2024. április 25., csütörtök
PETŐFIRŐL MÁSKÉNT – 200 ÉVE SZÜLETETT PETŐFI SÁNDOR (10.)

Az ajándék Petőfi-szobor

Székelykevén a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület fennállásának 70. évfordulója alkalmából avattak szobrot a nagy költő tiszteletére

Székelykeve a magyar nyelvterület legdélebbi, többségében magyarok által lakott települése, amelynek lakossága idén ünnepli letelepedésének 140. évfordulóját. A székelykeveiek ősei ugyanis bukovinai székelyek, akiket 1883-ban telepítettek le Dél-Bánátba. E település is büszkélkedhet egy Petőfi Sándor-szoborral, amely a Művelődési Ház előtti téren áll. Az emlékművet 2019-ben állították fel a székelykevei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület fennállásának 70. évfordulója alkalmából. A szobrot az egyesület ajándékba kapta. Emellett a szervezet székházában egy Petőfi-emléktáblát is őriznek. Székelykevére mi is ellátogattunk, ahol Magyar Jánossal, a székelykevei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnökével és Joó Gyülvész Margit magyartanárnővel, az egyesület mesemondó-, szavaló-, és drámacsoportjának vezetőjével beszélgettünk Székelykeve és az egyesület múltjáról, a Petőfi-szobor és -emléktábla történetéről.

Molnár János és Joó Gyülvész Margit (Molnár Edvárd felvételei)

Molnár János és Joó Gyülvész Margit (Molnár Edvárd felvételei)

Beszélgetőtársaink az egyesület székházában fogadtak minket, amelyet hamarosan felújítanak és átalakítanak. Elmondták, hogy a székelykeveiek múltja Erdélyben kezdődött, a Mária Terézia uralkodása alatt elkövetett madéfalvi vérengzés alatt, amikor a császári csapatok mintegy kétszáz székelyt mészároltak le. A falu születésének előzményeit Joó Gyülvész Margit elevenítette fel számunkra.

– Kevés olyan nép van, amely napra pontosan tudja, mikor és hol született. A bukovinai székely nép viszont ilyen. 1764. január 6-áról 7-ére virradó éjjel születtek meg. A mi őseink a madéfalvi veszedelem után Moldvába menekültek. Később őket áttelepítették Bukovinába. Mi, székelykeveiek, 1883-ban kerültünk ide Dél-Bánátba. Igaz, akkor még nem pont a mai falu helyére, hanem a Duna mellé telepítettek le bennünket. Itt volt egy Gyurgyova nevezetű falu, ahol már laktak magyarok, bolgárok és németek. A szegény székely telepesek itt földbe vájt kunyhókban laktak. A Duna minden évben kiöntött és elárasztotta a földjeiket. Így minden tavasszal, amikor visszahúzódott a víz, a házaikat újra kellett építeniük. Ezért három év után közös összefogással áttelepültek a mai Székelykeve területére – elevenítette fel az elmúlt évszázadok eseményeit a magyartanárnő.

A szobor a Művelődési Ház előtti téren áll

A szobor a Művelődési Ház előtti téren áll

Beszélgetőtársaink elmondták, hogy jelenleg a falunak körülbelül kétezer hivatalosan bejegyzett lakosa van, de hozzátették, hogy ebbe beletartoznak a külföldön dolgozók is. A tényleges lélekszám körülbelül ezernégyszáz lelket tehet ki, akiknek túlnyomó többsége magyar. A falubeliek művelődési életéről a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület gondoskodik. A szervezet múltját és jelenét már Magyar János mesélte el, aki kiemelte, hogy az egyesületnek az utóbbi években számos nehézséggel kellett megküzdenie.

