2024. április 20., szombat

Vigyázzunk a játszóterekre!

Magyarkanizsán megrongálták a nemrég átadott Mostar utcai közösségi teret

Pénteken délelőtt a magyarkanizsai Gödrök-grundon, azaz a Mostar utcai közösségi és játszótéren Sáfrány Attila, a Magyarkanizsai Községi Közigazgatási Hivatal munkatársa, környezetvédelmi felügyelő sajtótájékoztatón hívta fel a lakosság figyelmét a közösségi felelősségre és a közterek állagmegőrzésének fontosságára, ugyanis az elmúlt időszakban többször is megrongálták a játszótéren elhelyezett elemeket. Sáfrány Attila elmondta, hogy a közösségi és játszóteret a magyarkanizsai önkormányzat és a NIS kőolajipari vállalat tavaly közös erővel újította fel. Hozzátette, hogy a projekt egyedülálló volt, hiszen a kezdetektől bekapcsolták a közösséget is a tér megtervezésébe.

A rongálásokról tegyenek jelentést a polgárok! (Fotó: Gergely Árpád)

A rongálásokról tegyenek jelentést a polgárok! (Fotó: Gergely Árpád)


– Nagyon kellemes meglepetés volt, hogy a környékbeliek nagy számban tettek eleget a felkérésünknek, és jó ötletekkel járultak hozzá a játszótér megvalósításához. Igyekeztünk a polgárok által megálmodott ötleteket beépíteni, és eleget tenni a kéréseiknek. Büszkén mondhatom, hogy a projekt nagyon jól sikerült, nagy a látogatottsága a közösségi térnek, élvezik a szülők és a gyerekek is. Sajnos azt is el kell mondani, hogy akadnak olyanok is, akik nem rendeltetésszerűen használják a játszótéri elemeket. Az elmúlt időszakban többször is előfordultak rongálások, ezért az önkormányzat kénytelen volt lépéseket tenni. Feljelentettük a rongálókat, és mellékeltük hozzá a térfigyelő kamerák felvételeit, és bízunk benne, hogy ez gátat vet a további vandalizmusnak. A rongálások miatt kénytelenek voltunk néhány balesetveszélyes elemet eltávolítani, azok ugyanis javításra szorulnak. A megjavított elemeket természetesen tavaszra újra a helyükre szereljük. A közösség segített a játszóteret megalkotni, és most ismét szeretnék hozzájuk fordulni. Próbáljuk meg közösen megőrizni ezt a teret, ezért megkérek mindenkit, hogy amennyiben felfigyel a játszótér nem megfelelő használatára, akkor szóljon rá az elkövetőre, legyen az gyerek vagy felnőtt, illetve ha vandalizmusra kerül sor, akkor értesítsék a magyarkanizsai rendőrkapitányságot. Továbbá, bármilyen észrevételük van a községben található játszóterekkel kapcsolatban, akkor azt jelezzék a községnek. Az önkormányzat egy üzenetrögzítős telefonszámot is biztosított, a polgárok ezen a számon tehetik meg észrevételeiket – fogalmazott a környezetvédelmi felügyelő.
Sárfány Attila hozzátette, hogy a rongálók ellen közvagyonban való kártétel miatt indul eljárás. Olyan fiatalokról van szó, akik a felnőttkor küszöbén állnak. Kiemelte, hogy több elemet is megrongáltak, köztük hintákat, asztalokat és egy faházikót is, amelyek értéke több százezer dinár.
A polgárok az észrevételeiket a 024/4877-442-es telefonszámon mondhatják el, és a rongálásokat is ezen a számon jelenthetik be.

Nyitókép: A megrongált hintákat eltávolították a játszótérről (Fotó: Gergely Árpád)