2024. április 18., csütörtök

Priboj István a Highlights of Hungary jelöltlistáján

Nagy vágya, hogy részt vegyen a veteránok Japánban tartandó világbajnokságán

– A víz az életem része. Örök szerelmese vagyok. A víz iránti szenvedélyem semmit sem változott a hosszú évtizedek során. Minden halmazállapotában szeretem – osztotta meg büszkén a szabadkai 81 éves Priboj István, szenior úszó, nyugalmazott testnevelő tanár, aki otthonában látott bennünket vendégül annak apropóján, hogy idén jelölték a Highlights of Hungary közönségdíjára.
A Highlights of Hungary egy non-profit kezdeményezés, évente, kategóriák nélkül díjazza a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket. Céljuk, hogy a kiválóság, a hazaszeretet és a cselekvő lokálpatriotizmus értékei mentén, évente elismerjék és széles körben megismertessék a leginspirálóbb történeteket. Pál István Szalonna, a kezdeményezés nagyköveti méltatása szerint Priboj István kitartása, elszántsága és sportszeretete követendő példa. Többek között ezért, a 70 évnyi gazdag sportpályafutása, és az ez idő alatt elért eredményei miatt került rá az ötven főt számláló jelöltlistára. Március 22-éig adhatja le bárki online voksát a példamutató szabadkaira.

Priboj István több száz éremmel rendelkezik

Priboj István több száz éremmel rendelkezik


Priboj István egész életét a sport szőtte át. Versenyszerűen úszott, vízilabdázott, jégkorongozott, könnyűbúvárkodott, de a síelés sem állt távol tőle. Hosszú évek óta a szerbiai és a magyarországi versenyek rendszeres indulója. Három veterán úszó-Európa-bajnokságon, és egy világbajnokságon is kiemelkedő eredményeket ért el, most pedig nagy vágya, hogy augusztusban a veteránok japán világbajnokságán megismételje a tavalyi európai sikert.
Priboj István otthonába lépve számos vízi sportban szerzett díj (kupák, elismerő oklevelek, különdíjak, elismerések) áradata fogadott bennünket. Az érmek pontos számát nem tudta megmondani, azonban nem volt nehéz megállapítani, hogy több száz van belőlük. A mai napig aktívan sportol, szabadidejében igyekszik minél többet mozogni. Az úszás mellett sokat sétál és kerékpározik is.
– Sportcsaládba születettem. Édesapám labdarúgó-játékvezetőként tevékenykedett, a nővérem versenyszerűen úszott, bátyáim is testnevelő tanárok voltak. Én pedig mint legkisebb gyermek követtem őket. Felnéznem rájuk. Hétéves koromban tanultam meg úszni, 12 évesen már versenyeztem. Pionírként tartományi és szerbiai bajnok címet nyertem, az ifik között 4. voltam a Nagy-Jugoszláviában, sőt, a felnőttek mezőnyében is álltam a dobogó legmagasabb fokán. A jugoszláv bajnokságon orientációs és ügyességi búvárkodásban a 12. helyen végeztem. Imádtam úszni, vízipólózni, evezni, vitorlázni, korcsolyázni, jégkorongozni, síelni és búvárkodni is – emelte ki mosolyogva a sportoló.

A szenior úszóra március 22-éig adhatjuk le voksunkat

A szenior úszóra március 22-éig adhatjuk le voksunkat


Priboj István több iskolában is dolgozott, a legtovább a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolában nevelte a sport szeretetére a fiatalokat. Óráit igyekezett minél érdekesebbé tenni, hogy a diákok a mozgás minden egyes percét élvezzék.
– Pályafutásom legnagyobb sikerét tavaly Rómában szereztem a veterán úszó-Európa-bajnokságon, ahol a 80–84 év közötti veteránok kategóriájában a legidősebb aktív úszó 100 méteres pillangóúszásban Európa-bajnoki címet szereztem, 50 méteres pillangóúszásban ezüstérmet nyertem, a 200 méteres vegyes úszásban 5. helyen végeztem és a nyílt vízi úszásban 3 km-en szintén 5. lettem – mesélte büszkén alanyunk.

1984-ben a téli olimpián jégkorong bírói szerepben is megmutatkozott

1984-ben a téli olimpián jégkorong bírói szerepben is megmutatkozott


Priboj István emellett bírói vizsgákkal is rendelkezik.
– A nemzetközi jégkorong-játékvezetői vizsgát Németországban tettem le, sízésben és úszásban is nemzetközi bírói rangot szereztem. Több sportágban játékvezetőként működtem közre a Nagy-Jugoszláviában. A jugoszláv ifjúsági úszóbajnokságon főbírói szerepkört töltöttem be, vízilabdában a II. Szövetségi Ligában fújtam a sípot, télen síoktatóként oktattam a fiatalokat, valamint az 1984. évi szarajevói téli olimpián bírói szerepben is megmutatkoztam. Mindig igyekeztem a legjobb tudásom szerint, igazságosan megítélni a mérkőzéseken, versenyeken előforduló helyzeteket – mondta a sportoló.
Szabadkán a búvárklub első alapító tagja és első elnöke volt. Szabadka Várostól pedig három éven keresztül master kategóriában a város sportolója címet is megkapta, mindemellett Vermes Lajos-díjjal is büszkélkedhet. Még ebben a korban is évente csaknem 20 versenyen vesz részt.

A helyek, ahol sportpályafutása során járt

A helyek, ahol sportpályafutása során járt


– Valószínű, hogy az országban én vagyok a legidősebb aktív sportoló, de valakinek ki kellene ezt derítenie. Az országban már nincs korosztályos ellenfelem – hangsúlyozta beszélgetőtársunk, aki arra a kérdésre, hogy mit jelent számára az úszás, a következőket mondta: – Az úszás egészségápolást jelent, az idegrendszerre is jó hatással van. Kortól függetlenül mindenkinek ajánlom, hiszen a vízben való mozgás nem terheli a szervezetet. Az embernek tennie kell az egészsége megőrzéséért. Nincs speciális étrendem és edzésprogramom, nincs szükségem edzőre sem, mert én ismerem legjobban a testem. Hetente háromszor edzek, versenyek előtt többször is – mondta Priboj István, majd hozzátette, hogy a megmérettetések során mindig az a célja, hogy a starttól a célig eljusson, bármilyen körülmények között. – Nekem minden érem élmény – összegzi interjúalanyunk.
A hónap végén dől el, ki kapja az idei Highlights of Hungary elismerést. Priboj Istvánra az alábbi linken tudnak szavazni: https://highlightsofhungary.hu/szavazas

Nyitókép: A szenior úszóra március 22-éig adhatjuk le voksunkat