2024. április 24., szerda

Sebzett lelkeket gyógyítanak

Hatezer verbita szerzetes szolgál világszerte

A közelmúltban verbita rendi szerzetesek látogattak az adai Szentháromság plébániára, hirdetve a keresztény hit fontosságát. Több, mint száz gyermek, felnőtt és családok vettek részt a vajdasági missziós hétvégén. Az Indonéziából, Indiából, Ghánából és Felvidékről érkezett verbita atyák és kispapok színes és zenés előadásokkal készültek, valamint szentmiséiken is részt vehetett a hívő közösség. A verbita rend szerzetesei szerte az egész világban hirdetik Isten igéjét, gazdagságuk a különbözőség valódi elfogadásában rejlik. Sokféle kultúrából származó szerzetesek élnek együtt a missziós házakban, ezáltal igyekeznek tanúságot tenni arról, hogy a testvéri együttélésnek nem lehet akadálya a különbözőség, sokkal inkább ez teszi sokszínűvé életüket. A rendet Szent Arnold Janssen 1875-ben alapította Hollandiában. Az Isteni Ige Társaság napjainkban a világ egyik legnagyobb missziós szerzetesrendje, jelenleg a világ minden pontján létszámuk meghaladja a hatezer főt.

James Jimson Pullappallil SVD, verbita kispap 2019 óta tanul teológiát Magyarországon, ő is előadást tartott a gyerekeknek (Gulyás Réka felvétele)

James Jimson Pullappallil SVD, verbita kispap 2019 óta tanul teológiát Magyarországon, ő is előadást tartott a gyerekeknek (Gulyás Réka felvétele)


Vajdasági látogatásuk alkalmával elsőként az indiai származású Chavvakula Lourdujaru SVD atyával beszélgettünk, aki 2005-ben akkor még kispapként érkezett először Magyarországra, azóta már tökéletesen beszéli a nyelvet.

Chavvakula Lourdujaru SVD atya, missziós titkár (Gulyás Réka felvétele)

Chavvakula Lourdujaru SVD atya, missziós titkár (Gulyás Réka felvétele)

Mit képviselnek a verbita rend tagjai?
– A rendünk célja kiképezni misszionáriusokat és olyan helyekre küldeni őket, ahol kevésbé hallottak az emberek az Úr Jézus Krisztusról vagy hiányos az ismeretük a kereszténységet illetően. A misszionáriusok sokat tettek azért, hogy ezt a hitet hirdessék, nemcsak szóban, hanem szolgálatban, amit elvállaltak, annak fényében, hogy Krisztus tanítását tettekre váltsák. Szavakban hirdetni könnyű, azonban tettekben hirdetni sokkal nagyobb erőfeszítést jelent. Jelenleg a világon hatezer verbita szerzetes van, és több, mint nyolcvan országban szolgálnak. A rend karizmája hirdetni az evangéliumot és meggyógyítani az emberek sebeit. Láthatjuk nap mint nap, hogy az egész világ sebzett, ezáltal az emberek lelke is sebzett, az evangéliumi hirdetés célja meggyógyítani ezeket a sebeket Isten irgalmasságával.

Ön egy teljesen más kultúrából érkezett, hogyan gyakorolják az emberek a vallásukat Indiában?
– Az indiaiak számára a vallásosság nem tanult viselkedés, életformaként adják át generációról generációra. Engem a szüleim tanítottak meg imádkozni, együtt mentünk templomba, történeteket meséltek az evangéliumból. Minden házban van imasarok, nálunk is volt, és minden este vacsora előtt ott volt a helyünk. Amikor a mindennapokban megosztjuk egymással a hitet, akkor az egy idő után természetessé válik.
Lourdu atyát 2012-ben szentelték pappá Indiában, ő az első, aki pap lett a falujából, és ez már önmagában egy tanúságtétel. Ezt követően egy évig Pécsett szolgált, majd 2013-ban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található körömi plébániára került, ahol hat évet töltött, ezt követően pedig 2019-ben missziós titkárrá nevezték ki.

