi rendezvényünkön, a falubúcsún, a nyárbúcsúztatón, részt vettünk a bajsai és a topolyai családi tűzoltós napon. Idén is ezeket a rendezvényeket tervezzük, és ősszel tűzoltóversenyre is készülünk.

Nyitókép: Szűcs Karolina az ifjú tűzoltókkal