2024. március 29., péntek

Érkezik a kisnyugdíjasok támogatása!

Zentán csütörtökön kezdik el kifizetni az egyszeri támogatást a kisnyugdíjasoknak

Zenta község önkormányzata csütörtökön kezdi el kifizetni a 15 ezer dináros egyszeri vissza nem térítendő támogatást annak a 240 kisnyugdíjasnak, akik leginkább rászorulnak. Az összeget fel lehet használni tüzelővásárlásra, valamint gáz- és villanyszámlák rendezésére is. Ezt szerda délelőtt sajtótájékoztatón jelentette be Homolya Ákos, az önkormányzat civil szervezetekkel és városrendezéssel megbízott tanácstagja, Rác Szabó Márta, a községi képviselő-testület alelnöke és Cipó Igor helyi közösségekkel és falvakkal megbízott polgármesteri tanácsadó. Homolya Ákos elmondta, hogy a tartományi kormány a 2022-es költségvetési tartalékokból 3,6 millió dinárt hagyott jóvá Zenta községnek, és meghatározták, hogy az összeget energiahordozók vásárlására lehet fordítani.

– Összesen 509-en jelentkeztek a községben a támogatásra, amely iránt nagy volt az érdeklődés. A 3,6 millió dináros összegből 240 darab 15 ezer dináros támogatást biztosítunk a nyugdíjas, illetve szociális esetnek számító lakosok számára, valamint csomagokat is kiosztunk, amelyeket a tartományi árutartalék biztosít. A csomagok élelmiszerből és tisztítószerekből állnak. A jelentkezők kérelmeit a községi bizottság bírálta el, és állította fel a rangsort a már előre elfogadott szempontok alapján – mondta Homolya Ákos.

Rác Szabó Márta rámutatott, hogy azoknak a lakosoknak, akik megkapják az egyszeri támogatást, május 31-ig el kell számolniuk a pénzzel.
– Az összeget csakis fűtőanyagra, elektromos áramra, gázra, illetve a városi központi fűtésre fordíthatják, másra nem költetik el. Azok számára, akik már aláírták az önkormányzattal a szerződést, csütörtökön elkezdik az általuk megadott folyószámlára átutalni a 15 ezer dinárt. Az átutalt pénzösszeget 20 napon belül el kell költeni, nem kell megvárni például a villany- vagy a gázszámlát, előre is be lehet fizetni. Amennyiben fát, illetve szenet veszünk, azt is 20 napon belül kell rendezni, és május 31-ig a számlát el kell juttatni az önkormányzathoz elszámolásra – fogalmazott Rác Szabó Márta.

Cipó Igor kiemelte, hogy a program nemcsak a városra, hanem a falvakra is érvényes volt.
– Szeretném elmondani, hogy minden egyes jelentkező részesülni fog valamilyen támogatásban. A leginkább rászorulók kapják a 15 ezer dináros támogatást, a többiek pedig élelmiszer-, illetve tisztítószercsomagot fognak kapni – mondta Cipó Igor.

Homolya Ákos hozzátette, hogy remélhetőleg nem egyszeri alkalom volt ez a projekt, bíznak benne, hogy a jövőben is lesznek hasonló kezdeményezések, hiszen bebizonyosodott, milyen sok rászoruló ember él a község területén, akit támogatni kell.

Nyitókép: Zenta községben 240 kisnyugdíjas részesül a 15 ezer dináros egyszeri támogatásban (Fotó: Gergely Árpád felvétele)