2024. április 26., péntek

Priznanje umetničkih dostignuća

Uručene su nagrade Izdavačkog zavoda Forum

U Novom Sadu je juče uručena Nagrada za književnost „Hid”, Nagrada za likovnu umetnost „Forum” i Nagrada za umetnost vojvođanskih Mađara.

– Čestitam dobitnicima nagrada, sva trojica su tu zasluženo. Ako pogledate listu dobitnika nagrada proteklih godina, oni svakako spadaju među njih, naglasio je na dodeli nagrada Gabor Virag, direktor Izdavačkog zavoda Forum.

Žiri Nagrade za književnost „Hid”, u sastavu Peter Antalović, Đeze Bordaš, Gabriela Lodi, Ildiko Lovaš i Aniko Mesaroš, Nagradu za književnost „Hid” za 2021. godinu dodelila je Čabi Segiju za knjigu Anđeli Sakure, koju je objavila izdavačka kuća zEtna.

– Knjiga koja je nagrađena, izgradila je samu sebe, jedan drugi univerzum. Nagrada me je zapravo iznenadila i učinila radoznalim. Čitaoci su mi na prvom mestu, ali naravno godi mi i priznanje struke, rekao je Čaba Segi.

(Foto: Čila David)

(Foto: Čila David)

Članovi žirija Nagrade za umetnost vojvođanskih Mađara, David Klem, Gabor Mesaroš i Noemi Šarkezi, Nagradu za umetnost vojvođanskih Mađara za 2021. godinu dodelili su Đerđu Hernjaku, penzionisanom profesoru Akademije umetnosti u Novom Sadu, suosnivaču Salašarskog pozorišta, kao i glavnom reditelju Narodnog pozorišta u Subotici.

 – Osećam da moj život zapravo kontrolišu slučajnosti. Roditelji su odlučili da postanem železničar, ali sam propustio prijemni. Tada sam, začudo, primljen u muzičku školu. Prvi put sam bio u pozorištu kada sam imao devetnaest godina. Tada sam odlučio da želim da budem glumac. Na kraju ni to nije išlo, nego sam postao reditelj, ali to možda nije slučajnost? Možda postoji nešto gore što upravlja mojim životom. U svom poslu ne želim da govorim o važnosti, već o odgovornosti. Ako me pozovu da negde režiram i ne uspem da napravim dobru predstavu, onda me jednostavno više neće zvati, ali ako radim sa studentima, to znači ogromnu odgovornost, jer ću morati da im dam diplomu u ruke. Ja sam odgovoran za to kakav će život imati. U takvim slučajevima, dobar učitelj će učiniti sve da ih učini odgovarajućim glumcima. Zato mislim da je biti učitelj mnogo odgovorniji posao od režiranja. Kada se sretnem sa svojim bivšim studentima, osećam se kao da sam 20 godina mlađi, i osećam se dobro, istakao je Đerđ Hernjak.

(Foto: Čila David)

(Foto: Čila David)

Na osnovu jednoglasne odluke žirija u sastavu Marta Buterer Kiš, Ervin Kanjo i Ferenc Maurits, Nagrada za likovnu umetnost „Forum” za 2021. godinu dodeljena je Miroslavu Jovančiću za izložbu Mirror for a Blind Man, održanom u Galeriji modernih umetnosti u Subotici.

– Od kada sam ozbiljnije počeo da tražim sopstvenu ulogu u vizuelnoj umetnosti, shvatio sam da moram da se bavim onim što mi je najbliskije, jer to je sve što mogu takoreći da izrazim u svojim slikama. Priče i doživljaji prikazani na mojim slikama su zapravo iz mog života. Ne bih mogao ništa posebno da kažem o njima, jer su to vrlo jednostavne stvari. Inspiriše me ono što volim, ono što mi daje doživljaj. Stvaram na veoma tradicionalan način. To što slikam četkicom na platnu, nikako se ne može nazvati savremenim, ali sam ponosan što i dalje tražim lepotu. Lepo je, s druge strane, veoma opasna reč u savremenoj umetnosti, ona se nalazi na granici između prihvaćenog i neprihvatljivog. Ali, ja čeznem za lepim iskustvima celog života, rekao je dobitnik nagrade.

Ovaj događaj su svojim prisustvom uveličali Žolt Sakalaš, potpredsednik Pokrajinske vlade, Edvina Erdedi, predsednica Upravnog odbora Izdavačkog zavoda Forum i vd. direktorica Doo. Magyar Szo Lapkiado Kft.-a, Marta Varju, glavna urednica Mađar soa, Zoltan Kudlik, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, informisanje i verske zajednice, kao i članovi upravnog odbora Reka Jovanović Paćerek i Janoš Brener.

Nyitókép: Miroslav Jovančić, Čaba Segi és Đerđ Hernjak (Foto: Čila David)