2024. április 24., szerda

Őshonos vetőmagok csereberéje

A biogazdálkodást népszerűsítő magbörzét tartottak Magyarkanizsán

Magyarkanizsán másodízben tartanak magbörzét a Művészetek Házában, ahol amellett, hogy cserélni, vásárolni lehet, közelebbről ismerkedhetnek az egészséges életmóddal, sőt tudásbővítő előadásokat is szerveznek. Ezúttal szombaton délelőtt gyűltek össze a környékbeli és távolabbról érkező csereberézők, de a helyi Beszédes József középiskola Tangazdasága is a résztvevők között volt. A Meta Terra egyesület, a Vajdasági Agráregyesületek Szervezete és a Bioalternativa Kft. közös rendezvényén a veteményes és virágoskert minden egykori és ma is ismert magja megtalálható volt.

Randovics Lejla fő szervező elmondta, hogy a második magbörze ismét szép számú megjelentet vonzott Magyarkanizsára. A résztvevőket személyesen meghívta, sokan pedig, akik nem kiállítóként érkeztek, már várták ezt az eseményt.

– A magbörzék célja az is, hogy lelkesítsük az embereket: tervezzenek kiskertet, amennyiben lehetőségük van rá. Ilyenkor arra is rámutatunk, hogy a maggyűjtés is sikerélményt adhat, és nem csak a hibridekre és a magházakra kell hagyatkozni. Régen is működött, most is. A lelki, mentális egészség szempontjából is hasznos, emellett jövőt is teremtünk maguknak – hangsúlyozta a szervező.

Magyarországról érkezett az előadó, Szabó István, akinek lebilincselő ismertetője tanulságos volt mindenki számára. A talaj-ember-állat-növény összefüggést taglalta mondandójában.

– Amennyire különbözőnek tűnnek ezek a létformák, annyira egyformák, csak más arányokban. Ugyanazok a civilizációs betegségei vannak az említetetteknek. Az IBS, a Crohn-szindróma, a magas vérnyomás, a cukorbetegség is megszűnik azzal, ha kellőképpen odafigyelünk és megváltoztatjuk az életmódunkat. A talajrögök felületén, ugyanígy az emberi és állati bélbolyhok felületén ugyanaz a mucinózus réteg van, ami elválasztja a külső és belső világot. Ez az a réteg, ahol a baktériumok élnek és ahol lezajlik az anyagcsere a külső és belső világ között. Amikor ez megsérül, akkor omlik össze az emésztés – magyarázta az előadó, aki a csírák fontosságára is kitért, amik manapság olyan divatosak. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: óvatosan kell bánni velük, mert ha nincsenek kellőképpen elkészítve, méregként hatnak. Ám ha tökéletesek, akkor nagy hasznára lehet az emberi szervezetnek – mondta az előadó, aki a biogazdálkodást és annak eredményeit is taglalta összefoglalójában.

Ezt követően valóban megindult a cserekeredkedelem, de jelképes összegért vásárolni is lehetett. A legfontosabb viszont maradt az, hogy tapasztalatot, ismereteket szereztek a résztvevők. A szürkemarháiról és tönkölyéről ismert Truzsinszki Szabolcs például azért érkezett a börzére, mert ő maga is az egészséges életmódot követi és hirdeti.

– Az őshonos növények és állatok nagyon fontosak számomra. Vallom, hogy ezek az egyedüliek, amiket biotermelésben lehet alkalmazni. Igénytelenebbek, szívósabbak! A tönköly és szürkemarha termékeket hoztam Magyarkanizsára. A tapasztalat szerint az utóbbi időben hanyatlik a forgalom, ami a pénztelenségnek tudható be, de a minőség továbbra is tapasztalhatóan kifizetődik – mondta a gazdálkodó.

A Tangazdaság tanárnője és diákjai különleges és hagyományos magokat is kínáltak. Kőrösi Sóti Beáta a diákokat is bevonta munkába, akik ezáltal is tanultak.

– Mi a génbankból kapjuk a magvakat, amiket aztán tovább szaporítunk. A kínálatunkban most jelen van a szivacs- és a banántök, a fehér és a vörös mustár, a fehér kukorica, az édeshagyma, a földi mandula, de virágmagokat is hoztunk: bársony- és körömvirágot – sorolta a tanárnő, aki azt is elárulta, hogy még komposztoltó is van a kínálatukban.

Így tehát mondhatjuk, hogy a második magyarkanizsai magbörzén nem volt olyan, ami nem volt!

Nyitókép: (Jennei Klementina felvétele)