2024. április 26., péntek

Öt újabb vasútvonalat újíthatnak fel

A munkálatokra az Európai Unió biztosít forrásokat

Goran Vesić építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter tegnap a Prva TV-nek nyilatkozva elmondta, hogy idén 6,5 millió dinárt különítenek el vasútvonalak felújítására. Hozzátette: az elmúlt évben ugyanerre a célra összesen 1 milliárd dinárt fordítottak, és voltak olyan évek, amikor egyáltalán nem jutott erre pénz.

– 2015-től 5 és 10 millió közötti összeget fektettek a vasúthálózat felújításába, ami nem elegendő. Szerbiában mintegy 1073 kilométernyi olyan vasútvonal van, ami 50 évnél öregebb. 1992 és 2022 között 53 kilométer lett felújítva, 2002-től 2012-ig összesen csak 99 kilométer, míg 2012-től napjainkban majdnem 1000 kilométer – mutatott rá a miniszter.

Goran Vesić arra emlékeztetett, hogy jelenleg is zajlik az Újvidék–Szabadka gyorsvasútvonal felújítása. Bejelentette: hamarosan aláírják az Európai Unióval azt a szerződést, amely lehetővé teszi a Belgrád–Niš gyorsvasút kiépítését. A miniszter arról is beszámolt, hogy pénteki brüsszeli látogatása során további öt regionális vasútvonal felújítására kért forrásokat, mégpedig a Pancsova–Versec, Nagykikinda – román határ, Lapovo–Kraljevo–Lešak, Verbász–Zombor és a Ruma–Šabac–bosznia-hercegovinai határ. Hozzátette, hogy Várhelyi Olivér, bővítésért felelős uniós biztostól azt az ígéretet kapta, hogy a kérelem pozitív elbírálásban fog részesülni.

Nyilatkozatában a miniszter kitért a pénteken Zaječarnál történt vasúti balesetre is, amikor két, foszfort szállító tartálykocsi siklott ki. Ez az utóbbi hónapokban az ötödik ilyen hasonló vasúti baleset. Vesić szerint mindez a vasutak rossz állapotának következménye, ugyanis évek óta nem fektettek be a regionális és a helyi vonalak felújításába.

Nyitókép: Gergely Árpád