2024. április 26., péntek

Felújítják Zentán a Sándor-keresztet

Magánszemély adományából és az egyház koordinálásával nyeri el egykori formáját

A napokban a közösségi médiában szárnyra kelt a hír, miszerint a zentai Njegoš téren található Sándor-keresztet valaki megrongálhatta, hiszen a kereszten lévő feliratot eltüntették, pedig szó sincs erről.

Vida János Szakrális építmények és emlékművek Zentán című könyve szerint a városban található keresztek közül ez egyike a legrégebbi, kőből készülteknek, egykoron hat utca kereszteződésében állt, majd többször áthelyezésre került az évek során. A szakrális kisemlékművet Sándor Péter állíttatta 1809-ben, aki a zentai módosabb nagygazdák közé tartozott. A kereszten ez a felirat állt: Názáreti Jézusnak, az Igaz Isten Fiának tiszteletére állíttatta Sándor Péter 1809.
A Facebook-bejegyzésre hamarosan több tucat negatív hozzászólás érkezett. Dühítőnek és felháborítónak találták, ami helyénvaló reakciónak számítana abban az esetben, ha tényleg rongálásról lenne szó. A kereszttel történtekkel kapcsolatban Rácz Szabó István, a Jézus Szentséges Szíve Plébánia koordinátora adott útmutatót, aki elmondta, hogy a keresztet magánszemély adományából felújítják, hogy visszanyerje egykori formáját.
– A kereszt és a rajta található Immaculata-szobor felújítását, valamint a körülötte lévő kerítés megjavítását a zentai születésű dr. Csonka Ákos, a szegedi klinika ortopéd sebészorvosa finanszírozza. A felirattal ellátott márványtáblát a kivitelező az egyház engedélyével távolította el és vitte el, hogy újravéssék rajta a feliratot. A keresztet várhatóan Nagy József főesperes atya fogja újjászentelni február második felében. Fontos kiemelni, hogy a községben található többi kereszt felújítását is magánszemélyek finanszírozták az egyház koordinálásával. Zenta város bejáratánál is állt egykoron egy kereszt, amelyből csak néhány kődarab maradt meg, a közeljövőben azt is szeretnénk újjáépíteni – fogalmazott Rácz Szabó István. 

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele