2024. március 28., csütörtök

Érkeznek a turistahajók

Az Első Gőzhajózási Társaság tagjai az Újvidéki Idegenforgalmi Szervezet támogatásával ma 16 órakor ünnepélyesen fogadják azt az utasszállító turistahajót, amelynek érkezése a folyami turistaidény kezdetét jelzi városunkban.

Ma megkezdődik tehát az üdülőhajók turistaszezonja Szerbia egész területén. Az ünnepélyes fogadás a DP World cégnek a sétányon, a péterváradi híd közelében lévő kikötőjében lesz. Az Amaverde nevű üdülőhajó befutását várják, fedélzetén mintegy száz utassal, akik az Amerikai Egyesült Államokból érkeznek. A programterv szerint 15 és 15.30 között az Amaverde kiköt Újvidéken, majd 16 órától az utasokat hagyományápoló egyesületek és tamburások fogadják, vidékeinkre jellemző fogadtatás mellett.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A művelődési műsort 30 percesre tervezték, ezt követően a vendégek megtekintik a belváros nevezetességeit. Az eseményen felszólalnak majd a városi önkormányzat, az építési, közlekedési és infrastrukturális minisztérium, a kikötőkezelő ügynökség és az Első Gőzhajózási Társaság képviselői is. Tavaly 283 turistahajó kötött ki városunkban, összesen 27.178 utassal és mintegy 12 ezres személyzettel fedélzetükön. Az utasok jórészt a német nyelvterülethez tartozó, többnyire a Duna menti országokból érkeztek, de Franciaországból és az Amerikai Egyesült Államokból is jöttek turisták. Az illetékesek szerint az idén is sikeres idény várható, mintegy 340 kikötésre számítanak.

Nyitókép: Érkeznek a turistahajók, a turistaidény végéig mintegy 340 hajó köt majd ki a tartományi székvárosban (Fotó: Ótos András felvétele)