2024. április 19., péntek

Vámszabad övezet létesül Zentán

A szabadkai vámszabad övezet kirendeltségeként működik – Helyi és külföldi cégek is csatlakozhatnak – A dohánygyár és a kábelgyár is érdekelt

Egy évvel ezelőtt számoltunk be róla, hogy Zentán vámszabad övezet kialakításán dolgozik az önkormányzat. Voltképpen már két éve kezdeményezték vámszabad övezet kialakítását a déli és a nyugati ipari övezet területén. Sztantity Szebasztián, a községi tanács gazdasággal megbízott tagja ezzel kapcsolatban elmondta:

– A vámszabad övezetekről szóló törvény értelmében jelen pillanatban Zenta nem nyithat új vámszabad övezetet, a város körüli ipari övezetben tevékeny cégeket azonban be tudjuk kapcsolni egy már meglévő, esetünkben a legközelebbi, szabadkai vámszabad övezetbe. A zentai gazdasági szereplők kezdeményezésére felmértük, hogy melyek azok a cégek, amelyek érdekelődnek a vámszabad övezet kialakítása iránt. A közelmúltban sikerült megállapodni a szabadkai vámszabad övezettel egy zentai kirendeltség megnyitásáról. Szabadkának van már egy kirendeltsége Nagykikindán, a zentai vámszabad övezet lesz a második ilyen kihelyezett részleg. Nemrégiben írtuk alá a működési feltételekről szóló együttműködési szerződést. A zentai déli és nyugati ipari övezetben is szerettünk volna kialakítani vámszabad övezetet. A déli ipari övezetben, a volt kendergyár területén vannak üzemek, vállalkozások létesítésére alkalmas szabad területek. Sajnos ezeket hivatalosan még mindig nem vonta ki az állam a vagyon-visszaszármaztatási eljárásból. A déli ipari övezetben az egykori tulajdonosok és leszármazottaik 80 hektár földterületet követelnek vissza az államtól. Ennek a visszaadására azonban itt a déli ipari zónában nincs lehetőség, a kártalanítást más formában kell megoldani – ismertette a tanácstag, és hozzátette:

– Egyelőre a nyugati ipari zónában tudunk vámmentes övezetet létesíteni, amelyben érdekelt a JTI dohánygyár és a Tisza Automotive. Ez utóbbi cég megvásárolta a volt KTC bevásárlóközpont objektumait autókábelgyár létesítésére. Első körben a dohánygyár és a kábelgyár a vámszabad övezet részeként vámmentesen hozhat be nyersanyagot, amit a feldolgozás után kiszállít külföldre. Az új befektetők, a külföldi beruházók számára is vonzó lehet a vámszabad övezetben termeltetni. Kifizetődő számukra a viszonylag olcsó munkaerő és az alacsonyabb energiaárak mellett feldolgozni a vámmentesen érkező alapanyagokat, majd a késztermékeket utána kiszállítani – mondta Sztantity Szebasztián.

A termelővállalatok nagy mennyiségű alapanyagot hoznak be, majd pedig késztermékeket szállítanak külföldre. Amennyiben ezt a folyamatot vámmentesen tudják lebonyolítani, az kedvezően hat a termelékenységre, csökkenthetők a termelési költségek és az adminisztráció.

Nyitókép: Zentán a nyugati ipari zónában vámszabad övezet kialakítására nyílt lehetőség (Fotó: Gergely József)