2024. április 24., szerda

Jön az e-Agrar

A falugazdász-szolgálat segíti az átállást Kishegyes községben

Az e-Agrar rendszer bevezetése Szerbia-szerte érinti a földműveseket. Az átállást Kishegyes községben a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének falugazdász-szolgálata segíti. Juhász Árpád falugazdász elmondta lapunknak, hogy minden gazdának át kell állnia az új rendszerre.

– A minisztérium határozata alapján bevezetésre kerül az e-Agrar rendszer, ami a gazdaságok modernizációját foglalja magában. A tervek szerint áprilistól a gazdaságokban történő adatmódosítások, támogatások lekérése ezen a platformon keresztül fog történni. Jelenleg az előkészületek zajlanak, tehát minden gazdaság tulajdonosának első dolga, hogy ha nincs, akkor nyit egy elektronikus postafiókot. A következő lépés, hogy e-Uprava-fiókot nyit ezzel a címmel, s ezen a felületen keresztül fog futni az e-Agrar platform is. Innentől kezdve két opció közül lehet választani, az egyikhez szükség van egy okostelefonra. A gazdának el kell mennie a postára, a kincstárba vagy a helyi szakszolgálathoz, és igényelnie egy eID-számot. Ezt követően a telefonjára telepíti a ConsentID applikációt, és beviszi az adatait, amit az eID-számmal kapott. Ezt legegyszerűbben a papíron lévő QR-kód beolvasásával teheti meg. A következő lépés az e-Upravába való belépés az applikáción keresztül. A másik lehetőség a chipes személyi igazolvánnyal való belépés. Ez esetben nincs szükség okostelefonra, viszont chipes személyire és személyigazolvány-olvasóra igen. Az e-Uprava oldalra való bejelentkezést követően az elektronikus aláírással való bejelentkezés lehetőségét kell választani, majd az igazolványt az olvasóba helyezzük, és így tudunk bejelentkezni – számolt be a falugazdász.

Az e-Agrarra való áttérésben a Topolyai Mezőgazdasági Szakszolgálat szakembere fog segítséget nyújtani Kishegyes községben. Barcsik Márta március elsején, szerdán Kishegyesen, csütörtökön pedig Bácsfeketehegyen fog segíteni a termelőknek a bejelentkezéshez. Mindkét helységben a falugazdász-irodában 8 és 12 óra között fogadják a termelőket. Ez a lehetőség azoknak a gazdáknak szól, akik a mobiltelefonos módot választják – mondta el Juhász.

Nyitókép: Illusztráció/Pixabay