2024. április 19., péntek

Rendszerszerű problémákra rendszerszerű válaszok

Szili: A nemzet fennmaradásához tudományágakon átívelő összefogásra van szükség

A nemzet fennmaradásához tudományterületeken átívelő és azokat mozgósító összefogásra van szükség – mondta Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a Szülessen Több Gyermek Multidiszciplináris Tudományos Társaság megalakulása és első konferenciája alkalmából tartott pénteki sajtótájékoztatón, Kecskeméten.

Szili Katalin kiemelte: világunk rendszerszerű problémákkal küzd, amelyekre rendszerszerű válaszokat kell adni. A globális folyamatok egyike, melyeknek részesei vagyunk, a túlnépesedés. Az emberiség átlagosan a földi erőforrások 1,7-szeresét, az Egyesült Államok a 4,5-szörösét használja. Az előrejelzések szerint 2050-re a világ népessége megközelíti majd a 10 milliárdot – mondta.

Ugyanakkor fontos ebben a folyamatban elhelyeznünk saját magunkat, hiszen amíg a kontinensek egy részén a népesség folyamatosan nő, addig Európa elöregedőben van. Így Magyarországon széleskörű, közös gondolkodásra és cselekvésre van szükség a nemzet megőrzése érdekében – tette hozzá.

Kifejtette: Magyarországon a teljes termékenységi arányszám jelenleg megközelíti az 1,7 százalékot, ám a népességfogyás megállításához 2,1 százalékra volna szükség. Tavalyelőtt 62 582 fővel csökkent az ország lakosainak száma. Felhívta a figyelmet arra: a koronavírus-járvány és az orosz–ukrán háború a gyermekvállalási kedvre is rányomta bélyegét.

Szólt arról is, hogy egy 2008-as, Európa demográfiai helyzetét elemző tanulmány szerint 2050-ig Németországnak 9 millió, Olaszországnak 5 millió, míg Nagy-Britanniának 6 millió bevándorlóra lenne szüksége jelenlegi életszínvonala fenntartásához.

Rámutatott: e probléma következményeivel 2015 óta Magyarország is kénytelen szembenézni, ám a kabinet felismerte, a gazdasági és szociális kérdések megoldására nem ez a jó válasz.

„Olyan döntések kellenek, hogy tíz év múlva kontinensünk ne egy skanzen legyen, ahol turisták csodálják egy letűnt kultúra maradékait” – fogalmazott a főtanácsadó.

Szili Katalin hangsúlyozta, hogy a kormány az elmúlt években jelentős erőfeszítéseket tett a népességfogyás megállítása, illetve megfordítása érdekében.

Ezek egyik meghatározó elemének nevezte a családtámogatási rendszert a határon túl is hozzáférhetővé tevő Köldökzsinór programot, amelynek lehetőségeivel 2022-ben 18 ezren éltek. Ugyancsak komoly eredményként említette az elmúlt időszakban kormányzati támogatással épített, valamint felújított mintegy ezer bölcsődét és óvodát.

Azt mondta, a Szülessen Több Gyermek Multidiszciplináris Tudományos Társaság megalakulása jó lehetőség arra, hogy a tudományos és civil hálózat megteremtése, összefogása is segítse ezt a munkát. A társaságnak azonban a népesedésen túl minden, a fenntarthatósággal összefüggő kérdéssel foglalkoznia kell, hiszen fenntartható társadalom elképzelhetetlen a gazdasági, társadalmi, szociális és ökológiai szempontok összehangolása nélkül – jegyezte meg Szili Katalin.

Nyitókép: Szili Katalin (Fotó: MTI)