– A Petőfi Sándor Művelődési Egyesületet ezen a néven 1949-ben jegyezték be. Ezelőtt az önkéntes tűzoltótestület dalárdájaként működött. Az egyesületünk bejegyzése óta folyamatosan aktív. Elsődleges célunk a hagyományőrzés, de vannak mesemondóink, szavalóink is. Tíz évvel ezelőtt még színi csoportunk is volt, és színdarabokat is adtunk elő, de a kivándorlás miatt megcsappant a létszám és nem tudtuk fenntartani a csoportot. A csökkenő létszám egyébként is az egyesület egyik legfőbb gondja. A kivándorlást említettem. Az idősek közül, akik itthon maradtak, sokan elhunytak. Jelenleg 27-en vagyunk az egyesületben. Régen a csapat több mint száz tagból állt. Az 1980-as és 1990-es években olyan férfikórusunk volt, amely egymás után hatszor volt első helyezett a Durindón. Olsvai Imre, a megboldogult neves néprajzkutató azt mondta, hogy ilyen férfikar nem volt, most van és soha többet nem lesz. De annak idején a női karunk is mindig ott volt a második, harmadik helyen. A dolgunkat egyébként az is nehezítette, hogy 1996-ban történt egy szakadás az egyesületen belül. E csoport később saját egyesületet is alapított. Természetesen a hű tagjaink megmaradtak, de egyesületünket mindenhonnan kiszorították. Huszonegy év alatt tizennyolcszor költözködtünk. A ruháinkat elvették. Az archívumunk dokumentumait elégették. Citeráinkat tönkretették, három cimbalmunkat eladták. Egyszóval mindenünktől megfosztottak minket, és 1996-ban mindent újból kellett kezdenünk. Voltunk kocsmában, a helyi közösség termeiben, iskolában, egészségházban, tűzoltólaktanyában, de magánházakban is. A helyiséget, amelyben jelenleg is működünk, hat éve béreljük – vázolta fel az egyesület múltját az elnök.

A szobor a székelykevei március 15-ei megemlékezések egyik helyszíne

A szobor a székelykevei március 15-ei megemlékezések egyik helyszíne

Joó Gyülvész Margit a fentieket azzal egészítette ki, hogy az egyesület manapság is nagyon szép sikereket ér el különböző versenyeken.

– A zentai Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyen az első verseny óta részt veszünk. A gyermekeink itt mindig kimagasló eredményeket érnek el. Többször előfordult az is, hogy több oklevelet hoztunk haza, mint ahány versenyzőnk részt vett a versenyen. Továbbá a magyarországi Sebestyén Ádám Bukovinai Székely Mesemondó Versenyen is részt veszünk. Ezt a versenyt tavaly rendezték meg huszonötödik alkalommal, ünnepélyes keretek között. Az egészben az volt a legszebb, hogy a jubileumi ünnepségen felolvastak egy bemutatkozó levelet, amelyet még az első versenyre küldtek be. Miután felolvasták, bejelentették, hogy az a személy, aki akkor azt a levelet írta, az ünnepségen is jelen van, és bemondták a nevemet. Elsírtam magam a meghatottságtól. Persze, mikor olvasták a levelet, akkor nem ismertem fel, hogy azok az én szavaim, hiszen azokat huszonöt éve írtam – emelte ki a mesemondó-, szavaló-, és drámacsoport vezetője.

Az elhangzottak mellett azonban mi arra is kíváncsiak voltunk, hogy annak idején a székelykeveiek miért pont Petőfi Sándorról nevezték el művelődési egyesületüket.

A szobrot Szarvasról hozták Székelykevére

A szobrot Szarvasról hozták Székelykevére

– Pontosan nem tudjuk, miért éppen Petőfi Sándorról nevezték el az egyesületet. Ezt azért is nehéz megmondani, mert ugye az archívumunk elveszett, de nyilván azért róla nevezték el, mert ő a legismertebb költőnk. Emellett az alapítás idején mondhatni divatban volt, hogy pont róla neveznek el intézményeket, közterületeket. Nézzük csak meg, hogy a vajdasági magyar művelődési egyesületek több, mint a fele Petőfi Sándor nevét viseli, ahogy számos iskola is, és szerintem nincs olyan település Vajdaságban, ahol ne lenne egy Petőfi Sándor utca  – válaszolta kérdésünkre Joó Gyülvész Margit.

