2024. április 25., csütörtök

Hűséges olvasótábor Óbecsén

Újabb állomásához érkezett a Magvető élőújság-sorozata

Újabb állomásához érkezett pénteken este a Magyar Szó mezőgazdasági mellékletének, a Magvetőnek az élőújság-sorozata, amelyet az óbecsei Than Emlékházban tartottak meg.

Az egybegyűlteket elsőként Bonifárt László, az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör elnöke köszöntötte, majd Varjú Márta, napilapunk főszerkesztője szólt a közönséghez. A főszerkesztő arról beszélt, az élőújság legfőbb célja, hogy a lap készítői találkozzanak az olvasókkal, hiszen így tudják meg igazán, hogy mi érdekli őket, hogy elégedettek-e a munkájukkal.

Varjú Márta a napilap fontosságáról beszélt (Fotó: Gergely József)

Varjú Márta a napilap fontosságáról beszélt (Fotó: Gergely József)

– Nagyon sok visszajelzést kapunk, és ezt a későbbiek során nagyon szépen tudjuk hasznosítani. A Magyar Szó 1944-ben alakult meg, az első példányszámok Szabad Vajdaság néven futottak, majd 1945. szeptember 27-én vette fel a Magyar Szó nevet. Valamikor már az ötvenes években kezdték járni a terepet az újságírók, akkor még igen mostoha körülmények között, volt, hogy szekérrel jutottak el a legtávolabbi falvakba, de összegyűjtötték a falu népét és népszerűsítették az újságot. Most az a célunk, hogy a meglévő olvasótábort bővítsük. A Magyar Szó a vajdasági magyarságért van, a vajdasági magyarokról és nekik szól, és nem csak magyar nyelven, hanem magyar szellemiségben íródik – fogalmazott Varjú Márta, aki azt is hozzátette, hogy a Magyar Szó szerkesztőségének jelenleg 86 foglalkoztatottja van, és fontosnak tartják a fiatalok toborozását, hogy legyen utánpótlás.

A Magvető-élőújság egyik legfőbb feladata, hogy a helyi gazdákat elsőkézből tájékoztassa a legfrissebb történésekről, újdonságokról és lehetőségekről. Varga Attila, a melléklet szerkesztője ezúttal mgr. Újhelyi Ákos köztársasági parlamenti képviselővel és dr. Molnár Viktorral, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatójával beszélgetett. Szó volt többek között a támogatások kifizetéséről, az e-agrar bevezetéséről, valamint a pályázati lehetőségekről is.

Az eseményen felléptek a helyi kultúrkör tagjai (Fotó: Gergely József)

Az eseményen felléptek a helyi kultúrkör tagjai (Fotó: Gergely József)

A rendezvényen elhangzott, hogy az óbecseiek mindig is hűséges olvasói voltak az újságnak. Gulyás Bognár Renáta elmondta, a Magyar Szó mindig része volt a család mindennapjainak.

– Nagyszüleim minden héten szorgalmasan megvásárolták az újságot, így már gyerekként is lapozgattam. Aktív követője vagyok az újságnak a Faceobook közösségi oldalon, a Magyar Szó honlapján is szívesen olvasgatok. Mindig első kézből értesülhetek a településemet érintő vagy az érdeklődésemnek megfelelő hírekről, eseményekről. Emellett hiteles és naprakész információkhoz jutok, ami a mai világban nagyon fontos és ritkaság, főleg az online térben – mondta Renáta.

Cseszák Balázs is szívesen olvassa az újságot.

– A Magyar Szó rendszeresen beszámol eseményeinkről a kultúra és az oktatás terén. Mindig színvonalas riportokat olvasok a lapban. A nyomtatott sajtót is szívesen átlapozom, de leggyakrabban a weboldalon szoktam elolvasni a cikkeket – közölte Balázs.

Varga Attila szerkesztő és az élőújság vendégei, dr. Molnár Viktor és mgr. Újhelyi Ákos (Fotó: Gergely József)

Varga Attila szerkesztő és az élőújság vendégei, dr. Molnár Viktor és mgr. Újhelyi Ákos (Fotó: Gergely József)

Az 81 éves Judit néni is veszi a Magyar Szót.

– A csütörtöki újság nem hiányozhat a piaci kosárból, szeretem a Tarka Világ mellékletet. Így biztosítva van az egy hétre való olvasnivalóm. Kedvelem a világban történtekről szóló írásokat, de elsőként az Óbecsén történt eseményekről tájékozódom. A mellékletben mindig sok érdekességet olvasok, és az éveim és tapasztalataim ellenére is mindig olvasok újdonságokat, mint amilyenek a receptek, a házi gyógymódok. Én nagyon elégedett vagyok a lappal – mondta Vadaski Judit.

Kőműves Tímea újságíróként szívesen tájékozódik a lapból.

– Minden vajdasági magyar ember tudja, mi is az a Magyar Szó. Egy olyan újság, ami már gyerekkorunk óta ott van, olvastuk, forgattuk. A 79 éves nagytatám a szerdai és csütörtöki lapot mindig megveszi. Az aktuális hírek mellett a kereszrejtvényt még most is nagy örömmel töltögeti. Én inkább a napilap online változatát szoktam böngészni. Munkám során sokat vagyok a számítógép előtt, így ez számomra sokkal gyorsabb és egyszerűbb. Mindig aktuális és hiteles hírekről lehet olvasni – fogalmazott Tímea.

Teltházas rendezvény (Fotó: Gergely József)

Teltházas rendezvény (Fotó: Gergely József)

A péntek esti eseményen napilapunkat képviselte még Gergely József újságíró, fotóriporter, Kasza Jennifer újságíró, Kancsár Izabella újságíró, az élőújság műsorvezetője és Bágyi Sándor, a terjesztő osztály munkatársa. Az élőújságot gazdag kultúrműsor kísérte, amelyben az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör tagjai léptek fel.

Az íráshoz fotógaléria kapcsolódik, amely itt érhető el. 

Nyitókép: Az eseményen felléptek a helyi kultúrkör tagjai (Fotó: Gergely József)