2024. április 19., péntek

A természet a barátunk

Az energiahatékonyságról az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában

Az energiatakarékosság világnapja alkalmából előadást és műhelymunkát tartottak az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában. Az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör szervezésében megtartott rendezvény a Természet a barátunk elnevezésű környezetvédelmi projekt keretén belül valósult meg.

Gondos Réka hetedik osztályos tanuló elmondta, hogy már az alsó osztályban is foglalkoztak az energiatakarékossággal és az újrahasznosítással is. Lázár Enikő is hetedik osztályba jár. Enikő szerint az iskolában különösen ügyelnek az energiatakarékosságra. Hozzátette, hogy az intézménynek saját kertje van, ahol komposztálnak, de arra is figyelnek, hogy leoltják a lámpákat, miután mindannyian kijönnek a tanteremből.

Bonifárt László, az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör elnöke közölte, a projekt célja, hogy felhívja az általános iskolások figyelmét az energiatakarékosságra.

– Az előadás során bemutattuk, hogy melyek azok a technikák, azok a lehetőségek, amelyekkel takarékoskodni tudnak, a műhelymunkán pedig megmutattuk a gyerekeknek, hogyan lehet a papírt újrahasznosítani, és hogyan lehet papírbrikettet készíteni. Számunkra ez fontos, hiszen ebben a változó világban látjuk azt, hogy az energia mennyire felértékelődött, és figyelnünk kell arra, hogy az új generációk is ezt felismerjék, és tudják, mit kell tenniük annak érdekében, hogy minél kevesebb energiát fogyasszunk, és minél hatékonyabban dolgozzunk – mondta Bonifárt László. A projektet a tartományi energetikai titkárság 146 ezer dinárral támogatta.

Műhelymunkán a diákok (Kancsár Izabella felvétele)

Műhelymunkán a diákok (Kancsár Izabella felvétele)

Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, mondta Kovács Tamara biológiatanárnő, majd hozzátette, hogy a gyermekek már alsós korukban megismerkednek ezzel a témával, a felső osztályokban a tananyag szerves részét képezi ez a témakör.

– Igyekszünk színes prezentációk és videók mellett a gyakorlatban is hangsúlyt fektetni arra, hogy a tanulók megismerkedjenek a természettel. Van komposztáló rendszerünk, amelyben a zöldhulladékot tudják hasznosítani, és láthatják annak feldolgozását. Van egy kis kertünk, ahol a növényeket tudják gondozni, emellett szelektíven gyűjtjük a kupakokat. Számos hazai és magyarországi akcióban, programban, valamint pályázatokon is részt veszünk – tette hozzá a tanárnő.

Legórobotok az energiatakarékosság szellemében (Kancsár Izabella felvétele)

Legórobotok az energiatakarékosság szellemében (Kancsár Izabella felvétele)

Az oktatási intézményben magyarországi támogatásnak köszönhetően a múlt év végén egy teljesen új, korszerű digitális tantermet alakítottak ki. A tanórákon kívül több műhelymunkát és csoportos foglalkozást is itt tartanak meg. Az iskola ökológiai projektjének részeként az energiatakarékosság fontosságára hívják fel a diákok figyelmét legórobotok építésével és programozás segítségével.

– Az utcai lámpák éjszaka állandóan világítanak, pedig erre nincs szükség, hiszen vannak olyan utcák, ahol egyáltalán nincs forgalom. Mi egy szenzorokkal beépített lámpát készítettünk, amely csak mozgás érzékelésekor kapcsol be. Bekapcsol egy időre, amikor járművet vagy gyalogost észlel, és amint megszűnik a mozgás, ki is kapcsol. A szenzor csak nagyon kevés áramot használ, így takarékoskodunk – mondta Bátori Flórián, az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola nyolcadikos tanulója.

– Nagyon sok tudás és gyakorlás kell ahhoz, hogy meg tudjuk alkotni ezeket a lámpákat. Tudnunk kell kezelni a szenzorokat, illetve saját kreativitásunkat felhasználva építeni kell egy robotot. Mi ketten dolgozunk Flóriánnal – mondta Farkas Larissza hetedik osztályos tanuló.

Nyitókép: Papírbrikettet készítenek a tanulók (Kancsár Izabella felvétele)