2024. március 29., péntek

Identitásunk őrzője

Az Újvidéki Egyetemen is megünnepelték az anyanyelv napját

Az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából tegnap ünnepséget tartottak az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán. Az egyes tanszékek képviselői bemutatták anyanyelvük sajátosságait, a benne rejlő szépségeket. A rendezvényre dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár is ellátogatott.

– A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az anyanyelv ápolásának fontosságára, mind a többségi, mind pedig a nemzeti kisebbségek körében. Vajdaság olyan terület, ahol több mint huszonöt különböző nemzeti közösség használja anyanyelvét a nyilvános és hivatalos kommunikáció során. A szerb nyelven kívül további tíz kisebbségi nyelv van hivatalos használatban. Az újvidéki Bölcsészettudományi Kar azon kevés intézmények egyike, ahol öt nemzeti közösség anyanyelvén tanulhatnak a hallgatók. A mi célunk és egyben feladatunk is minden olyan, a kisebbségi nyelvek használatának előmozdítását célzó program támogatása, amely hozzájárul a multikulturalizmus és a többnyelvűség védelméhez és megőrzéséhez – mondta a titkár. Hozzátette, minden közösség kötelessége gondot viselni arról a fő nyelvről, amelyen kommunikál, de tiszteletben tartani minden olyan nyelvet is, amelyet az adott területen beszélnek.

Az ünnepségen a Magyar Tanszék tanárai és diákjai is részt vettek.

– Számunkra az anyanyelv napja különösen fontos azért, mert kisebbségben élünk. Nyelvünkre oda kell figyelnünk a nemzeti identitásunk megőrzése miatt, és ápolnunk kell. Legjobban az anyanyelvünkön tudjuk kifejezni magunkat, de ez nem jelenti azt, hogy a többi nyelvet el kell hanyagolnunk. A szerb nyelv ismerete is fontos, de akár más kisebbségi nyelv elsajátítása is érdekes lehet. A Magyar Tanszéken felső fokon folyik a magyar nyelv oktatása, tanárokat, újságírókat, fordítókat képezünk. Mindehhez szükség van az anyanyelv tökéletes ismerésére. Sajnos egyre fogy a magyarság itt, Vajdaságban, de az állam odafigyel és sokszor pozitív diszkriminációval próbálja ezt kivédeni. Azt hiszem, jó úton haladunk annak érdekében, hogy sikerüljön megőriznünk a nemzeti identitásunkat – emelte ki Andrić Edit, a Magyar Tanszék tanára.

Nemes Edina, a tanszék harmadéves hallgatója kiskora óta igyekszik ápolni a kultúránkat, ezáltal pedig anyanyelvünket is.

– Kiskorom óta néptáncolok, színjátszó szakkörre járok, ugyanakkor sokat olvasok Azért is fontos az anyanyelv megőrzése, mert az identitásunk szerves része. Nem tagadhatjuk meg azt, akik vagyunk. Sokat hallani, hogy a magyar diákok akár – itt Újvidéken – szerb, vagy angol szavakat használnak, amivel nincs baj, de azért fontos lenne minél több magyar szót megőrizni, hogy megmaradjunk annak, akik vagyunk – véli Edina.

Az UNESCO 1999-ben nyilvánította február 21-ét az anyanyelv napjává, azon bangladesi diákok emlékére, akiket 1952. február 21-én gyilkoltak meg, mert tiltakoztak az anyanyelvük el nem ismerése ellen.