2024. április 20., szombat

Felszentelték a felújított Sándor-keresztet

A Csonka család adományának köszönhetően nyerte el a kereszt egykori formáját

Vasárnap délután Zentán megszentelték a Njegoš téren található felújított Sándor-keresztet. A szakrális kisemlékművet Sándor Péter állíttatta 1809-ben, aki a zentai módosabb nagygazdák közé tartozott. A kőkereszt felújítását dr. Csonka Ákos és dr. Csonka István támogatták, a munkálatokat pedig Szabó Zoltán és Hanák Zoltán mesterek végezték el.

A kereszt szentelését ft. Nagy József és ft. Szeles Oszkár atyák végezték el, valamint Tari László, helytörténész rövid történelmi beszámolót tartott. Az eseményt megtisztelte jelenlétével többek között, Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, Hugyik Richárd, az MNT Végrehajtó Bizottságának kultúrával megbízott tagja, a város vezetősége, valamint a Csonka család és a hívő közösség.

Tari László beszédében emlékeztette a jelenlevőket, hogy a Sándor-kereszt Zenta város egyik első keresztjei közé tartozik.

A Csonka család támogatta a felújítást (Gergely Árpád felvétele)

A Csonka család támogatta a felújítást (Gergely Árpád felvétele)

– A keresztet 1809-ben állították, a szerkezetét pedig 1903-ban megerősítették és akkor már rajta volt, az Immacualata szobor is. Később 1946 februárjában egy szélvihar kettétörte a keresztet, az újat pedig Óváry cége elkészítette és felállította. Felkértek, hogy nézzek utána, hogy nézett ki a kereszten található szobor, amit vandálok megrongálatk a '80-as, '90-es években. A levéltárban találtam egy fényképet, amelyet Stevan Kragujević fényképezett és ott a háttérben szépen látszott a kereszt és a szobor is – mondta a helytörténész.

A felújított kereszt és a körülötte lévő kerítés egykori fényében pompázik (Gergely Árpád felvétele)

A felújított kereszt és a körülötte lévő kerítés egykori fényében pompázik (Gergely Árpád felvétele)

Dr. Csonka Ákos elmondta, hogy hatalmas jelentősége van ennek a keresztnek, hiszen hozzátartozik a vallásunkhoz, a történelmünkhöz, a múltunkhoz és a jövönkhöz is.
– Egy keresztet már felújítottunk a törökkanizsai temetőben, ott ahol édesapánk nyugszik. Félig oda kötődünk, a másik felünk édesanyánk révén pedig Zenta városához, és ezért döntöttünk amellett, hogy támogatjuk a felújítást – mondta dr. Csonka Ákos.

Hugyik Richárd felhívta a figyelmet arra, hogy az út menti keresztek, illetve szakrális emlékművek azért fontosak, mert az örökkévalóra irányítják a figyelmünket.

– Kiragadnak bennünket a hétköznapi élet forgatagából és a transzcendenciának a jelentőségére hívják fel a figyelmünket. Megpróbálnak bennünket arra ösztönözni, hogy elmélyüljünk ezekben a kérdésekben. Fontos egy közösségnek, hogy a régi tradicionális emlékeit karbantartsa, illetve újra felépítse, azért mert ez a hagyomány éltetni fogja a közösséget is, mivel önmagán túlmutat. Remélem, hogy ez az esemény példát mutat majd a közösségnek – mondta Hugyik Richárd.

Nyitókép: A felújított kereszt és a körülötte lévő kerítés egykori fényében pompázik (Gergely Árpád felvétele)