Még ha nem is lehet pontosan tudni, hogy az egyesület miért pont a nagy magyar költő nevét vette fel, az biztos, hogy nevükhöz híven ápolják Petőfi Sándor emlékét Székelykevén. Sőt tevékenységüknek köszönhetően Petőfinek köztéri mellszobra és emléktáblája is van a településen. Magyar János azonban kiemelte, hogy az egyesület önerőből nem tudott volna emlékművet állítani. Azt csak jó szándékú emberek segítségével tudták megtenni. Hozzátette, hogy a Petőfi-szobrot az egyesület fennállásának alkalmából avatták fel. A szoborállítás előzményeit az elnök  így elevenítette fel:

A szobor talapzatán az alkotó, Túri Török Tibor neve is olvasható

A szobor talapzatán az alkotó, Túri Török Tibor neve is olvasható

– Egyesületünk minden évben részt vesz a szarvasi Hagyományőrző Aratónapon. Szarvasról tudni kell, hogy az a város a történelmi Magyarország földrajzi középpontja. Itt tartják az utolsó aratóünnepséget az évben, valamint itt szedik be a búzát a Magyarok Kenyeréhez. Az ottani művelődési egyesülettel mi nagyon jóban vagyunk, és több, mint tíz éve járunk oda. Ezen a rendezvényen találkoztunk Túri Török Tibor keszthelyi szobrászművésszel, aki itt mindig kiállítást tartott – magyarázta Magyar János.

A fentieket Joó Gyülvész Margit a következőkkel egészítette ki:

– Az aratónapról tudni kell, hogy minden évben más házigazdája van a rendezvénynek. A házigazdának legalább egyórás műsort kell, hogy készítsen a településről, ahonnan jött, külön kitérve a történelmére, és természetesen az egyesület munkáját is be kell mutatni, valamint egy színes, kulturális műsort is elő kell adni. A bemutatkozás része az is, hogy a szarvasi történelmi emlékparkban egy kopjafát állíthat fel a házigazda. Az emlékpark a történelmi Magyarországot formálja. És a kopjafát ott helyezik el, arra a pontra, ahol a történelmi Magyarországon található. 2018-ban mi voltunk a házigazdák. És éppen abban az évben ajánlotta fel Túri Török Tibor, hogy ingyen elkészíti nekünk Petőfi Sándor szobrát – mondta a magyartanárnő.

A szoborállítás történetét az egyesület elnöke így folytatta:

– A szobrászművész a szobrot a következő évre, 2019-re készítette el, és elhozta az az évi szarvasi aratónapra. Mi itt átvettük és hazahoztuk Székelykevére, majd fennállásunk 70. évfordulója alkalmából június 29-én avattuk fel. Túri Török Tibor a szoborért egy dinárt sem fogadott el, viszont az avatóünnepségre eljött  – mesélte Magyar János.

A székelykevei Petőfi-szobrot a Művelődési Ház előtti téren helyezték el, és azóta is ott áll. De a szobor mellett Petőfi Sándornak egy emléktáblája is van Székelykevén. Ez a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület jelenlegi székházában van elhelyezve. Az emléktábla szintén ajándékként került az egyesület birtokába.

A szobor talapzatán az alkotó, Túri Török Tibor neve is olvasható

A szobor talapzatán az alkotó, Túri Török Tibor neve is olvasható

– Az emléktábla bécsi barátaink, a „Europa”-Club bécsi magyar kultúregyesület ajándéka, amiért 2012-ben fogadtuk őket. Nem mellesleg az egyesület tagjai nagy Petőfi-rajongók. A táblát Bácskertesen készítették, és mi onnan hoztuk el – magyarázta Magyar János.

Az emléktáblán Petőfi Sándor domborműve látható, valamint a költő A székelyek című versének két sora olvasható:

„Csak nem fajult el még a székely vér!
Minden kis cseppje drágagyöngyöt ér.”

A beszélgetés végén Magyar János és Joó Gyülvész Margit elmondta, hogy annyi eseménydús év után, az idei év is kiemelkedőnek ígérkezik az egyesület és Székelykeve életében. Az idei, március 15-ei ünnepség természetesen a Petőfi Sándor-emlékév jegyében fog eltelni, és a szobor központi szerepet fog kapni az ünnepség keretén belül. A Petőfi Sándor- emlékév mellett azonban a székelykeveiek idén emlékeznek meg letelepedésük 140. évfordulójáról is, amelyet június közepén nagyszabású rendezvénnyel fognak megünnepelni. Október 6-án pedig Székelykeve és Madéfalva együttműködési szerződést fog aláírni azzal a településsel, ahonnan a székelykeveiek ősei is származnak.

Nyitókép: Molnár Edvárd