2024. április 26., péntek

Az iskolaigazgatók új osztályzási módszert javasolnak

A Szerbiai Iskolaigazgatók Egyesülete javaslatot készített elő az Oktatási Minisztériumnak, amely szerint megváltoztatnák az osztályzásra vonatkozó szabályzatot, hogy az iskolai félévek végén igazságosabb legyen a tanulók tudásának az értékelése, és csökkenthető legyen a kampányszerű tanulás – írja a 021.rs hírportál.

Az igazgatók rámutattak arra a problémára, hogy már 1,50-es átlaggal elégséges osztályzatot lehet kapni. Véleményük szerint ez azért problémás, mivel egyetlen tudásfelmérővel a diák, akinek ezt megelőzően elégtelen jegyei voltak, egyetlen hármas, vagy négyes osztályzattal megkaphatja az elégséges jegyet.

– Ez egyes tanulókat kampányszerű munkára buzdíthat, így nem tanulnak folyamatosan, ami pedig egyáltalán nem megfelelő nevelő és pedagógiai módszer. Emellett nagy az osztályzatok közötti különbség, amiket az elektronikus naplóban 1,66-al és 2,33-al jelölnek, vagy pedig 2,66-al és 3,33-al, vagy 3,66-al és 4,33-al. Ezeket ugyanakkor 2-es, 3-as, vagy 4-es osztályzatokként zárnak le – áll a Szerbiai Iskolaigazgatók Egyesületének közleményben.

– A probléma megoldása érdekében javasoljuk, hogy az osztályozási szabályzatba előirányozzák, hogy annak a diáknak, aki az elégséges, kettes osztályzatért felel, az aritmetikai középértéknek el kell érnie az 1,75-öt. Emellett arról is el lehet gondolkodni, hogy az átlagjegyet két tizedessel jelöljék az eddigi egész számok helyett. Mindez hozzájárulna a diákok objektív sikeréhez és megfelelő módon lehetne értékelni a tanulók munkáját – emelték ki a közleményben.

Nyitókép: pixabay.com