2024. április 19., péntek

Anyegin a Szerb Nemzeti Színházban

A színház Jovan Đorđević színpadán március 28-án, kedden 19 órakor bemutatják Pjotr Iljics Csajkovszkij Anyegin című háromfelvonásos operáját, amelynek szövegkönyvét maga a világhírű orosz zeneszerző, valamint Konsztantyin Sztyepanovics Silovszkij írta Alekszandr Puskin azonos című verses regénye alapján. Az Anyegin a szebb, romantikus operaalkotások közé sorolható.

A mű a szereplők lírai fejlődését követi, majd egy valóságos pszichológiai drámává alakul át. Az első felvonás Tatjána, a második Lenszkij, a harmadik pedig Anyegin drámáját mutatja be. Habár mindegyik felvonás egy-egy külön történetet taglal, a történetek mégis összekapcsolódnak és egy egészet alkotnak. Ennek a pszichológiai operának a főszereplője Tatjána, aki egy orosz tartományban él a 19. században.

A történet Tatjána születésnapjával kezdődik, amikor megismerkedik Anyeginnal, akibe szerelmes lesz és levelet ír neki. Anyegin nem egy rokonszenves személyiség és nem méltó Tatjána őszinte szerelmére, elutasítja azt és ezt később meg is bánja. Az ifjú Lenszkij, Anyegin barátja, egy szimpatikus karakter, aki a történet végén egy párbajban barátja keze által veszti el életét. Az alkotás nagy hangsúlyt fektet a korabeli Szentpétervár környezetének, valamint a falusi életnek a bemutatására. A premierelőadást Walter Atanazi olasz karmester vezényli, a koreográfus Lino Privitera, a szcenográfus Cristina Russo, a fénytervező pedig Florian Canga.

Nyitókép: Az Anyegin háromfelvonásos opera bejelentő plakátja, a darabot jövő kedden nézhetjük meg