2024. április 18., csütörtök

Átfogó mezőgazdasági támogatás

Kishegyes község önkormányzata támogatási szerződést írt alá mezőgazdasági szervezetekkel – A községbeli gazdák közvetlen támogatásra is számíthatnak

Kishegyes község önkormányzata számára kiemelt jelentőségű téma a mezőgazdaság, s ennek jegyében támogatási szerződést írtak alá a községbeli mezőgazdasági termelőket tömörítő szervezetekkel. A Kishegyesi Termelői Klub nevében Szűgyi Róbert, a Bácsfeketehegyi Gazdakör nevében pedig Fekete Andor írta alá a szerződést. Az önkormányzat részéről jelen volt Juhász Bálint, a községi képviselő-testület elnöke, Sándor István alpolgármester, Oroszi Sándor, az önkormányzat mezőgazdasági osztályának vezetője és Mohácsi Zoltán, a községi tanács tagja.

A termelőklub és a gazdakör fontos szerepet tölt be a község mezőgazdasági életében – mondta el lapunknak Juhász Bálint.

– Nagyon fontos, alulról építkező közösség a termelői társadalom Kishegyes községben. Adataink szerint több mint ezer bejegyzett gazdaság van a községben. Értelemszerűen a szakmai szervezeteik is létrejöttek, a községben elsőként a Bácsfeketehegyi Gazdakör, majd a termelői klub Kishegyesen. Ez a két egyesület összefogja a termelőket, megszervezik a közösséget, és napi szinten tanácsadást nyújtanak. Emellett segítik őket a gazdaságok bejegyzésében, annak meghosszabbításában, tájékoztatják őket a pályázati lehetőségekről és a különféle támogatásokról. Ami most nagyon fontos, az az e-Agrar rendszer bevezetése és az ehhez kapcsolódó kötelezettségek teljesítése. A két egyesület a téli időszakban, amikor a gazdáknak több szabadidejük van, akkor szakmai előadásokkal igyekeznek a tudásukat növelni. Ez fontos ügy, és ezért a két egyesület működésére 1,2 millió dinárt hagyott jóvá Kishegyes község önkormányzata – számolt be Juhász, majd arról is szólt, hogy a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének munkatársa is működik a községben. Mindkét település termelői fordulhatnak hozzá, ami azért fontos, mert szakemberről van szó, aki egy nagyobb hálózat keretein belül dolgozik, ami regionális jelenlétet és tudást jelent – fogalmazott az elnök, majd azzal folytatta, hogy ez az a mezőgazdasági szolgáltatási csomag, amit fel tudnak kínálni, amivel a vajdasági mezőgazdasági térképen Kishegyes és Bácsfeketehegy is jelen tud lenni.

A mezőgazdasági szervezeteknek nyújtott támogatás mellett a kishegyesi önkormányzat közvetlenül a termelők számára is fenntart egy pályázatot. Ezen különböző kategóriákban pályázhatnak a községbeli gazdák – számolt be Juhász.

– Néhány évvel ezelőtt, amikor még az önkormányzatban dolgoztam, felmerült a mezőgazdasági fejlesztési alap létrehozásának az ötlete. Később ez meg is valósult, és fontos, hogy ez egy átlátható, pályázati úton működő lehetőség. Igyekezünk olyan támogatási formákat kitalálni, ami részben a keretösszeghez igazodik, részben pedig olyan segítséget nyújt a gazdáknak, ami más támogatási formáknál nem érhető el. Gondolok itt a tartományi és az országos pályázatokra, fejlesztési alapokra vagy a Prosperitati Alapítványra – mondta az elnök, majd hozzáfűzte, hogy ez egy kis összegű támogatási forma, de megkönnyíti a termelők mindennapjait, és az idén is számíthatnak rá.

Nyitókép: Az önkormányzat 1,2 millió dinárral támogatja a termelői szervezeteket (Lakatos János felvétele)

Nyitókép: Az önkormányzat 1,2 millió dinárral támogatja a termelői szervezeteket (Lakatos János felvétele)