2024. április 19., péntek

A nyelv halhatatlan erő

Blagoje Baković kapta az idei Miroslav Antić-díjat

Két év szünet után tizenhatodik alkalommal rendezték meg a Miroslav Antić napok művelődési-költészeti-irodalmi rendezvénysorozatot.

Egész héten át az elismert és méltán népszerű íróra emlékeznek, 16 programmal, a város művelődési állomásain. Az idei rendezvénysorozat a Garavi sokak címet viseli, Miroslav Antić azonos című kötete alapján.

Kedden az ünnepélyes megnyitó keretében a városházán átadták a Miroslav Antić-díjat Blagoje Bakovićnak. Az elismerést a Nem az én vizem című verseskötetével érdemelte ki. A Miroslav Aleksić, Sunčica Radulović Torbica és Mirjana Gardinovački összetételű zsűri 104 verseskötetet bírált el.

– Miroslav Antić tudta, hogy a nyelv erő, bár nincsenek sem csontjai, sem izmai. Azzal a tudattal élt, hogy a nyelv halhatatlan. Ezért Miroslav Antić napjai nem szorulnak csak a rendezvény idejére, hanem az év minden napja Antić-nap, a század minden éve, az évezred minden százada, és így tovább a végtelenségig. Még fiatal íróként megtiszteltetés volt, hogy három olyan díjat is kaptam, amelyet Miroslav Antić ítélt oda nekem – mondta a díjazott.

– A könyvek a korai gyermekkortól kezdve vezetnek bennünket. Úgynevezett irányjelzők ezek, amelyekbe le van írva, merre kell haladnunk, az ábécéskönyvtől kezdve a matematikáig. De vannak olyan könyvek, amelyekben a szavak arra ösztönöznek bennünket, hogy használjuk a képzelőerőnket. Miroslav Antić kötetei pontosan ilyenek. A nevét nemcsak tisztelettel és hálával, hanem szeretettel mondjuk ki, főleg mi újvidékiek. Emiatt Újvidék város mindig arra fog törekedni, hogy támogassa az Antić-napok rendezvényt, hogy az soha ne veszítse el a fényét, hanem évről évre gazdagabb és tartalmasabb legyen. Megőrizzük jelentőségét annak érdekében, hogy minél több emberrel megismertesse Mika Antić személyiségét és életművét– hangsúlyozta Dalibor Rožić, a városi tanács művelődési kérdésekkel megbízott tagja.

Dalibor Rožić átadja a díjat (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Dalibor Rožić átadja a díjat (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

– A nevét mindig nagy tisztelettel mondjuk ki, de ugyanakkor melegséggel és mi újvidékiek mondhatni nagy hálával is, mivel életének legnagyobb részét a városunkban töltötte. Önzetlenül kimutatta érzelmeit a világ felé, amelyek lelkének és szívének mélyéből törtek fel, ezáltal abban is segített, hogy felfedezzük saját lelkünk rejtett részeit. Egy ilyen nagyságnak kevésnek bizonyult, hogy csupán szavakon keresztül fejezze ki magát, ezért nem ritkán a festészethez és az újságlapokhoz is nyúlt. Már kora gyermekkorunktól kezdve, először csak olvasmányokon, később könyveken keresztül vezetett be bennünket a barátságok, az első szerelmek világába, de ugyanakkor ösztönzött minket a hazaszeretetre, a világ és az élet szeretetére is. Köszönettel tartozunk neki mindenért, amit ránk hagyományozott. Gratulálunk az idei Miroslav Antić-díj kitüntetettjének, amit a múlt évben kiadott legjobb verseskötetért vehetett át és kívánom, hogy Mika művei által átszellemülve folytassa saját alkotómunkáját – fogalmazott Rožić.

Az eseményen jelen volt többek között Bojan Panaotović, az Újvidéki Művelődési Központ igazgatója is.

– Örülök, hogy sikerült feleleveníteni az Antić-napokat, sőt, bővítettük is a programokat, amelyek összekapcsolják a költészetet, az irodalmat, a zenét és a filmet. Néhány éve alkalmam volt ezen a rendezvényen beszélni Miroslav Antić és Fehér Ferenc barátságáról, és közös kötetükről, amelynek címe Színek és szavak (Boje i reči), mivel Miroslav Antić mindig nagyra tartotta a vajdasági magyar költészetet – mondta Bordás Győző, a szervezőbizottság tagja.

Az eseményen Miroslav Antić néhány megzenésített versét is előadták. A rendezvénysorozat utolsó napján bemutatják majd a Bluz garavih sokaka című filmet.

EGY HALHATATLAN ÉLETMŰRE EMLÉKEZÜNK

Az Antić-napok keretein belül a városi önkormányzat küldöttsége, nevezetesen Dalibor Rožić, a városi tanács kulturális ügyekkel megbízott tagja és Sunčica Marković, az Újvidéki Művelődési Központ igazgató-helyettese Miroslav Mika Antić költő, újságíró, publicista és filmalkotó születésének évfordulója alkalmából koszorút helyezett el sírjára, valamint a Duna parkban felállított mellszobrának talpazatára. Dalibor Rožić ez alkalommal elmondta, hogy Újvidék büszke lehet az olyan nagyságokra, akik mély nyomot hagytak a város történelmében, közéjük tartozik Mika Antić is.

– A városi önkormányzat méltó módon szeretne megemlékezni róluk, ezért az Antić-napok rendezvénycsokor színvonalát, amelyet Mika Antić tiszteletére szervezünk, a jövőben még magasabb szintre emeljük. Szellemi hagyatéka, különösen az irodalmi művei, nemcsak érdekesek és tanulságosak a fiatal generációk számára még napjainkban is, hanem inspirálóan hatnak a művészekre is. Emlékezve a személyére és életművére szeretnénk mindezt megőrizni, mivel azon értékek, amelyeket Mika alkotott, halhatatlanok – hangsúlyozta Rožić.

Nyitókép: Bordás Győző gratulál a díjazottnak (Fotó: Dávid Csilla felvétele)