2024. április 26., péntek

Ismét a Néptáncantológián

Budapestre készül a Cirkalom – Március 14-én ünnepi műsor Topolyán

Az év elején a Hagyományok Háza által szervezett újévköszöntőben szerepelt a Cirkalom néptáncegyüttes a Művészetek Palotájában – a műsort a televízió is közvetítette –, és most hétvégén ismét a magyar fővárosban mutatkoznak be a topolyaiak, az Operettszínházban sorra kerülő Néptáncantológia műsorában. A Martin György Néptáncszövetség több mint 25 éve rendezi meg a Néptáncantológiát, a néptáncosok országos, téli ünnepét. Az egyszeri válogatás érdekessége, hogy mindössze egyetlen alkalommal kerül közönség elé.

– Az idén zoboraljai koreográfiával pályáztunk, melyet Furik Rita és Richtarcsik Mihály készített, felvidéki táncokról van szó, egy szokást, a Szent Iván-napi tűzugrást eleveníti fel, Tűzugrók a címe. Az Operettszínházban tartják a néptáncgálát március 12-én 11 órai kezdettel, és minden évben nagy megtiszteltetés itt fellépni, mert gyönyörű környezetben, nagyon jó körülmények között tudjuk bemutatni ezt a művészeti ágat a sok-sok érdeklődő számára. Ide azokat a koreográfiákat és azokat az együtteseket válogatják be, amelyek a legjobbak közé tartoznak a tavalyi minősítések alapján. Mi is örülünk, hogy találkozhatunk a többi csoporttal, egy színpadon léphetünk fel ezekkel a nagy hagyományú táncegyüttesekkel, amelyek között idén van új is, emellett az országos szólótáncversenyek győztesei, és egy hagyományőrző együttes Erdélyből, Csík megyéből érkezik. Ez egy ünnep valójában, a néptánc ünnepe. Átadják a Martin-plaketteket, a Cirkalom immár négy plakettel rendelkezik, hiszen 12 alkalommal nyerte el a kiválóan minősült címet – mondta Kisimre Szerda Anna, a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ elnöke, és az aktuális történések közül kiemelte, hogy az 1848/49-es szabadságharc és forradalom emlékére március 14-én 20 órától Topolyán mutatja be Büszkén vallom, hogy magyar vagyok! címmel ünnepi műsorát a Kodály központ a Csáki Lajos iskola sportcsarnokában.

– Ezt a műsort bemutatjuk Kunszentmiklóson is. A Petőfi-évforduló vezérelt bennünket az összeállításakor, és minden évben igyekszünk a forradalmi események főbb mozzanatait kiemelni. A Cirkalom mellett a Csiripiszli táncegyüttes, a Csalóka és a Fokos zenekar, valamint Hajvert Ákos és Molnár Krekity Olga versmondók lépnek fel az összefüggő műsorban.

Emellett március 18-án a Szép magyar beszéd verseny vajdasági döntőjét szervezik meg Topolyán, a hétvégén pedig az Auróra Beszédművészeti Műhely tagjai – Dancsó EmmaSzabó Vilmos és Szél Hanna – a Petőfi-szavalóverseny döntőjében, Újvidéken képviselik a Kodály központot.

Nyitókép: Az újévköszöntő gálán is fellépett a Cirkalom (Dusa Gábor felvétele)