2024. április 25., csütörtök
EVEZÉS – PALICS

Száz feletti éremtermés

Hűvös, nyirkos időben kerestem fel a Palicsi Evezősklubot, amelynek udvarába lépve igazi nyüzsgés fogadott. A fiatalok az udvarban felállított ergométereken szelték a kilométereket, voltak, akik vízre szálltak, és az év utolsó evezésével tettek pontot a 2022-es idény végére.

Az egyesület versenyzői tavaly 20 regattán vettek részt, ebből 13-at hazai vizeken rendeztek meg, míg 7 alkalommal Magyarországon (Kalocsa, Mohács, Szolnok, Budapest) és Horvátországban (Eszék) vendégszerepeltek a palicsi sportolók. Három versenynek lehettek a házigazdái, ugyanis 60. alkalommal adtak otthont az ország egyik legrangosabb versenyének, a vajdasági nyílt bajnokságnak, ötödik alkalommal rendezték meg Szabadka nyílt bajnokságát, a szabadkai sportcsarnokban pedig a szezon elején az országos ergométer-bajnokságot szervezték meg. Az országos bajnokságon részt vett 13 palicsi versenyző közül aranyérmet Csipak Szergej nyert serdülő egypárban, míg bronzérmet Csipak (junior egypárban), a Csipak, Dávid Iván alkotta serdülő kétpárevezős egység, a Malatinszki Laura, Korhecz Boglárka összetételű pionír kétpárevezős és a Malatinszki, Korhecz, Bogosavljev Anna, Arnold Réka alkotta serdülő négypárevezős egység szerzett. Csipak az országos bajnokságon nyert érmek mellett a Balkán-bajnokságról két aranyéremmel (egypárban és négypárban) tért haza, a tartományi nyílt bajnokságon szintén egypárban és négyesben állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, a korosztályos világbajnokságon pedig kétpárban a belgrádi Matija Rajkovićtyal a B döntőben a harmadik helyen ért célba.

– Felettébb elégedett vagyok az idénnyel, nem reméltem, hogy ennyire eredményes tudok lenni. A vb-n elért 6:29 perces időnkkel – ahogy a helyezésünkkel is – meg vagyok elégedve, ugyanis Matijával a vb előtt három héttel ültünk először együtt hajóba, és azt sem szabad elfelednünk, hogy két évvel idősebbek között versenyeztünk. A következő évben korosztályt váltok, és a juniorok világ- és Európa-bajnokságán szeretnék még jobb eredményeket elérni – mondta Csipak.

A Balkán-bajnokságon aranyérmes négyes, Csipak Szergej jobbról az első (Fotó: Facebook.com/Palicsi Evezősklub)

A Balkán-bajnokságon aranyérmes négyes, Csipak Szergej jobbról az első (Fotó: Facebook.com/Palicsi Evezősklub)

Szabó Hangya András, a Palicsi Evezősklub elnöke először a csapateredményeket emelte ki, hiszen az országos bajnokságon szerepelt 20 egyesület között a palicsiak az előkelő 7. helyen végeztek, Vajdaság nyílt bajnokságát a 2. helyen zárták, az év végi összesített rangsorban pedig az előző évi helyezésen egyet javítva, a 6. helyet érték el. Összesen 128 érmet nyertek (37 aranyat, 36 ezüstöt, 55 bronzot), Csipak egyedül 13 aranyat lapátolt össze.

– Én sem lehetek elégedetlen a 2022-es idénnyel, hiszen kitűzött céljainkat elértük. Az országos bajnokságról szerettünk volna még egy aranyérmet, de így sem panaszkodunk. A legfényesebb eredmények Szergej nevéhez köthetők. Szinte minden versenyéről első vagy második hellyel tért haza, az edzője kérte tőle, hogy minden regattáról érmet hozzon. Serdülőként szerepelt a junior-világbajnokságon, és mindössze néhány tizeden múlt, hogy kétpárban nem jutott be az A döntőbe. Szergejt hatalmas kitartás és akarat jellemzi, rengeteg energiát fektet az evezésbe, mert saját magának szeretne bizonyítani – mondta Szabó Hangya.

Az országos bajnokságon bronzérmes serdülő négypárevezős egység tagjai közül Korhecz Boglárka elmondta, sikeres idényen van túl, hiszen 10 érmet nyert a versenyeken, az országoson pedig a négyes mellett párosban is szerzett egy bronzot. A tavasszal kezdődő idényben korosztályt vált, és mindent megtesz, hogy az idősebbek között legfiatalabbként is jó eredményeket érjen el. A korosztályt váltott Bogosavljev Anna a négyesben elért 3. helyet tartja az idény legjobb eredményének, emellett Arnold Rékával párosban is szép sikereket ért el. Nagy várakozással tekint az idény elé, a fő cél az országos bajnokságon való érem/érmek megszerzése. A hozzá hasonló korú fiatalokat sportolásra buzdítja, hiszen a sport kitartásra, alázatra, önfegyelemre tanít, és rengeteg maradandó emlék szerezhető általa. A négyes harmadik tagja, Arnold Réka az országos bronz mellett Annával kétpárevezősben bronzérmet nyert az eszéki nemzetközi regattán. Réka öt éve evez, és szinte első látásra magával ragadta ez a természetközeli sportág. Az idei terveivel kapcsolatban elárulta, hogy Annával párosban még jobb eredményeket szeretne elérni, és a négyessel is a minél jobb szereplés a célja.

A mohácsi versenyen tizenöt érmet nyertek a palicsi evezősök (Fotó: Facebook.com/Palicsi Evezősklub)

A mohácsi versenyen tizenöt érmet nyertek a palicsi evezősök (Fotó: Facebook.com/Palicsi Evezősklub)

A klubban általában 30-35 sportolóval dolgoznak, ugyanis a körülmények nem teszik lehetővé, hogy még több evezőssel foglalkozzanak. A 29 igazolt versenyző főleg a pionír, a serdülő és a junior korosztályból kerül ki, a felnőttek száma három. Az utóbbi néhány hónapban több korábbi evezős tért vissza egykori sikerei helyszínére.

– A hagyományos evezősiskola iránt tavaly valamivel kisebb érdeklődés nyilvánult meg. A koronavírusos években 25-30 fiatal jelentkezett, tavaly tizenketten végezték el az iskolát, hatan pedig a következő idényben versenyen is indulnak. Augusztusban a felnőttek számára is elindítottuk az evezősiskolát, melyen meglepően sokan vettek részt. Kilenc, 50 év körüli, az evezést az elmúlt hónapokban elsajátító evezőssel gyarapodtunk, akik kitartóan dolgoznak, és közülük néhányat a veteránok mezőnyében benevezünk a tartományi nyílt bajnokságra. Szergejt Balkán-bajnokságon egypárban és négypárban az első kettő közé várjuk, de minden valószínűség szerint nyolcasban is hajóba ül. Emellett a juniorok világ-és Európa-bajnokságán is indítjuk – mondta az elnök, majd megköszönte mindazok segítségét, akik hozzájárultak az egyesület zavartalan működéséhez (Szabadka városának támogatásából a felszerelés egy részét újították fel, valamint Szabadka nyílt bajnokságát szervezték meg, emellett a klubot támogatta néhány magán- és közvállalat is).

A sportolók már megkezdték a 2023-as idényre való felkészülést, melynek első fázisában futás, úszás és edzőteremben végzett gyakorlatok szerepelnek a programban.

Nyitókép: A mohácsi versenyen tizenöt érmet nyertek a palicsi evezősök (Fotó: Facebook.com/Palicsi Evezősklub)