Juhos Ferenc verbita atya (Gulyás Réka felvétele)

Juhos Ferenc verbita atya (Gulyás Réka felvétele)

Juhos Ferenc verbita atya Felvidékről érkezett és arról mesélt, hogy szerinte mindenkinek van missziós küldetése a saját környezetére tekintve. Mindenki misszionárius a saját családjában, a munkahelyén és még a gyermekeink is az iskolában. Arról is kérdeztük, milyen úgymond együtt dolgozni azokkal az atyákkal, akik valóban a világ másik végéről érkeznek.
– Mi sokszor veregetjük a saját vállunkat, hogy ezeréves kereszténység van nálunk, azonban ők, amikor ide jönnek, és tegyük fel elolvassák az interneten, hogy Magyarország egy keresztény ország. Akkor biztosan sokszor elgondolkodnak rajta, hogy akkor miért is kell oda menni misszióba. Azonban amikor ide jönnek, akkor látják meg a valóságot, hogy igazándiból alig vannak fiatalok a templomokban, és úgynevezett kultúrsokk éri őket. Az ő lelkesedésük az, amit próbálnak átadni nekünk magyaroknak vagy akár európaiaknak – mesélte a felvidéki atya.

Szungyi Károly, adai plébános (Gulyás Réka felvétele)

Szungyi Károly, adai plébános (Gulyás Réka felvétele)


Szungyi Károly, adai plébános úgy érzi, a lehető legjobbkor látogattak el verbita atyák és kispapok Adára. A Szentháromság-templom felújításának munkálatai befejező fázisban vannak, ennek kapcsán született meg az ötlet, hogy most már többet kell foglalkozni a belső templom építésével, azaz a lélek csiszolásával.
– Az ember élő templom, maga a szentlélek temploma. Ezért úgy vélem, ha jól érezzük magunkat a templomban, ami nagyon gyönyörű és nagyon szép lett, akkor a léleknek is ugyan így jól kell, hogy érezze magát. Ennek kapcsán született meg az ötlet a verbiták meghívására, hiszen ők az örömhír, azaz az evangélium terjesztésével foglalkoznak. Mindezt nagyon hithű, gyakorlatias és érthető módon teszik. Több, mint száztíz gyermek vett részt a missziós hétvége előadásain és beszélgetésein. Szemmel láthatóan élvezték a találkozást, az együttlétet az atyákkal és a testvérekkel – mesélte az adai plébános.
Két résztvevőt is megkérdeztünk a missziós hétvégét követően, hogy hogyan érezték magukat és milyen hatással volt rájuk a nem mindennapi hitoktatás és a verbita atyákkal való személyes találkozás.

Puszenyik Petra (Gulyás Réka felvétele)

Puszenyik Petra (Gulyás Réka felvétele)


– Számomra nagyon sokat jelentett az előadás, úgy érzem ezáltal közelebb kerültem Istenhez. Megtanított arra, hogy nem szabad szégyellnünk a hitünket, bátran kell vállalnunk kereszténységünket. Ez volt az első alkalom, hogy részt vettem verbita rendi szerzetesek előadásán, de remélem, hogy nem az utolsó – mondta Puszenyik Petra, végzős tanuló az adai Cseh Károly Általános Iskolában.
– Nagyon jól éreztem magam és hiszem azt, hogy akik még részt vettek a missziós hétvégén, szintén kaptak valamit. Ezek a missziós papok az életüket adták fel azért, hogy most itt legyenek. Eljöttek Ghánából, Indiából, Indonéziából ott hagyták a szüleiket, testvéreiket teljesen feláldozták az egész életüket a misszióért, azért, hogy más emberekkel megismertessék a kereszténységet és az örömhírt. Jó ezeket az embereket látni, hogy mennyire boldogok és mennyire szeretik ezt csinálni. Teljes mértékben át tudják adni az embereknek Krisztus szeretetét, Isten boldogságát. Mindenki jól érzi magát körülöttük és velük együtt, ezt láthattuk az adai hétvége alkalmával is. Ez egy valódi feltöltődés volt számunkra és tudatosította bennünk, hogy minden megkeresztelt embernek küldetése van. Mindannyiunknak keresztény joga és kötelessége, hogy ezt a lelkületet továbbadjuk a gyermekeinknek, az unokáinknak, a munkatársainknak, vagyis ahol mozgunk a világban – mesélte a missziós hétvége kapcsán az Új Élet Közösségének imacsoport vezetője, Nagy László.

Zenés énekléssel fűszerezték előadásaikat (Gulyás Réka felvétele)

Zenés énekléssel fűszerezték előadásaikat (Gulyás Réka felvétele)


A két napon át tartó vajdasági missziós hétvége a missziós kereszt megáldásával zárult.

Nyitókép: A missziós napok keretében a verbita atyák szentmiséket, lelki beszélgetéseket és rózsafüzér imádságokat is tartottak (Gulyás Réka felvétele)