2024. április 27., szombat

A hagyományaink tovább élnek

Rendhagyó ünnepi koncert a XXV. Hagyományaink Ünnepén

Huszonötödik alkalommal szervezték meg Zentán a Hagyományaink Ünnepe elnevezésű rendezvényt, melyet azzal a céllal hívtak éltre, hogy utat mutassanak azoknak a hagyományéltető csoportoknak, szólistáknak, akik részt vesznek a Durindón, Gyöngyös bokrétán, a Szólj sípon és a Kálmány Lajos népmesemondó versenyen. A Művelődési Ház színházterme teljesen megtelt az ünnepi koncert alkalmával.

Felszólalt Czegledi Rudolf Zenta község polgármestere, aki beszédében elmondta, hogy egy közösség jövőjét a kulturális teljesítménye is meghatározza. 

– A kulturális hagyomány, melynek a népművészet a legmélyebb rétegét képezi, mi magunk vagyunk szőröstül, bőröstül. Kultúránk megmutatja kik voltunk és kik vagyunk. Ehhez kellenek Önök és azok, akik ezt megszervezik. Köszönet a Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ munkatársainak, hogy huszonöt éve töretlenül építik a közösséget. Visszanyúlnak a múltba és ugyanakkor megszépítik a jövőt. Szükségünk van mindenkire, együtt adjuk az a kulturális közeget, amely különlegessé tesz minket, amihez tartozunk és valljuk magunkat. Együtt, itt és most a hagyományaink újra élnek – tette hozzá a polgármester.

Baráth Hajnal Anna az esemény főszervezője Mécs Lászlót idézte „Vadócba rózsát oltunk, hogy szebb legyen a föld.” Az előző évekhez képest idén egy népzenei koncerttel kedveskedtek a hagyományápoló csoportoknak és egy elismerő oklevéllel köszönték meg odaadó munkájukat.

– Nagy öröm az számunkra, hogy immáron huszonötödik alkalommal szervezhetjük meg rendezvényünket. Egy rendhagyó ünnepi koncerttel kedveskedhetünk, azoknak a csoportoknak és szólistáknak, akiknek szívügye a Hagyományaink Ünnepe, és akik fontosnak tartják, hogy hűségükkel és szeretetükkel ehhez a rendezvényhez minden évben kapcsolódjanak. Az elmúlt évben és az idei évben már nem szerveztük bemutatkozó napot, azért nem mert kinőttük a helyszíneket. Nagyon elkell gondolkodnunk, hogy hol lehetne megszervezni az ételek kiállítását. Zentán annyira megnövekedett a népzene iránti szeretet, hogy közel ötszáz fellépőnk lenne. A huszonöt év alatt sok minden történt, együtt mulattunk a Juhász zenekarral és Berec Csizmadia Annával, zsűritagoktól és művészeti vezetőktől búcsúztunk, azonban továbbra összeköt bennünket a népzene irántit szeretet és kötelék.

Ezt követően a Mentés Másként Együttes ünnepi koncertjét élvezhették a résztvevők, melynek tagjai Fábri Ivánovics Tünde, Fábri Géza és Lipták Dániel, a meghívott zenészek pedig Szokolay Dongó Balázs és Ivánovics Viktor voltak.

Nyitókép: A Mentés Másként együttes népzenei koncertjét hallhatták a jelenlévők (Gergely Árpád felvétele)