2024. március 29., péntek

Magyarságunk, büszkeségünk

Zenével, verssel, néptánccal a szabadságharc útján

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ közel 25 éve ünnepi műsorral emlékezik meg az 1848/49-es magyar forradalomról és szabadságharcról, és minden évben igyekszik más szegmensét kiemelni a történelmi eseményeknek. A Petőfi-év alkalmából a nagy költő verseinek felhasználásával készült az idei előadás, melynek címe: Büszkén vallom, hogy magyar vagyok.

A Csáki Lajos Általános Iskola sportcsarnokát megtöltő érdeklődő közönség előtt ünnepi köszöntőtSzakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság titkára mondott. Beszédében kiemelte: március 15-e minden magyar ünnepe, büszkeséggel tölti el szívünket a nap. A jubileumok jegyében összeállított műsorról szólva – hiszen a forradalom 175. évfordulója, Petőfi Sándor születésnek bicentenáriuma és a Kodály központ fennállásának három évtizede jegyében született – a rendezvény szónoka méltatta a topolyai magyar művelődési központban folyó munkát, ahol őrzik a múltat, nevelik a következő generációt, és átadják a tudásukat. Mint mondta, a közösségért munkálkodó emberek ők, akik évtizedek óta sokat tesznek megmaradásunkért, ily módon lelkes munkájuk felbecsülhetetlen értékű.

Szakállas Zsolt arról is szólt, ez az a nap, amikor emlékezünk a múltunkra, az őseinkre, azokra gondolunk, akik otthont teremtettek, hálát adunk ük- és dédszüleinknek, akik templomot és iskolát építettek.

Az örökséget készen kapjuk, de meg kell küzdeni érte. Az elődeink eleget tettek az adott időszak kihívásainak és a magyarságuk által diktált kötelességeiknek. Céltudatos és áldozatos munkájuk példa, de ma sincs ez másként, ezért különös tisztelet és köszönet illet mindenkit, aki részt vállal ebből az embert próbáló munkából.

Herceg Elizabetta felvétele

Herceg Elizabetta felvétele

A 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándor költeményeinek felhasználásával készült előadás során versben, zenében és táncban elevenítette fel a Cirkalom és a Csiripiszli táncegyüttes, a Csalóka és a Fokos zenekar, valamint Molnár Krekity Olga és Hajvert Ákos versmondók a forradalom és szabadságharc jelentős mozzanatait.

A verseket Szerda Balázs és Szerda László megzenésítésében hallhattuk, a műsort Kisimre Árpád szerkesztette.

A Topolya Község Önkormányzata és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával elkészült színvonalas előadást megtisztelte jelenlétével Szatmári Adrián polgármester, valamint az önkormányzat, a helyi közösség vezetői, az egyház képviselői és Sutus Áron, VMMSZ elnöke.

A műsort pénteken Kunszentmártonon is előadja a Kodály központ lelkes csapata.

Nyitókép: Vastapssal köszönte meg a topolyai ünneplő közösség nemzeti ünnepünk előestéjén a Csáki Lajos iskola sportcsarnokában a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ tagjainak és közreműködő partn